Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda - backup

pierwek

Recommended Posts

Wczoraj kolejny raz odcięli u mnie na wiosce wodę i nie mogłem się umyć jak człowiek. Najbardziej boli, że w bojlerze na ścianie miałem zagrzane swoje 200l - no ale jak wody nie ma to z bojlera też nie poleci.

Jest jakiś prosty sposób żeby zabezpieczyć się przed takimi niespodziankami? Dać gdzieś wysoko, na zasilaniu drugi baniak?

Wczoraj kolejny raz odcięli u mnie na wiosce wodę i nie mogłem się umyć jak człowiek. Najbardziej boli, że w bojlerze na ścianie miałem zagrzane swoje 200l - no ale jak wody nie ma to z bojlera też nie poleci.

Jest jakiś prosty sposób żeby zabezpieczyć się przed takimi niespodziankami? Dać gdzieś wysoko, na zasilaniu drugi baniak?

A nie masz zaworów na wejściu i wyjściu z boilera? Jeśli dasz rady go zapowietrzyć to wodę będziesz mógł użyć.

Jeśli masz miejsce gdzies na poddaszu czy w piwnicy, to bez problemu możesz sobie zrobić wodnego UPSa w formie "troszkę" większego naczynia wzbiorczego i w tym momencie koniecznie zawór zwrotny na zasilaniu z wodociągów. Zwykły zbiornik hydroforowy (przeponowy), o pojemności 200-300l powinien załatwić sprawę.

J.

dzięki za rady - co do opróżniania bojlera z ciepłą wodą to nie jest najszczęśliwszy pomysł ze względu na to że kocioł cały czas podgrzewa CWU w tym bojlerze.

Co do bufora z zaworem zwrotnym... w takim baniaku musi być chyba napowietrzanie bo jak będzie to szczelne to woda nie będzie za bardzo lecieć chyba?

Napowietrzanie byłoby potrzebne, gdyby to miało działać grawitacyjnie, ale wtedy byłby problem w czasie normalnego funkcjonowania wodociągów, napowietrzanie usiłowałoby się bowiem zmienić w fontannę :-)

To, co ja proponuję, to przeponowy zbiornik hydroforowy, który przy działającym wodociągu byłby "nabijany" wodą o roboczym ciśnieniu wodociągu, a przy jego braku, wodę tą by oddawał do instalacji, wypychałby ją po prostu powietrzem sprężonym nad przeponą.

Zawór zwrotny na zasilaniu z wodociągów jest niezbędny, ponieważ bez niego ten twój zbiornik by buforował cały wodociąg i wszystkich innych do niego podłączonych, a chyba nie o to nam chodzi :)

J.

PS: a swoją drogą... jak reaguje wodomiar na wsteczny przepływ wody? :wink:

ano zawór zwrotny oczywiście musiałby być - zastanawiałem się tylko jak to ma niby działać z tym napowietrzaniem (też mi chodziło po głowie że woda tamtędy będzie uciekać). Dzięki za propozycję - rozejrzę się za takim baniakiem. Orientujesz się może ile kosztuje taki baniak 150l ?

ano zawór zwrotny oczywiście musiałby być - zastanawiałem się tylko jak to ma niby działać z tym napowietrzaniem (też mi chodziło po głowie że woda tamtędy będzie uciekać). Dzięki za propozycję - rozejrzę się za takim baniakiem. Orientujesz się może ile kosztuje taki baniak 150l ?

Taki 150l - około 600zł, o tu masz przykładowy, mogą być też większe, mniejsze, pionowe, poziome...

http://www.allegro.pl/item726037197.html

J.

zaraz momencik woda ma byc w tym zbiorniku i jak braknie to wtedy ma z niego leciec ????????????

przegotowana to i oki ale z wodociagu z kamieniem nie zrobi sie jeszcze zielona

umnie dziala to non-stop woda pobierana jest z wodociagu do tego zbiornika a ze zbiornika idzie na bojler i do kranow jak brakuje wody z wodociagow to nadal mam w zbiorniku

zaraz momencik woda ma byc w tym zbiorniku i jak braknie to wtedy ma z niego leciec ????????????

przegotowana to i oki ale z wodociagu z kamieniem nie zrobi sie jeszcze zielona

umnie dziala to non-stop woda pobierana jest z wodociagu do tego zbiornika a ze zbiornika idzie na bojler i do kranow jak brakuje wody z wodociagow to nadal mam w zbiorniku

Może napisz jeszcze raz to, co chciałes napisać, używając przy tym kropek, przecinków i generalnie choć raz czytając przed wysłaniem to, co napisałeś, bo czytam Twój wpis kolejny raz i za diabła nie wiem, o co w nim chodzi...

J.

OK, taki zbiornik włączony w instalację "szeregowo" będzie na pewno lepszym wyjściem, ale możliwym do zrealizowania na etapie projektowania instalacji, a nie w momencie, kiedy go dokładasz do już istniejącej. Wtedy masz do wyboru rozorywać całą instalację albo po prostu pociągnąć do zbiornika jedną rurkę od najbliższej nitki z zimną wodą. Zbiornik jest szczelny i hermetyczny, więc z glonami i zakwitaniem wody nie powinno być problemu, pozostają ew bakterie. Czy stanie wody w takim zbiorniku będzie problemem - nie wiem, brak mi tutaj wiedzy, ale jeśli tak, możnaby wymusić jej wymianę w niewielkim stopniu, np. robiąc z tego zbiornika odpływ do jednego najbliższego odbiornika (kibel, umywalka)? W tym momencie każde spuszczenie wody w tym kibelku powodowałoby wymianę w zbiorniku kilku litrów wody. Powinno spokojnie wystarczyć.

J.