Egon 04.09.2009 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 jak będziesz liczył ekonomiczność tego rozwiązania w stosunku do ytonga to może spróbuj jeszcze rozważyć wariant silka 18cm + 20cm styropianu, albo maks w poprzek 19cm + 20cm styropianu, albo keramzyt 15cm +20cm styropianu możesz być zaskoczony ile będzie taniej i cieplej za razem Dzięki za radę! 20 cm to chyba ciut za dużo, bo miałbym wnęki okienne, jak teraz w bloku po dociepleniu. Zaczyna się to ocierać o stanowiska strzelnicze w średniowiecznym zamku . Chociaż kto wie ... a może dać styropian z grafitem? Zasunę teraz małą herezję. Jestem jak najbardziej za energooszczędnością, ale to co się teraz lansuje to już mała przesada. Nie chcę z chaty zrobić termosu wentylowanego, jak bunkier Hitlera lub większość centrów handlowych, sztucznym, przefiltrowanym powietrzem z rekuperatora. Choćby więc w "Muratorze" i "Ładnym Domie" toczyli jeszcze przez 10 lat na okrągło temat wentylacji mechanicznej (to chyba jakieś lobby, jak z tym Porothermem ), ja wolę zapłacić więcej i najzwyczajniej w świecie otworzyć sobie okno, aby wpuścić do domu świeże powietrze. W tym względzie pozostaję upartym tradycjonalistą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 04.09.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Może się wtrące w budowanie z Solbetu. Koszt m2 ściany wychodzi ok 55,00 zł już z klejem. Fakt, że trafia się trochę nierównych bloczków i może w tym przypadku pójść więcej kleju, ale bez przesady, to murarzom się nie chce dobrze przygotowywać skończonej warstwy by doszlifować do odpowiedniej gładkości. Ogólnie materiał jest Ok i to w takiej cenie... U mnie po położeniu ściany są równiutkie, czysto zrobione pomimo pewnych niedoskonałości bloczka. Największa odchyłka to było 2 mm, ale to się trafiło z 3 palety takiego jakby II gatunek. Ale reszta OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.09.2009 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Może się wtrące w budowanie z Solbetu. Koszt m2 ściany wychodzi ok 55,00 zł już z klejem. Fakt, że trafia się trochę nierównych bloczków i może w tym przypadku pójść więcej kleju, ale bez przesady, to murarzom się nie chce dobrze przygotowywać skończonej warstwy by doszlifować do odpowiedniej gładkości. Ogólnie materiał jest Ok i to w takiej cenie... U mnie po położeniu ściany są równiutkie, czysto zrobione pomimo pewnych niedoskonałości bloczka. Największa odchyłka to było 2 mm, ale to się trafiło z 3 palety takiego jakby II gatunek. Ale reszta OK. Czyli ceny katalogowe są mocno zawyżone? A tego kleju dają odpowiednią ilość, czy też musiałeś coś dokupić? Szkoda, że Solbet nie robi bloczków o gr. 12 cm na P+W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 04.09.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 A nie bierzesz pod uwagę H+H? Myślę, że to też solidny producent. Ma dwa wymiary bloczków, przy czym te większe są też w "lepszej" klasie, tzn dokładniej wykonane, mniejsza tolerancja błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.09.2009 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 A nie bierzesz pod uwagę H+H? Myślę, że to też solidny producent. Ma dwa wymiary bloczków, przy czym te większe są też w "lepszej" klasie, tzn dokładniej wykonane, mniejsza tolerancja błędu. Rozwiń skrót H+H, bo nie chwytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 04.09.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 A nie bierzesz pod uwagę H+H? Myślę, że to też solidny producent. Ma dwa wymiary bloczków, przy czym te większe są też w "lepszej" klasie, tzn dokładniej wykonane, mniejsza tolerancja błędu. Rozwiń skrót H+H, bo nie chwytam H+H to nazwa producenta, tak samo jak np. Solbet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.09.2009 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 H+H to nazwa producenta, tak samo jak np. Solbet... Dzięki, już przeglądam ich stronę internetową. Przyznam się, bez bicia, że od dawna planuję budowę, czytam Muratora, oglądam strony w necie, ale pierwszy raz o nich słyszę. Z mapki widzę, że działają (produkują) bardziej na wschodzie. Widać w Wielkopolsce Xella i Solbet zdominowały rynek. W czasie wakacji nad morzem (pow. pucki) zauważyłem, że tam w BK rządzi niepodzielnie Prefabet. Takie regionalne dominacje Dzięki za namiary. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 04.09.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 H+H to nazwa producenta, tak samo jak np. Solbet... Dzięki, już przeglądam ich stronę internetową. Przyznam się, bez bicia, że od dawna planuję budowę, czytam Muratora, oglądam strony w necie, ale pierwszy raz o nich słyszę. Z mapki widzę, że działają (produkują) bardziej na wschodzie. Widać w Wielkopolsce Xella i Solbet zdominowały rynek. W czasie wakacji nad morzem (pow. pucki) zauważyłem, że tam w BK rządzi niepodzielnie Prefabet. Takie regionalne dominacje Dzięki za namiary. Pozdrawiam. H+H to dobre jakościowo bloczki - porównywalne z Solbetem na pewno. Jeśli cena byłaby lepsza od Solbetu - to jak najbardziej możesz je brać... Ale najważniejsze - pamiętaj, aby negocjować - bo ceny różnią się znacznie od katalogowych - i całe szczęście, że w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.09.2009 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Chyba wróciłem do źródeł ... tak, jak w przypadku projektu. Po starannych poszukiwaniach znalazłem projekt, później go porzuciłem (wydał mi się zbyt drogi) i przeszukałem kolejne setki, by do niego wrócić już na stałe. Tak samo chyba będzie z materiałem. Początkowo wybrałem silikaty. Przeczytałem na forum cały, opasły wątek o budowie z tego materiału. Później namieszało mi się w głowie od tego systemu 20 cm Xelli. Ale od kiedy dowiedziałem się, że tam ściany z Silki i Ytonga łączy się na kotwy stalowe - zrezygnowałem (tak można też połaczyć Solbet i Silikat z Przysieczyna, Ludyni czy Teodorów, więc żadna łaska). Teraz albo wybiorę same silikaty (Silka lub Przysieczyn Grupy Silikaty), albo całość z BK. Udziwnienia w stylu BK + silikat mogą przysporzyć tylko kłopotów. Do tego ceny podawane na forum w konfrontacji z katalogowymi, dla których sporządziłem sobie "kalkulator" w Excelu, rzeczywiście wyglądają optymistyczniej niż zakładałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 04.09.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Możesz coś bliżej napisać? Co tam można zepsuć? Ciekaw jestem bo też planuję z BK tylko nie wiem ytong czy solbet. No niestety można i to dużo - zdjęcia ci na priva mogę wrzucić w połowie przyszłego tygodnia To prawdziwa masakra aż żal dupę ściska Ale to wina partaczy a nie technologij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.09.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Możesz coś bliżej napisać? Co tam można zepsuć? Ciekaw jestem bo też planuję z BK tylko nie wiem ytong czy solbet. No niestety można i to dużo - zdjęcia ci na priva mogę wrzucić w połowie przyszłego tygodnia To prawdziwa masakra aż żal dupę ściska Ale to wina partaczy a nie technologij jakbyś mógł. Przyzwyczaję się psychicznie do tego co mnie czeka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 04.09.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Nie bój bidy Fachowcy i tak cie wykończą Żartowałem Lub nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 05.09.2009 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 przecież 24+15 to dokładnie to samo co 19+20, gdzie więc będą te otwory strzelnicze ?? Niekoniecznie, bo w Twoim przypadku masz otwór o 5 cm głębszy. Zmierzyłem zresztą u mnie w bloku jest teraz 20 cm i muszę przyznać, że nie jest tak tragicznie ja wolę zapłacić więcej i najzwyczajniej w świecie otworzyć sobie okno nie rozumiem argumentu, ja u siebie tez mam zwykłe otwierane okna które często otwieram lub uchylam więc o co konkretnie chodzi ?? Nie jestem zwolennikiem rekuperacji, ot i tyle. Wcale nie twierdzę, że osoby, które montują sobie wentylację mechaniczną nie mają zwykłych okien, które da się zwyczajnie otwierać . A tak w ogóle to męczy mnie ta ciągła psychoza energooszczędności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 05.09.2009 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 PS trochę mnie już męczy ta psychoza termosu styropianowego, albo okien strzelniczych, powiedz skąd się biorą te niezbyt inteligentne argumenty ?? byłem już w kilku domkach energooszczędnych, dla siebie też taki buduje i nigdzie nie zauważyłem tych problemów, czyżby były to wymysły ludzi którzy nigdy nie stanęli koło domku energooszczędnego ?? Nie mam nic do oszczędzania energii, jako poznaniak do oszczędzania w ogóle . Ocieplenie ścian to jednak nie wszystko, prawda? W każdym niemal Muratorze trąbią o zaletach mechanicznej wentylacji z odzyskiem ciepła. Nie wierzę w bezinteresowne lansowanie takich rozwiązań, które przypomina uporczywe reklamowanie coraz to nowych materiałów na ściany jednowarstwowe Wienerbergera i Xelli (zresztą mało energooszczędne). Rekuperator trzeba przecież kupić, konserwować, serwisować, zużywa też prąd, który ciągle drożeje. Tak więc, choć jestem za energooszczędnością, daleko mi do myślenia, że można wybudować dom, który będzie funkcjonował jak energetyczne perpetuum mobile. Może się mylę ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 05.09.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 my budowalismy dom z H+H, czyli podobno dawny falbet (faelbet..?)- 600.w hurtowni polecano, że można murowac na klej, bo łądnie trzymają wymiary.faktycznie- widziałam na budowie- równe "klocuszki"- kieorwnik tez potwierdził ich jakośc.co prawda nie miało to dna nas znaczenai bo murowlaismy na zaprawe.. ale w kilku miejscach polecano nam H+H jako lepsze od solbetu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 06.09.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Witajcie, ja wziąłem SOLBET 400 24 cm i jak na razie jestem zadowolony !!! Łatwy w obróbce, choć rzeczywiście dość miękki. A w promocji był z klejem, więc suma sumarum niewiele było różnicy w cenie pomiędzy 600 a 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 06.09.2009 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 bo czytać muratora trzeba ze zrozumieniem tego co jest napisane między wierszami, a zacząć trzeba od tego że niektóre artykuły są sponsorowane, i pisane są pod dyktando jakiegoś producenta który dzięki temu liczy na wzmożona sprzedaż Toteż ja tak odczytuję nachalne promowanie WM z odzyskiem ciepła. Spróbuję zbudować energooszczędny, ale bez rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 06.09.2009 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Witajcie, ja wziąłem SOLBET 400 24 cm i jak na razie jestem zadowolony !!! Łatwy w obróbce, choć rzeczywiście dość miękki. A w promocji był z klejem, więc suma sumarum niewiele było różnicy w cenie pomiędzy 600 a 400. Ale na wewnętrzne wziąłeś chyba 600? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts