buzzer11 20.03.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Masz w nim też podział na obwody - taki w kratkę czarnoniebieską na 4-tej podstronie. Może ci umknęła, a warto na nią zerknąć. Nic mi nie umknęło, spokojnie Ten rysunek jest już zapisany u mnie na dysku. Zaraz przejrze dziennik p.Jarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 20.03.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) Nic mi nie umknęło, spokojnie Ten rysunek jest już zapisany u mnie na dysku. Zaraz przejrze dziennik p.Jarka http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129893-Dom-w-Lesie/page29 Jak fazowa RCD wybije, to dzięki kolorkom mniej więcej wiadomo gdzie szukać powodu. Generalnie oby w życiu nie było takich potrzeb. Edytowane 20 Marca 2011 przez BasH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.03.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) @BasH - twoja wersja jest niewątpliwie czytelniejsza od mojej w oglądzie (proste: RCD i rząd bezpieczników parteru, kolejna RCD i bezpieczniki piętra, itd.), na pewno prościej też taką wersję zmontować w rozdzielni. W mojej wersji tak czytelnie już nie jest, łatwiej też o pomyłkę na etapie montażu, trzeba się z tym pilnować. Ale moim zdaniem wielkim plusem takiego układu jest znów fakt, że jak któraś RCD wywali, nie zapadają nam egipskie ciemności na całej kondygnacji, a najwyżej na części i zawsze wtedy przynajmniej gniazdka nas ratują, bowiem w ramach pomieszczenia zwykle będą z innej fazy.Łączenie samej rozdzielni tez jak najbardziej szynami się odbywa (widać na zdjęciach u mnie w dzienniku), bałagan w rozdzielni zresztą tak czy tak powodują przewody instalacyjne, nie połączenia wewnętrzne. No, chyba, że ktoś jest taki maniak, że sobie rozdzielnię z ZUGami i pełnym sznurowaniem strzeli... J. Edytowane 21 Marca 2011 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 21.03.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 to ja odpisze tak : - " pismem z dnia 12.04.1995 MGPiB wyjaśniło , że przytoczony w par.183 p. 3 wymóg stosowania wyłączników różnicoprądowych nie narusza zasady możliwości stosowania innego środka ochrony , równie skutecznego . " - czzyli wg. mnie nie jest obligatoryjne stosowanie różnicówki Jezu, taż od tego czasu normy zmieniały się cztery razy, a same WT nowelizowano coś 11 razy. Całość masz tu i nie wspominaj śniegu sprzed kilkunastu zim!!! http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1663277.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 21.03.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 witam, planuje sobie podział faz na obwody i mam pytanie. Główna rozdzielnia będzie na dole przy drzwiach (tak chyba najwygodniej). Chciałbym zrobić podrozdzielnie na poddaszu użytkowym (najlepiej w pom.gospodarczym ) tak aby obsługiwała góre. Jakiego użyć przewodu do podłączenia górnej rozdzielni? Czy będzie można ten kabel włożyć w zrobioną wcześniej bruzdę w ścianie i jak go później poprowadzić do tego pom. gospod.? Tak myślę, że jak wykutą bruzdą w ścianie dojde na piętro i teraz raczej chyba trzeba prowadzić taki kabel po ścianach bo raczej po podłodze to odpada (ze wzlędu chociażby tynkarzy którzy się niebawem zjawią). W załączeniu rozmieszczenie pomieszczeń proszę o podpowiedzi dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.03.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Jakiego użyć przewodu do podłączenia górnej rozdzielni? Czy będzie można ten kabel włożyć w zrobioną wcześniej bruzdę w ścianie i jak go później poprowadzić do tego pom. gospod.? ... po podłodze to odpada... Z głównej pionowo bruzdą, nad dwa nadproża na piętrze bruzdą (widzę, że masz tam nośne, więc mała bruzda nie osłabi) i wejdziesz od góry do dodatkowej. Dałbym 6 mm kwadrat międzyrozdzielniowo (jaką masz przekój i długość WLZ i przydział mocy?) Nie szedłbym poziomo na parterze, bo w okolicach rozdzielni głównej będzie i tak ciasno z kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 21.03.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Przydział 10kW, co do przekroju i długości to tu jest tak, że miałem określone warunki linii napowietrznej. Teraz z okazji tego, że mija juz 18miesięcy to odezwał sie wykonawca z ze i za jego namową zmieniłem na linie kablową. On zanosi te moje podanie i ma mieć nowe warunki od ręki. Chodzi o to, że tam już teraz jest jakaś linia kablowa i wychodzi mniej metrów do zrobienia. gdybym się uparł na linie naziemną to prawdopodobnie bym czekał nie wiadomo ile czasu na przyłącze. w tych starych warunkach mam takie coś: "za słupa przy działce nr zasilić projektowaną linie napowietrzną AsXSn 4x70mm2 o dł. 90m oraz wykonaniu przyłącza napowietrznie AsXSn 4x25mm2 o dł.25m" i jeszcze to: "zabezpieczenie główne topikowe 32A w części złączowej, w złączu pomiarowym: nadmiarowo-prądowe w obudowie przystosowanej do plombowania 20A w części pomiarowej" Z głównej pionowo bruzdą, nad dwa nadproża na piętrze bruzdą (widzę, że masz tam nośne, więc mała bruzda nie osłabi) i wejdziesz od góry do dodatkowej. Jak polece pionowo w górę to wyjdę w łazience na górze. Wtedy po ścianie nad drzwiami łazienki i pom. gospod wejść do tego pomieszczenia a dokładnie na tą ścianę ? Edytowane 21 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Jak polece pionowo w górę to wyjdę w łazience na górze. Wtedy po ścianie nad drzwiami łazienki i pom. gospod wejść do tego pomieszczenia a dokładnie na tą ścianę ? Dokładnie tak - prawdopodobnie kawałeczek kabla puścisz na skos równolegle do dachu, więc prowadząc kabel miej na uwadze przyszłe profile na ścianie pod zabudowę kartongips (nie rób bruzdy np 10 cm prostopadle od krokwi) . 6 mm kwadrat w Twoich warunkach spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 21.03.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Dam trochę poniżej tak żeby później nie kolidowało z profilami od k-g. Co do bruzdy to wystarczy chyba tylko tyle co będzie zajmował kabel.Kabel 5x 6mm2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.03.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Dokładnie - ja kuję zawsze minimalnie szerszą bruzdę, kabel wężykowato, pianka, zaprawa i z głowy. Kabel x5, bo rozdzieloną piętro niżej (jeśli będziesz miał linią WLZ x4 do budynku) PE z N prowadzisz już osobno do górnej rozdzielni dla pozostałych rozbiorów. ps: masz założony jakiś dziennik? Edytowane 21 Marca 2011 przez BasH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 21.03.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 nie. nie miałem czasu na zakładnie dziennika. teraz juz stan surowy prawie zamknięty więc po ptokach o co chodzi z tym "kabel wężykowato, pianka, zaprawa" bo nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.03.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 o co chodzi z tym "kabel wężykowato, pianka, zaprawa" bo nie kumam Wyryjesz bruzdę, kabel włóż nie jak się u nas mówi sztram (sztywno naciągnięty) tylko z luzem (wężykiem w bruździe na jej szerokość, zabezpiecz przed wypadnięciem gwoździkami, zpiankuj delikatnie dla ustabilizowanie i obtynkuj bruzdę pod dalsze wykończenie. Załóż dziennik i daj zdjęcia z budowy - nigdy nie jest za późno. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 21.03.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 ok, dzięki za oświecenie. tak też myślałem tylko zmylił mnie ten wężyk pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 21.03.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Generalnie wężykuję wszysko : ) Nawet wodne PE w ziemi. W razie naprężeń jest zapas na rozejście się medium transmisyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 21.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Wyryjesz bruzdę, kabel włóż nie jak się u nas mówi sztram (sztywno naciągnięty) tylko z luzem (wężykiem w bruździe na jej szerokość, zabezpiecz przed wypadnięciem gwoździkami, zpiankuj delikatnie dla ustabilizowanie i obtynkuj bruzdę pod dalsze wykończenie. Załóż dziennik i daj zdjęcia z budowy - nigdy nie jest za późno. pozdrawiam Ło Matko Boska! Gwoździe!!! A już myślałem, żeś elektrykiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.03.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nie napisał że przybija gwoździami, napisał że zabezpiecza przed wypadnięciem (czytaj: wypadnięciem kabla z bruzdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 21.03.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Zadam może głupie pytanie: Nie ma różnicy pomiędzy kablem YDYp a YDYpżo? Tak przęglądam alledrogo coby taniej kable zakupić i właśnie jest taki YDYpżo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.03.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Ło Matko Boska! Gwoździe!!! Pewnie - prosto w przewód. Celuję długim gwoździem w fazę, zostawiam główkę po kafelkowaniu na wierzchu jako wieszaczek do ręczników dla teściowej... Robertsz dopowiedział. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 22.03.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Zadam może głupie pytanie: Nie ma różnicy pomiędzy kablem YDYp a YDYpżo? Tak przęglądam alledrogo coby taniej kable zakupić i właśnie jest taki YDYpżo Nie ma różnicy, spokojnie nadaje się do instalacji w budynkach. żo - żyła ochronna w kolorze żółto-zielonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 ok w takim razie zaczynam poszukiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts