Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna "Złoty dąb" - i co (jak) dalej..?

Ivo

Recommended Posts

Właściciele (obecni i przyszli...) okien z kolorkiem "Złoty dąb" proszę podzielcie się doświadczeniem na temat doboru kolorystycznego pozostałych elementów w domu, czyli drzwi wejściowe, brama garażowa, elewacja, kolor dachu itp.

No właśnie, a konkretniej - jeżeli macie lub planujecie okna o tym kolorze, to jaki kolor będą miały Wasze drzwi wejściowe, brama garażowa? A jaki do tego dopasowaliście kolor elewacji i dachu?

Czy zdecydowaliście się na kolor dwustronny, i może z szprosami...?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Ivo

Ja mam u siebie okna "złoty dąb", z wiadomych przyczyn jednostronne, bez szprosów (bo nie lubię).

Nie robiłam wielkiego problemu z doborem pozostałych elementów, drzwi zewnętrzne Gerdy w kolorze brązowym, brama garażowa brązowa, elewacja lekko ciemno-żółta, dachówka ceglasta. O rany ale różnorodność, ale w kupie wygląda nieźle :lol:

Gość 19

Ivo jestem na etapie elektryki. Przez "praktyczniejsze" miałem na myśli łatwiejszy wybór pozostałych elementów - drzwi, bram garażowych itp.

Na temat mojego GLX 9 pisałem juz na forum Studia Atrium, ale chętnie pogadam. Odezwę sie w "projektach." :D

My też zamówiliśmy złoty dąb. Pojechaliśmy na budowę i olśnienie! Jak będzie wyglądał dom z oknami brązowymi w dachu i "złotymi" w ścianach.

Zrezygnowaliśmy i zamówiliśmy dąb bagienny jednostronny, teraz mamy brązowe okna , drzwi, kominy, rynny i obróbki, zielony dach a tynk będzie piaskowy (jasnożółty).

pozdrowienia Iv

Zgadzam się z "przedmówcami" co do umiejętności dobierania kolorów.

Mam okna złoty dąb i udało mi się dobrać w miarę spójnie kolorystykę.

Dach ceglasty, kominy też, a cała reszta to są odcienie brązu. Rynny, drzwi wejściowe, drzwi garażowe, podbitka, parapety, rynny. Jak się przyjrzeć osobno to widac różnicę w kolorach, i na poczatku to strasznie się starałem żeby były jednakowe, potem odpóściłem i teraz jestem b. zadowolony z efektu :D Całe te brązy spaja elewacja, taki beż złamany pomarańczem. Wiem też, że nie tylko mnie się podoba :wink:

Z doborem drzwi do okien w kolorze złoty dąb nie powinniście mieć problemu. W większości przypadków produceni profili okiennych mają profile drzwiowe o tym sam kształcie i tej samej okleinie. W te profile można włożyć wkład dzwiowy w tej samej okleinie . Z tego co wiem piękne wkłady ma Adeco i Obst.

Jeśli chodzi o bramę garażową do złotego dębu stosuje się kolor RAL 8001 i nawet ładnie to wygląda!

• 1 month później...

Ostatnio zamówiłem okna Aluplast 6000 - złoty dąb i staram się znaleść do tego bramę garażową. Szurając po internecie natknąłem się na firmę Big Tor z Bydgoszczy. Wygląda to bardzo intersująco i cena i złoty dąb. Czy ktoś może się podzielić jakimiś doświadczeniami z współpracy z tą firmą?

http://www.bigtor.pl/index1.html

Ja mam okna VEKA w jednostronnym złotym dębie. Brama garażowa z konieczności została kupiona brązowa, ale na drzwi wejściowe znalazł się sposób taki, że kupiliśmy sosnowe surowe (niemalowane) a potem pomalowaliśmy 2 razy lakierem Levis'a.

Efekt zobaczcie sami - kliknąć domek w stopce tego posta albo zajrzyjcie na wątek tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8288

Okna dwustronne złoty dąb bez szprosów, drzwi wejściowe i brama garażowa złoty dąb, dach i parapety zewnętrzne grafitowe, elewacja jasnożółta (będzie), cokół , kolumny na ganku i kominy - klinkier ceglano-brązowy.

I zielona trawa dookoła i niebieskie niebo nad domem!

Zapomniałam o rynnach i podbitce - będą czarno-grafitowe!

u mnie okna dwustronnie zloty dab, dzwi wejsciowe porta gdansk brazowe, rynny brazowe, brama garazowa brazowa, elewacja jasny krem, dach kolor ceglasty , podokienniki ceglaste. W srodku do okien identyczne zloto-debowe parapery i takie wlasnie kolor blatu w kuchni i niektorych elementow mebli oraz stolu, Moim zdaniem nic sie nie gryzie, kompozycja 3 cieplych kolorow, kremu ceglastego i brazu

Nam też obecnie najbardziej podobają sie okna "złoty dąb" ale dach pokryjemy dachówką cementową w kolorze czarnym.

Czy ktoś ma takie połączenie i jak to będzie wyglądało?

Na pewno nie chcemy białych okien do tego dachu, mimo, że takie połączenie jest najczęściej spotykane.

Chcę kupić złoty dąb od zewnątrz. Mam problem od środka!!!! Czy ta okleina nie jest ciemna w pomieszczeniach i czy kolor nie jest zbyt narzucajacy we wnetrzu? Bardzo proszę o opinie bo ciągle nie moge się zdecydować :cry: