Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziura w ścianie zwana oknem ;)

meggiess

Recommended Posts

Zrobiłam sobie takie "coś" nazywane potocznie oknem ;) w ścianie między salonem a kuchnią. Początkowo miał tu być barek, ale stwierdziłam że wolę jednak mieć torchę zakrytej ściany w kuchni, aby nie wszystko było w niej widać ;)

Planowałam obłożenie dziury jakimś drewnemi zrobienie dwóch poziomych półek. Ale jakoś mi to nie pasuje.

Prosze Was o pomoc w aranżacji mojego wymysłu ;)

Tu widok z kuchni na salon

http://img156.imageshack.us/img156/2525/oknonasalon.jpg

A tutaj z salonu na kuchnię

http://img402.imageshack.us/img402/6914/oknonakuchni.jpg

jeśli nie planujesz szafki pod "oknem" od strony kuchni, to blat jak najbardziej mógłby być - np. szklany, a w "oknie" można zamontowac dodatkowo 2 szklane półki

od strony salonu na szerokość "dziury" od góry do dołu można położyć kamień czy cegłę (zależy, jaki masz klimat), możesz dać taką okładzinę, jaka będzie na kominku (zakładam, że takowy będzie), jeśli nie chcesz szkła, blat może być z drewna, (taki wydłużony w jedną stronę parapet), ale wówczas zrezygnuj z półek, bo zrobi się "za cięzko",

w górnej części możesz zamontowac oświetlenie

Rozumiem, ze najlepsze byłoby takie rozwiązanie, że raz jest otwarte a raz zamknięte - jak nie chcesz żeby ci ktoś zaglądał do garnków, albo żeby się zapachy nie rozprzestrzeniały

jak chcesz mieć coś niekonwencjonalneg, to zawsze możesz dać przesuwaną ściankę lub 2ścianki takie na szynach mocowane od strony kuchni- zależy jak ci wymiarowo spasuje) od strony salonu mogą tworzyć jakiś obraz. albo własnie takie ścianki do strony salonu jak są otwarte to udają dwa obrazy po obu stronach "okna" a jak zamkniete tworza jeden obraz - tylko wtedy trzeba szyny jakoś ładnie zamaskować ale teraz wszystko da sę zrobić. wtedy od strony salonu możesz miec barek który przy zasłoniętych panelach będzie spełniał funkcję mebla

a ja myślałam zrobić podobne okno i wstawić w nie akwarium, otwarte bez przykrywy, oświetlone od góry lampami 3-5 w zależności od długości zbiornika,

pomysł na razie w fazie przemyśleń, ale wydaje mi się że daje wystarczające oddzielenie z jednoczesnym kontaktem pomiędzy pomieszczeniami. Raczej nie nada się jako okno podawcze jadła, no chyba żeby od razu rybki nakarmić :wink: