Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowanie domu..

agata_1988

Recommended Posts

witam,

mam kikla pytan dotyczacych budowy domu, otoz mąż ma ziemie 3000m klasy 4a, jest to ziemia przy jego rodzicach i zeby przejechac na jego dzialke trzeba wjechac prze ich-

czy w takim razie dostaniemy pozwolenie na budowe?

jest to ziemia rolna klasy 4 czy musimy ja odrolnic?

i sprawy dotyczace podlaczenia wody pradu kanalizacji- czy podlaczenie produ mozna "pociagnac"od tesciow i miec swoja skrzynke pomiarowa,to samo z woda?

witam,

mam kikla pytan dotyczacych budowy domu, otoz mąż ma ziemie 3000m klasy 4a,

Po pierwsze zrób to, co radzi Nefer - wystąp o wypis z planu miejscowego (jeśli jest) lub wydanie warunków zabudowy (jeśli planu nie ma). Reszta działań będzie zależała od treści tych dokumentów.

jest to ziemia przy jego rodzicach i zeby przejechac na jego dzialke trzeba wjechac prze ich-

czy w takim razie dostaniemy pozwolenie na budowe?

Ogólnie nie widzę przeciwwskazań, ale szczegóły, które mogą to uniemożliwić mogą znajdować się w MPZP lub WZ.

jest to ziemia rolna klasy 4 czy musimy ja odrolnic?

Tak, ale jeszcze nie teraz.

i sprawy dotyczace podlaczenia wody pradu kanalizacji- czy podlaczenie produ mozna "pociagnac"od tesciow i miec swoja skrzynke pomiarowa,to samo z woda?

"Podciągnąć" można - na pewno na zasadzie WLZ (wewnętrzna linia zasilająca) - wtedy licznik jest u rodziców, Ty rozliczasz się z nimi na podstawie wskazań "prywatnego" podlicznika. Inne rozwiązanie - własne liczniki - zależeć będą od warunków przyłączenia wystawionych przez dostawców mediów.

Gość Flawia
gdyby okazało się że możecie tam budować to nie musicie odralniać całej działki, tylko ten kawałek na którym stanie dom. Jak to możliwe ze osobna działka nie ma dostępu do drogi publicznej? Męża działka ma wpisaną w ksiegi sluzebnosć dojazdu w działce rodziców?

dziekuje za odpowiedzi. niestety nie wiem czy ma wpisana sluzebnosc dojazdu-gdzie to sie w ogole moglabym dowiedziec? nie mam pojecia dlaczego zrobili dziqalke bez dojazdu:/ pewnie dlatego ze to bylo dobre 10lat temu.. obecnie przebywamy za granica i nie mam mozliwosci "dowiedziec" sie szczegolow, predzej chcialabym nieco dowiedziec sie co jak trzeba robic. jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi.