nutka2 22.10.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam wszystkich forumowiczów. Od dawna zaglądam na te strony, korzystam z Waszych porad i dlatego proszę Was o pomoc. Dziś na budowę "wchodzą" glazurkarze. Mam teraz mały dylemat ponieważ zawsze myślałam że w kuchni najperw należy położyć pasek płytek między szafkami (dolnymi i górnymi) a potem dopiero zamontować meble. Wczoraj zaś fachowiec stwierdził żebyśmy wstawili wcześniej meble do kuchni a potem dopiero oni wpasują sie z płytkami. Czyli płytki ścienne spierałyby sie na blacie kuchennym (granitowym). Czy to dobre rozwiazanie, czy wtedy meble podczas kładzenia płytek nie będą narażone na zniszczenie? Jak to wygladało u Was? Bardzo proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 22.10.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 U mnie nie ma jeszcze zamontowanej kuchni, ale facet ze studia kuchennego tak właśnie poradził, żeby płytki ścienne kleić po zamontowaniu mebli, bo wtedy można je dokładnie wpasować. Wydaje mi się to logiczne. Co do ryzyka uszkodzenia mebli - trzeba oczywiście je zabezpieczyć, położyć na blacie jakąś tekturę czy folię, folią zabezpieczyć te meble, które są narazone na zabrudzenie klejem, nie widze problemu. Oczywiście zleży kto te płytki będzie kleił, są zdolni ludzie co wszystko spaprają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyryt 22.10.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Najpierw płytki. Firma u której zamawiałam meble podała mi dokładne wymiary.Po zamotowaniu mebli kładliśmy blat granitowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutka2 22.10.2007 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 A jak to rozwiązali pozostali forumowicze?Jakoś trudno mi sobie wyobrazić to doklejanie płytek na zamontowany już blat........... Ale może nie mam racji.....Chętnie przeczytam opinie innych. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 22.10.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 na pewno płytki a potem meble. ciekawe jak to wszystko zafuguje przy założonych meblach, chęć takiej roboty wynika z tego, że nie będzie w stanie ułożyć płytek w jednej linii i bedzie widać szpary jak przyjdzie blacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 22.10.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Jak to wygladało u Was? Bardzo proszę o podpowiedzi. Gdy zamawiałam meble wyraźnie mi powiedziano, że na montaż kuchnia musi być do końca przygotowana, czyli połozone płytki na ścianę, podłogę, pomalowane co trzeba. Nie wyobrażam sobie innej kolejności, jak nad blatem szer. ok. 60 cm glazurnik ma się gimnastykować, żeby przykleic płytki? Jak ustali poziom? Do czego przykręci listwę, która wyznacza poziom i utrzymuje płytki we właściwym położeniu nim klej zaschnie? Poza tym znając talenty wszelkich majstrów na bank coś zniszczą pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 22.10.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ja miałam na początku płytki i dopiero meble. Ani płytkarze, ani ze studia meblowego nie mieli nic przeciwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.10.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 1. projekt kuchni z uwzględnieniem gdzie mają być glazury2. ułożenie płytek3. montaż kuchni4. montaż blatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesser 23.10.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Jeśli wszystko (ściana, podłoga) jest równiutko to rzeczywiście najpierw wygodniej płytki. Ale jeśli nie da się precyzyjnie wyznaczyć wysokości przyszłego blatu - to najpierw meble. Może się zdarzyć, że płytki będą za nisko albo za wysoko (albo jedno i drugie ) i wtedy trzeba maskować jakąś listwą albo przycinać albo Bóg wie co jeszcze. Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Ja bym posluchał fachowca od płytek a nie kogoś z działu sprzedaży mebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 23.10.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Ja bym Panów Glazurników nie wpuszczał na gotowe meble, bo będą straty. Górna i dolna krawędź glazury i tak może być schowana za szafkami i blatem. W sumie: napierw glazurę, potem meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 23.10.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Jak pytałam o ten problem pana od mebli, to stwierdził, że dla niego bez różnicy, ale ostatnio klei się płytki po meblach i dla dobrego glazurnika to nie jest problem, chyba że jest duży format płytek. Zdecydowałam, że najpierw położę płytki, zwłaszcza że format 60x30, a glazurnika mam teraz, więc gdzie ja go potem będę szukać Potem się okazało, że płytki będą nie wiadomo kiedy, może za tydzień, może za dwa miesiące. Glazurnik stwierdził, że dla niego nie problem, przyjdzie na dwa-trzy dni, położy między meblami Wierzę, że nic by nie zniszczył, bo widzę jak zabezpieczają wszystko, co już jest zrobione - lepiej niż bym to zrobiła sama. Dziś się dowiedziałam, że płytki będą może za dwa dni - więc jednak będą kłaść od razu . Projekt mebli jest mój, więc wiem, gdzie będą szafki. Mimo to i tak chcę, żeby położyli z zapasem u góry i dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.10.