Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj bloczka z BK na ścianę zewnętrzną?

Recommended Posts

Czy można na ścianę 2-warstwową (24 cm + styro) zastosować bloczek odmiany 400? W podstawowej ofercie Ytonga, poza 350 no i 400, mają tylko 600, a 500 na specjalne zamówienie. Zastanawiam się, czy 400 na taką ścianę nie będzie zbyt miękka. Z drugiej strony zawsze trochę cieplejsza :wink:

Czy można na ścianę 2-warstwową (24 cm + styro) zastosować bloczek odmiany 400? W podstawowej ofercie Ytonga, poza 350 no i 400, mają tylko 600, a 500 na specjalne zamówienie. Zastanawiam się, czy 400 na taką ścianę nie będzie zbyt miękka. Z drugiej strony zawsze trochę cieplejsza :wink:

Można tylko po co? W ścianie 2-warstwowej warstwa wewnętrzna spełnia rolę rusztowania na którym się wszystko trzyma. Ma być jak najbardziej wytrzymała. Nie musi być dobrym izolatorem, od tego jest ocieplenie. Odmiana 600 jest akurat. Jak chcesz mieć cieplej to daj więcej izolacji.

ale kto Ci każe kupować przereklamowanego i dzięki temu droższego ytonga? kup jakiś solbet 500 czy 600 a zaoszczędzony grosz wydaj na jeszcze lepszą izolację termiczną (np. grubszy lub cieplejszy styropian)

Po pierwsze zależy mi na dokładności wymiarowej bloczków, bo chciałbym to robić na klej. Po drugie, wg danych katalogowych, 1 m2 ściany gr. 24 cm z Ytonga 600 kosztuje 88,96 zł, z takiegoż Solbetu 82,84 zł. Myślisz, że to aż tak wielka różnica? Wystarczy trafić na dobry skład, a dobry rabat to zniweluje. Chyba, że na Ytonga nie dają rabatów ... cholera wie.

Pozdrawiam

Można tylko po co? W ścianie 2-warstwowej warstwa wewnętrzna spełnia rolę rusztowania na którym się wszystko trzyma. Ma być jak najbardziej wytrzymała. Nie musi być dobrym izolatorem, od tego jest ocieplenie. Odmiana 600 jest akurat. Jak chcesz mieć cieplej to daj więcej izolacji.

Masz rację. Też tak myślę, ale nie zawadzi zapytać ludzi bardziej doświadczonych :D

Pozdrawiam

Po pierwsze zależy mi na dokładności wymiarowej bloczków, bo chciałbym to robić na klej. Po drugie, wg danych katalogowych, 1 m2 ściany gr. 24 cm z Ytonga 600 kosztuje 88,96 zł, z takiegoż Solbetu 82,84 zł. Myślisz, że to aż tak wielka różnica? Wystarczy trafić na dobry skład, a dobry rabat to zniweluje. Chyba, że na Ytonga nie dają rabatów ... cholera wie.

Pozdrawiam

a na jakiej podstawie (poza reklamą) stwierdzasz ze ytong ma idealną dokładność wymiarową a pozostali producenci nie?

a ztym dobrym składem... wystarczy trafić na dobry i na solbet też znajdziesz dobra cenę albo i lepszą niż dobrą :wink: i pewnie różnica do zrabatowego ytonga pozostanie albo i się zwiększy... :wink:

Witaj

Generalnie można wszystko ale pomyśl o akustyce

Cięższy materiał to ciszej w domu (pomijając otwory) lepsza bezwładność cieplna, mocniejsze i pewniejsze zamocowanie elementów, większa nośność, lepsza stateczność - i długo by tu wymieniać.

350 to materiał wypełniający a nie nośny, 400 to materiał na ścianę 1W, 500 a najlepiej 600 to super rozwiązanie, powszechne i sprawdzone.

Ale zrobisz jak uważasz

Pozdrawiam

a na jakiej podstawie (poza reklamą) stwierdzasz ze ytong ma idealną dokładność wymiarową a pozostali producenci nie?

Parę osób na forum zgłaszało niezadowolenie z jakości bloczków Solbetu. W jednym przypadku (facet budował ten sam domek, który mnie interesuje) odchyłki bloczków Solbetu sięgały 3-4 mm, co przy murowaniu na klej jest dość istotne. Przed paroma dniami zaś czytałem dziennik forumowiczki i oglądałem fotkę ściany sporządzonej w połowie z Ytonga, w połowie z Solbetu (zabrakło Ytonga w tym "gorącym" okresie przed 2 laty). Solbet wyglądał jak "szary" siporeks.

Oczywiście to mogą być odosobnione przypadki.

a ztym dobrym składem... wystarczy trafić na dobry i na solbet też znajdziesz dobra cenę albo i lepszą niż dobrą :wink: i pewnie różnica do zrabatowego ytonga pozostanie albo i się zwiększy... :wink:

Dlatego nie przekreślam żadnego materiału (myślę tylko o BK i silikatach). Właśnie skończyłem w Excelu swój "kalkulator". Dzwoniąc będę widział na czym stoję. Wyjściowo jednak nie ma szokującej różnicy pomiędzy Xellą a Solbetem. Chociaż muszę podkreślić, że Solbet daje gratis klej. Nie wiem tylko czy to jest symboliczny worek 25 kg :lol:, czy też realna ilość potrzebna do murowania.

Pozdrawiam

Witaj

Generalnie można wszystko ale pomyśl o akustyce

Cięższy materiał to ciszej w domu (pomijając otwory) lepsza bezwładność cieplna, mocniejsze i pewniejsze zamocowanie elementów, większa nośność, lepsza stateczność - i długo by tu wymieniać.

350 to materiał wypełniający a nie nośny, 400 to materiał na ścianę 1W, 500 a najlepiej 600 to super rozwiązanie, powszechne i sprawdzone.

Ale zrobisz jak uważasz

Pozdrawiam

Myślę o akustyce, dlatego najlepszym rozwiązaniem byłby dla mnie mix BK z silikatami, które poszłyby na wewnętrzne ściany konstrukcyjne i działowe - taki system 20 cm Xelli lub nawet połączenie Solbetu z polskim silikatem.

Pozdrawiam

Ten facet to chyba jo lub nie jo

Ale generalnie Ytonga nikomu nie polecam bo mnie olali - i teraz ja ich tempie

Z drugiej strony jak patrzę jak sąsiadowi sp..llili dom z ytonga i to ekipa certyfikowana i jak on się teraz dosłownie wali - koszmar ale nie w tym rzecz

Wszystko można spiep.. czy to na y czy s czy p czy h i tak może być cacy lub do d...

dlatego najlepszym rozwiązaniem byłby dla mnie mix BK z silikatami, które poszłyby na wewnętrzne ściany konstrukcyjne i działowe - taki system 20 cm Xelli lub nawet połączenie Solbetu z polskim silikatem

Nie czyń teko - pomyśl o pracy muru i jego osiadaniu

Rozwiń myśl, proszę!

Mnie w tym połączeniu męczy raczej fakt, że nie stosuje się przewiązania murów z Ytonga i Silki, a łączy się ściany na kotwy. Wniosek: cały ten system 20 cm można o kant d..., bo przecież bloczki z różnicą wysokości 20 mm tez można połączyć na kotwy.

a dlaczego nie uprościsz systemu i całego domu nie postawisz wyłącznie z sylikatów ?? odpadnie ci cała masa dziwnych problemów, odpadną drogie systemowe kształtki, odpadnie drogi klej, cenowo za m2 materiału wyjdzie taniej, a o ciepło nie ma się co martwić skoro z założenia dom będzie ocieplony styropianem

Intensywnie o tym myślę, tylko ... Najbliżej mam do silikatów z Przysieczyna (Grupa Silikaty), ale nie znalazłem opinii na temat ich wyrobów. Mógłbym oczywiście jeszcze zastosować samą Silkę (produkowana pod Poznaniem), co cenowo (tutaj się zdziwiłem) byłoby niemal takie same jak połączenie Ytonga z Silką.

Generalnie rozważam silikat 24 cm, ale na klej + styro 15 cm. Powinno wystarczyć, aby dom był ciepły.

a w kwestii cen dobrze jest zajrzeć czasem choćby na allegro, podajesz ceny powyżej 80zł/m2, a z szybkiego interwiu :wink: wynika że ze dwie dychy na metrze realnie jest taniej:

zobacz np. na pierwszej lepszej aukcji allegro: http://www.allegro.pl/item728994624_solbet_optimal_600_p_w_suporeks_gazobeton.html

8,58zł/szt. wraz z klejem, 7szt na m2 czyli jakieś 60zł/m2,

i druga lepsza :wink: :

http://www.allegro.pl/item724468938_ytong_24_xella_cena_brutto_promocja_caly_kraj.html

tez jakieś 60zł/m2

a w kwestii cen dobrze jest zajrzeć czasem choćby na allegro, podajesz ceny powyżej 80zł/m2, a z szybkiego interwiu :wink: wynika że ze dwie dychy na metrze realnie jest taniej:

zobacz np. na pierwszej lepszej aukcji allegro: http://www.allegro.pl/item728994624_solbet_optimal_600_p_w_suporeks_gazobeton.html

8,58zł/szt. wraz z klejem, 7szt na m2 czyli jakieś 60zł/m2,

i druga lepsza :wink: :

http://www.allegro.pl/item724468938_ytong_24_xella_cena_brutto_promocja_caly_kraj.html

tez jakieś 60zł/m2

Dzięki, zaraz zajrzę. Jak wspominałem, podałem ceny katalogowe. Nie mam doświadczenia ile w składach dają upustu, więc żeby się zanadto nie nastawiać optymistycznie przyjąłem oficjalny cennik :wink:

Pozdrawiam

Wszystko zależy od negocjacji. Ja np. stawiam cały dom z Silki Xelli - na ściany zewnętrzne E24, a na działówki - E12. E24 dostałem po cenie... 3,46 brutto z dowozem i rozładunkiem HDS - podobno Xella miała jakąś promocję...

Brzmi bardzo optymistycznie, tym bardziej że w Żabinku pod Poznaniem jest fabryka Silki :D. Załatwiałeś bezpośrednio w Xelli, czy w jakiejś hurtowni? Co na ocieplenie?

Ten facet to chyba jo lub nie jo

Ale generalnie Ytonga nikomu nie polecam bo mnie olali - i teraz ja ich tempie

Z drugiej strony jak patrzę jak sąsiadowi sp..llili dom z ytonga i to ekipa certyfikowana i jak on się teraz dosłownie wali - koszmar ale nie w tym rzecz

Wszystko można spiep.. czy to na y czy s czy p czy h i tak może być cacy lub do d...

Możesz coś bliżej napisać? Co tam można zepsuć? Ciekaw jestem bo też planuję z BK tylko nie wiem ytong czy solbet.

Wszystko mozna schrzanic.

Ja mam z BK i powidzmy ze jest przyzwoicie ale "oczywiscie" ekipa od ocieplen musiala "prostowac" sciany :lol:

Nie trzymaly pionu zbytnio i to juz nie zalezy od materialu ale od ekipy i ich fachowosci.

BK jest latwy w obrobce ale jednoczesnie kruchy (mam na mysli glownie BK 400), jest bardzo cieply i nie kumuluje ciepla co przy scianach zewnetrznych jest raczej zaleta. Niestety troszke chlonie wilgoc z otoczenia gdy nie jest osloniety- szybko jednak wysycha ...

Jak widac mozna za i przeciw podawac ktore beda sie znosic. BK jest dobrym materialem na sciany zewnetrzne, nie proponowalbym ich jednak na sciany wewnetrzne -nie jest zbyt "wyciszajacy", tutaj lepiej sprawdzaja sie "twarde" materialy takie jak silikaty czy ceramika

Pzdr.

Wszystko zależy od negocjacji. Ja np. stawiam cały dom z Silki Xelli - na ściany zewnętrzne E24, a na działówki - E12. E24 dostałem po cenie... 3,46 brutto z dowozem i rozładunkiem HDS - podobno Xella miała jakąś promocję...

Brzmi bardzo optymistycznie, tym bardziej że w Żabinku pod Poznaniem jest fabryka Silki :D. Załatwiałeś bezpośrednio w Xelli, czy w jakiejś hurtowni? Co na ocieplenie?

Załatwiałem materiał w hurtowni.

Na ocieplenie przewiduję styro min. 15 cm (prawdopodobnie 18 lub 20). Jeśli 15 cm - to grafitowy lub w kropki.