Dawid_O 05.11.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Prowadzę firmę budowlano-projektową. Kiedy słyszę, że jakiś fachowiec czy to projektant czy budowlaniec mówi, że czegoś się nie da zrobić to oznacza w większości przypadków iż nie chce mu się tego zrobić. Do tematu wymagań inwestora podchodzę jak do spełniania marzeń...za wszelką cenę staram się pomóc je zrealizować, a nie próbować zrobić po swojemu żeby było mi łatwiej. Życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uanka 10.12.2009 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 My po wizycie u pani architekt. Rozbudowę domu odradza, czyli norma. Zbudować drugi dom na działce można, ale działka jest wąska i jeden dom będzie stał za drugim - wizualnie kiepsko. Oczywiście decyzję pozostawiła nam, tylko tym samym namieszała nam w głowach, pokłóciliśmy się i wracamy do punktu "0" - czyli "niewiadomoco" dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 11.12.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 WitamJa miałam ten sam problem, mam dom po teściach dla nas jest on za mały postanowilismy go robudowac w bok 6 m na 9m ( podpiwniczenie na połowie w tym będzie garaż i użytkowe poddasze - 2 pokoiki dla dzieci plus malutka garderoba). Jesteśmy w tej chwili po tynkach. Koszt nie liczyłam do tej chwili dokładnie, ale stan surowy zamknięty był w okolicy 60 tys. Jakie są plusy takiej inwestycji dla mnie. Mniejsze koszty niż budowa domu nowego. Nie trzeba żadnych przyłaczy typu gaz , prąd. Za taka kwotę moze bym i wybudowała nowy, ale maleńki domek , a teraz będe mieć normalny duży dom o jakim zawsze marzyłam. Salon, jadalnia, 2 lazienki, kuchnia, graderoba, pralnia, pokoje dla dzieci. Ile by mnie kosztował nowy dom o takiej powierzchni. Jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uanka 11.12.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Stara część domu ma beznadziejne fundamenty, jedyna możliwość to dobudowa w bok i zrobienie użytkowego poddasza jedynie nad dobudowaną częścią. Czy dobrze zrozumiałam,że u Was te 2 pokoiki i garderoba dla dzieci są również w nowej części, a nas starą strych tak? Chętnie zobaczyłabym efekt Waszej pracy przed i po rozbudowie /moze być na pw/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 13.12.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Tak u nas "stara" część nie jest zmieniana. Te 2 pokoiki są w nowej części. Ze starego domu do nowego jest przejście. To przejście znajduje sie w jednym pokoju przylegającym do nowej części i ten pokój bedzie jadalnią tak więc jest on takim łącznikiem, będzie takim pokojem przechodnim z jednej części do drugiej. W starej części z tych pomieszczeń gdzie była lazienka i mała kuchanka będzie zrobiona w przyszłości pralnia i takie pomieszczenie gospodarcze. I jeden pokój bedzie przeznaczony na duża garderobę i prasowalnię, będzie tam też pokoik komputerowy dla dzieci. Natomiast wieksza lazienka, salon i kuchnia są już w nowej części. U nas był pewnien problem z rozbudową gdyż warunki terenowe i linia gazowa pozwalały na rozbudowę tylko w bok. W związku z tym dom zrobił się nieco długi, ale myślę że odpowiednia elewacja optycznie go skróci. Zdjęcia pstaram się wysłać na priv. Jesteśmy w trakcie rozbudowy także efekt końcowy jeszcze daleki Dodam jeszcze , że nam też projektant odradzał rozbudowę . Tłumacząc , że za taka samą cenę postawimy malutki domek , Tylko ja nie chcę malutkiego domku. Chciałam dom w którym mam wszystkie potrzebne pomieszczenia. Uważm tez ze koszty nie sa wcale takie same jak budowa nowego domu są napewno mniejsze. Wiem bo równocześnie ze mną buduje nowy dom siostra. Ona za stan surowy zamknięty wydała ok 200 tyś , a ja ok 60 tys. Materiały mamy identyczne oprócz okien ona ma drewniane , ja plastiki . I powierzchnia naszego domu ( razem ze strą cześcią) , a jej będzie porównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uanka 18.12.2009 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Puk puk Marzenko zaglądam codziennie w oczekiwaniu na priwa od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 20.12.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Uanka , a poczekasz jeszcze troszkę bo swięta i nie mam za bardzo czasu teraz , a muszę poszukać zdjęć czy wogóle mam jakieś ciekawe. Bo jak nie mam to muszę zrobić. U ciebie rozbudowa zapowiada się bardzo ładnie. U nas niestety tak się nie dało bo nie ma na tyle miejsca na działce, ale ja jestem zadowolona i juz się niemogę doczekać końca, a to dopiero poczatek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 21.12.