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Najpierw meble potem plytki. Mozna wtedy uniknac ohydnych listew przyblatowych a na ich miejsce zastosowac silikon. Jest slicznie, czysto i elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 23.10.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Najpierw meble potem plytki. Mozna wtedy uniknac ohydnych listew przyblatowych a na ich miejsce zastosowac silikon. Jest slicznie, czysto i elegancko. Bzdura ! Porzadni montażysci robia szablony do blatów wzgledem sciany i nie wazne jest że sciana ma odchyły od tego jest szablon żeby potem ładnie dopasowac blat wzgledem ściany i szafek chyba że sie komus nie chce i i idzie na łatwizne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.10.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 no, ale co ma piernik do wiatraka?Jak jest nie rowno to sie robi szablon, ale jak sie nie chce listwy to tylko: najpierw meble potem plytki, zeby ladnie podsunac meble pod spod i zasilikonowac. Robic szablon wysokosci? Nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 23.10.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Najpierw meble potem plytki. Mozna wtedy uniknac ohydnych listew przyblatowych a na ich miejsce zastosowac silikon. Jest slicznie, czysto i elegancko. U mnie najpierw płytki, potem meble. Uniknęłam ohydnych listew przyblatowych a na ich miejsce zastosowałam silikon. Jest ślicznie, czysto i elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 23.10.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Mozna najpierw mable , potem plytki i mozna odwrotnie . Technicznie , to nie problem . Jezeli jednak zaczniesz od wstawienia szafek , to bedziesz miala pewnosc , ze plytki beda lezaly idealnie w ich linii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesser 23.10.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Dokładnie tak, jak pisze vadiol. Jeśli zrobi się zapas u góry i dołu, to wygodniej przykleić przed meblami. Ale jak płytki są małe, to pierwszy rząd o wysokości np. 3/4 nie będzie dobrze wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesser 23.10.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 3/4 wysokości w stosunku do pozostałych rzędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 24.10.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 no, ale co ma piernik do wiatraka? Jak jest nie rowno to sie robi szablon, ale jak sie nie chce listwy to tylko: najpierw meble potem plytki, zeby ladnie podsunac meble pod spod i zasilikonowac. Robic szablon wysokosci? Nie rozumiem Już tłumacze ,nie robi sie szablonu do wysokosci szafek tylko szablon do blatów wzgledem sciany Njlepiej przed ułozeniem glazury ustalic wys położenia płytek p[owiecmy standardowa szafka ma 72 cm wys + blat 4 cm + cokoły 10 lub 15 załóżmy że ma 1o co daje nam 86 cm i płytki zaczynamy przyklejac poniżej tej wys tak aby blat zachodził na płytki i po to sie robi szablon aby ładnie dopasowac blat wzgledem płytek ,mozna tez blat dac pod płytki i tu tez przydałby sie szablon zeby blat zaszedł ładnie pod glazure Jak układa sie płytki na scianie to zaczyna sie od poziomicy niektórzy stosoja długa poziomice jako listwe startowa i od niej jest układana glazura idealnie w linni I pod płytki mozna własnie wpasowac blat ,ja osobiscie wole żeby blat zachodził na płytki i w tym własnie celu robi sie szablon Pamietajmy jednak że szafka kuchenna ma regulowane nózki i zawsze mozna podkreci wyzej zeby sie dopasowac do glazury .Ja nie wyobrazam sobie że zrobie kuchnie np. z frontami lakierowanymi a co za tym idzie i z widocznymi bokami szafek za powiecmy 20000 zł wraz z montażem a poczym wchodzi glazurnik i klei płytki docina ,fuguje nie ma siły zawsze cos sie porysuje ,poniszczy pobrudzi Lepiej tego uniknac i zaufac montazystom ani wiedza że mozna dociąc tak blat żeby nie było szpar pomiedzy blatem a glazura ,mysle ze wyraziłem sie dosc jasno ... pozdro.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesser 24.10.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Można robić szablony, ale jak ściany i podłoga są idealne - to po co komu te szablony? Wystarczy miarka. W praktyce bardzo różnie bywa z dokładnością ścian/ tynków i dlatego robi się szablony lub klei plytki po ustawieniu mebli albo wymyśla jeszcze inne patenty. Nie istnieje, moim zdaniem, uniwersalna zasada, że najpierw plytki albo najpierw meble. bezele, ale musiałeś mieć kontakt ze strasznymi glazurnikami, skoro nie ma sily - coś sie musi porysowac, pobrudzic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts