Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile należy zapłacić za ręczny wykop.

Łyko

Recommended Posts

Grunt nieprzyjemny, mieszany, glina, kamień, pospółka. Na bank trafią się duże głazy. Jaką propozycję stawki uważać za rozważną? Tak by nie przepłacić i w razie trudności nie zniechęcić wykonawcy. Rów na głębokość 3m i szer. 1m cały urobek wywieziony ma być na odległość około 20m. Jeśli posiada ktoś wiedzę lub doświadczenie proszę o poradę.

• 3 weeks później...
Grunt nieprzyjemny, mieszany, glina, kamień, pospółka. Na bank trafią się duże głazy. Jaką propozycję stawki uważać za rozważną? Tak by nie przepłacić i w razie trudności nie zniechęcić wykonawcy. Rów na głębokość 3m i szer. 1m cały urobek wywieziony ma być na odległość około 20m. Jeśli posiada ktoś wiedzę lub doświadczenie proszę o poradę.

ręcznie słabo, sam kopałem troszkę ostatnio i po 1,3 m głębokości zrobiło się bardzo nieprzyjemnie - glina, a wybrana ziemia była na metr do góry i ssypywała się ciągle

Koparka nie ma możliwości tam wjechać. Wykop był w całości wykonany ręcznie, koszt ogromny.

Niechciałbym krytykować, ale zadałeś pytanie, dostałeś odpowiedzi na miarę odpowiadających, zrobiłeś jak uważasz uzyskując odpowiedź na swoje pierwotne pytanie, ale już nie uważasz za stosowne pochwaleniem się wiedzą odnośnie tematu?

Sorry, ale jak dla mnie nie wygląda to kulturalnie. Możesz ten błąd jeszcze naprawić.

• 3 months później...
Najołem pomocników, 2 tygodnie kopania i kucia głazów. Ludzie wzięli 2500 i rpbili moim sprzętem pod moim nadzorem z moja pomocą. Było dużo głazów, które trzeba było kuć. Powstały wykop wyścielony geuwłókniną po ułozeniu drenażu i izolacji pionowej został zasypany w całości żwirem drenażowym płukanym 16-32 w ilości 32 tony!!! Efekt 100% pozytywny( nie chwale się) KOSZT CAŁEJ INWESTYCJI PONAD 10000 ZŁ+mój czas i praca. Dziś mogę doradzić w tej kwestii ludziom zrozpaczonym z powodu wody i wilgoci w starych domach.

20dniówek(licząc zabezpieczanie) X 125. Nie do końca to tylko dziura w ziemi. Niemiec zbudował dom ale dolna kondygnację zaplanował na piwnicę :( a Polak potrzebował z piwnicy zrobić coś innego i obniżył poziom posadzki by pomieszczenie miało 2,40m wys. Posadzka poszła sporo w dół i zaszła potrzeba zrobienia drenażu głębiej niż zrobił Niemiec, z tąd taki nawał roboty i koszt. Pomieszczenia służą już kilka miesięcy a nieruchomość się spłaca. Halny szaleje, wody wszędzie pełno a dawna piwnica jest jak sypialnia sucha. Pozdrawiam wszystkich którzy wiedzą co robią i wiedzą po co robią.