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 do Marzenki 11 - co robicie z dachem? zostaje stary+dobudowanie nowego,czy cały do wymiany?Jeśli cały, to jaki dwu czy czterospadowy?Jakie są koszty tej wymiany czy też dobudowy dachu?DAch to 60 % koztów rozbudowy, dlatego mnie to intersuje. Co do 60k za stan surowy - to sporo,tak uważam,chyba,że z dachem,to wtedy cena jest przyzwoita,poproszę o szczegóły odnośnie kosztów fundamentów,murów,dachu itp.dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 22.12.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Postaram się po świętach podać szczegóły dotyczące naszej rozbudowy. Koszt jaki podałam jest z dachem na nowej części. Na starej będzie wymieniana tylko blacha. Dach jest dwuspadowy plus jedna lukarna na nowej części na starej będzie podobna dobudowana. Zaznaczam, bo tego chyba nie podawałam , że sciany są trójwarstwowe ( styropian 8 cm w środku plus pustka 2 cm), dość duży balkon no i pwinica na połowie nowej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 28.12.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 dzięki za info, ale mam więcej pytań-czy więźba łaczy się ze starą więźba, czy wymienialiście część? CZy są dobudowane 3 ściany, czy 4 z dylatacją, czyli jakby oddzielny budynek?Skoro 60k za stan surowy z dachem, powierzchania podłogi to 54 m2, to naprawdę świetna cena.Chętnie obejrzę zdjęcia, nawet na priv, jeśli możesz. Ja planuję rozbudowę w 2010,45m2,ale mam dach kopertowy,dlatego pewnie będzie droższy od dwuspadowego:(jestem ciekawa,poproszę o zdjęcia.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea1719506104 28.12.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witaj! My dostalismy domek po mojej prabaci od moich rodziców, wiec postanowilismy go przebudowac.Za sam dach daliśmy ok. 45 tys zł z robocizną i materiałem.Wiesz mi dach to duża inwestycja.A i jeżeli macie strop to juz wam tez duzo odchodzi kosztów.My nie mieliśmy stropu.A nasza przebudowa to tak jak niektórzy piszą -budowa domu pełna parą. Pozdrawiamy. w razie pytań chętnie odpowiemy. http://forum.muratordom.pl/nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu,t176550.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 28.12.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Lea,faktycznie nowy dach tyle kosztuje, wiem, bo w 2007 zmieniałam swoj. Ale ja tylko rozbudowuje w bok, nie w górę, dobudówka bedzie mieć 45 m2, muszę zdemontowac jedną połac koperty,przedłużyć kalenicę i nową połac zbudować nad dobudowaną częścią. Nigdzie nie mogę się dowiedziec,jaki będzie koszt tej nowej częsci dachu:( czekam na projekt,może wtedy zrobię casting na wykonawcę BTW- czy ktoś z Was orientuje sie, czy do istniejącej więźby tradycyjnej można dostawić wiązary (nad dobudowana częścią bym chciala...)? Fajny masz domek, chociaż nie wszystkie zdjęcia się ściągnęły:( Ja już mieszkam w swoim (3 lata), nowym (4 letnim) domku,ale jest za maly i niefunkcjonalny (EDYTA1 z Archipelagu), dlatego chcę go rozbudowac w bok,mam miejsce na dzialce. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 03.01.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Ja mam zamiar rozbudować swój przedwojenny domek o 30 m. Nie licząc robocizny wyszło mi okolo 30000 pln. Remont generalny 80 m starej częsci wessał już prawie 140 i końca nie widać ale frajda niesamowita. Życzę szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uanka 04.01.2010 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Słuchajcie a jak jest ze stanem technicznym Waszych domów przed rozbudową? Przyznam,że po świetach mam niezły mętlik w głowie /rozmowy z bliskimi/-boję się,że mi ten dom po paru latach po prostu runie. Dom ma słabe fundamenty i w jednym pokoju i w łazience weszła nam wilgoć Rozbudowywać/nie rozbudowywać - doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 04.01.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 z moim jest w miarę ok,bo dom ma dopiero 4 lata,ja mieszkam 3 i robiłam ekspertyzę fundamentów 2 lata temu. Dom stoi na piachach po lesie sosnowym, fundamnet ma 80 cm zamiast 120 (tak wspaniale poprzedni właściciel zbudował),ale są w miarę nieźle wykonane i wytrzymają. Natomiast ja rozbudowuję w bok, więc i tak stawiam nowe fundamenty,obecne są chyba bez większego znaczenia. Bardziej mnie przeraża brak murłaty w konstrukcji dachowej:DDach był wymieniany w 2007,przeze mnie już,ale nie wiem,dlaczego murłaty nie zrobili:(czy ktoś z Was się orientuje,jakie są konsekwencje tegoż? Ten nowy dach kosztował mnie kupę kasy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 04.01.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Postaram się podać szczegóły dotyczące naszej dobudowy. Wielkość dobudowy - 6m na 9m. Pod częścia jest piwnica plus garaż, a na całości poddasze ( 2 pokoje plus garderoba).Parter - kuchnia , łazienka, salon. Klatka schodowa od piwnicy po poddasze. 4 poziomy schodów.Ściana trójwarstwowa, pustaki maks plus styropian 8 cm. Dobudowanych jest 3 ściany, 4- ta jest to ściana ze starej części. Sciany są połączone ze starym budynkiem ( co kawałek wcinano nowy mur w stary - nie wiem jak to się fachowo nazywa). Okna z oknoplastu z Krakowa, wszystkie typowe, od środka białe na zewnątrz okleina złoty dąb. Jest ich w sumie 9 szt. W tym balkonowe, 2 większe ( kuchnia i salon) , 2 mniejsze - poddasze , lazienkowe plus na kaltke , lukarnę i garaż- małe.Dach blachodachówka - blachotrapez typ Diament plus kolor ceglany.Drewno na wieźbe było własne. Dach został połączony ze starym. Jest dwuspadowy z jedną lukarną. Dach jest położony narazie tylko na nowej części. Koszty są wobec tego tylko za nową część.2 kominy z klinkieru - wykonastwo własne.Koszt stanu surowego zamkniętego ( bez instalacji) wyniósł 36 000 ( w tym jest policzony kocioł CO i kaloryfery. Robocizna ogółem wyniosła ok 17 000 ( łącznie z dachem). Jak macie jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Ktos miał pytanie dotyczące stanu technicznego starej części. To u nas jest to bardzo dobry stan techniczny. Także nie mamy obaw co do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 04.01.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Ja wynająłem rzeczoznawce budowlanego, kazał skuć kawałki tynku, odkopać w paru miejscach fundamenty i stwierdził że jest OK. Jego 15 min. oglądania moje 1200 pln i parę godzin łopatą i młotkiem. Potem potwierdził to inny, tym razem gratis, ale przynajmniej mam spokojny sen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga__daniel 07.01.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 My do kostki (pom.gospodarcze) o wymiarach 3,5 metra na 9,5 dostawiamy kostke 6m na 5,8 tyle możliwości działki pozwalały + piwnica w tym 6x5,8 + poddasze użytkowe ,jeden wielki bałagan,Zaczełem w maju "zrobiłem" znaczy sam podbitki pod stare ławy , fundamenty ze zbrojeniem,zalałem, fachmen wymurował ściany , ja strop z terivy + zbrojenie , teraz odpoczywam, kiedyś przedstawię jakąś fotorelacje z całego tego zamieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uanka 13.01.2010 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Zaczęłam ten temat,ale chyba go kończę. Wy oczywiście dyskutujcie sobie dalej - jeśli macie ochotę I ciagle czekam na zdjęcia rozbudowy Marzenki noooo... Mój mąż kochany odciął mi najszybszą drogę bycia kucharą w swojej własnej niedzielonej z teściami kuchni,a to oznacza mniej więcej tyle,że nie będziemy rozbudowywać naszego domu Za kiepski jest jego stan techniczny, nawet pomimo tego,że rozbudowę prowadzilibyśmy "w bok". Fundamenty z byle czego, tu pęknięta ściana, tam wilgoć. Moje oko laika nie widzi tych wad /no oprócz wilgoci /, bo odnowioną mamy tą "ruderkę" generalnie wewnątrz, a na zewnątrz ocieploną i otynkowaną. Mam nadzieję,że wkrótce rozpocznę swój dziennik budowy nowego domu, hmmm...co ja mówię wkrótce dłuuuugo to jeszcze potrwa,ale nadzieję mam. 3majcie za mnie mocno kciuki i życzcie mi wytrwałości i cierpliwości Dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 13.01.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Nie należy się poddawać. I mimo kosztów ponownie proponuję wynająć rzeczoznawce, najlepiej starszego gościa z praktyką, bo różnego rodzaju fachowcy( do których i siebie zaliczam) mają tylko praktykę i to raczej jednokierunkową i z reguły żadnego wykształcenia. Widziałem domy prawie identyczne z lat 30 XX wieku i miały głębokość fundamentów bardzo różną od 30 do 120 cm w zależności od podłoża i wszystkie stały całe i zdrowe, a jeżeli chodzi o wilgoć to jeżeli pomieszczenia będą wentylowane i ogrzewane to zniknie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts