Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma różnicy, spokojnie nadaje się do instalacji w budynkach.

żo - żyła ochronna w kolorze żółto-zielonym

... z tym że jako YDYp (nie YDYpżo) może być sprzedany przewód o izolacji:

wg PN-HD 308 S2:

2-żyłowy: niebieska, brązowa

3-żyłowy: brązowa, czarna, szara

4-żyłowy: niebieska, brązowa, czarna, szara.

Generalnie prosząc o YDYp i tak domyślnie dostajemy YDYżo (czyli z żółto-zieloną żyłą PE), ale lepiej się upewnić u sprzedającego.

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do podziału faz. Cholerka to nie jest takie proste. Troche mi się miesza to wszystko.

Robiąc osobny obwód na oświetlenie i osobny na gniazdko w danym pomieszczeniu trzeba robić tak, że np gniazdka są z 1-szej fazy a oświetlenie z 2-giej fazy?

Czy moze wystarczy że oba obwody lecą z jednej fazy tyle ze są zabezpieczone osobnymi bezpiecznikami?

Warto robić tak, żeby były z różnych (szczególnie na wsiach, w domach zasilanych długimi liniami napowietrznymi starego typu, gdzie brak jednej fazy to częsta przypadłość), ale nie za wszelką cenę, bo w gruncie rzeczy nie jest to jakieś super istotne.

Najlepszy sposób na to jest prosty: wypisać sobie rzędem obwody w takiej kolejności, jak chciałbyś, żeby były ustawione w rozdzielni, a potem kolejno przy nich dopisać fazy: l1, l2, l3, l1, l2, l3. I to będzie cały podział na fazy, wystarczy tylko sprawdzić, czy szczególnie prądożerne obwody (te z regularnie włączanymi obciążeniami liczonymi w kilowatach, mniejszymi sobie wogóle głowy nie zawracaj) nie spotykają się w więksozści na jednej fazie, jeśli tak - zastanowić się nad zmianą kolejności któychś bezpieczników. I cały rozdział masz z głowy, zyskując wygodny w montażu rozkład bezpieczników na fazy ułożony kolejno.

J.

Stworzyłem coś na wzór rozdzielni. Jest to główna rozdzielnia która obsługuje parter. Na górze zrobie drugą rozdzielnie)

Czy mógłbym was prosić o porozdzielanie tego bo mnie już bierze kur... z tego wszystkiego.

1f- to pierwsza faza

2f-druga faza

3f-3 faza

rozdzieliłem tak gdyż wydaje mi się że będzie lepiej to wszystko podłączyć za pomocą szyn tj od pierwszej różnicówki do bezpiecz i szyną połączyć te trzy od góry i z następnymi fazami podobnie.

jeszcze raz wielka prośba o pomoc

rozdzielnia1.JPG

Jak pisałem: nie rób w rozdzielni 1f 1f 1f 2f 2f 2f 3f 3f 3f tylko z przeplotem 1f 2f 3f 1f 2f 3f itd. Moduły sobie potem od dołu wygodnie połączysz grzebieniem 3f i tak, jak wcześniej było pisane, dobrze oznaczysz, który z której fazy leci. Szynę zwykle zakłada się od dołu, nie od góry.

A rozkład obwodów na fazy w tym momencie wychodzi bardzo ładnie sam, po prostu wstawiając tam kolejno te obwody wg listy. Kuchnię masz rozrzuconą między trzy fazy, terma z kotłowni jest na jednej fazie z nie tak znów prądożerną lodówką, reszta jest już mniej istotna.

Mało jakoś tych gniazdek wymieniasz

Jednak uwaga na marginesie - nie opisuj różnicówek parametrem 40A bo on jest tu mało istotny. Jeśli bardzo chcesz je opisać jakąś wartością, wpisz 30mA, bo to jest w sumie najistotniejszy parametr różnicówki. Ale i że w domowych instalacjach innych się właściwie nie stosuje, równie dobrze możesz to po prostu pominąć, pisząc zwyczajnie "Wyłącznik RP"

Kuchnię masz rozrzuconą między trzy fazy, terma z kotłowni jest na jednej fazie z nie tak znów prądożerną lodówką

Narazie nie jest na jednej fazie. tam gdzie są te kreski zamiast cyfry odpowiadającej danemu pomieszczeniu trzeba się zastanowić którą dać faze.

Mistrzu mógłbyś doradzić ;)

Mało jakoś tych gniazdek wymieniasz

Kurcze co do gniazdek to nic mi więcej nie przychodzi do głowy. Podzieliłem je na 8 obwodów tak jak napisałem w rysunku. No dodam jeszcze gniazdko w hallu.

zaraz zrobie poprawki i dam do sprawdzenia

rozdzielnia2.JPG

Edytowane przez buzzer11

To też pisałem: wstaw to po kolei,jak leci i będzie dobrze. Tylko fazy trzeba połączyć z przeplotem.

A co do gniazdek - pewien jesteś, że np. w salonie będą tylko trzy gniazdka? U mnie np. jest ich tam sześć podwójnych, a zdarzają się jeszcze więksi maniacy. Jakieś gniazdko w holu?

J.

Edytowane przez Jarek.P

POPRAWIONA WERSJA UWZGLĘDNIAJĄCA POPRAWKI MISTRZA JARKA :)

Co do przepięciówki to jaką dać?

Mistrzu możesz spojrzeć na finalną wersję. Mam nadzieje, że jest dobrze ;)

Rozdzielnica.JPG

Edytowane przez buzzer11
NANIESIONE POPRAWKI

Wydaje się OK :)

Przepięciówki nie dajesz? Jeśli tak, trzeba ją wstawić za rozłącznikiem, zajmuje miejsce czterech modułów. Rozłącznik tak nawiasem mówiąc to też cztery moduły, nie trzy.

Kolejna uwaga - jeśli gdzieś w tą instalację dołączysz alarm, to niech on będzie z innej fazy, niż trzecia. Na trzeciej fazie wisi Ci obwód 9, tam masz bramę i oświetlenia zewnętrzne, czyli coś, co z racji narażenia na wilgoć może samo wybijać, może też kusić co cwańszych złodziei, żeby Ci elektrykę "wyłączyć", bo a nuż przy alarmie na akumulatorze przyoszczędziłeś, albo moduł powiadamiania jest zasilany tylko z sieci.

I ostatnia - wyłącznik RP "siły" jest, ale gdzie bezpiecznik "siły"?

J.

buzzer11: nie wyprowadzasz sobie gniazdek na zewnętrz? (kosiarka itp.)

Nie, jakby co to przez okno od kotłowni przeciągne przedłużacz

Master Jarek spójrz na poprawioną wersję w poście powyżej i daj znać co i jak.

Master BasH też luknij i daj znać czy twoim zdaniem jest ok.

dzięki

Zamieniłbym rozszycie obwodów 1 i 3 z sobą, aby odciążyć fazę na której masz termę i czajnik a dociążyć średnio obciążoną L1. 12 obwodów - akurat na zgrzebieniowanie tego dołem z podczepieniem pod 3 skrajne esy faz z RCD (RP). Schludnie i przejrzyście.

Dobrze rozdzielone światło - w razie zniknięcia fazy masz po sąsiedzku pomieszczenie z działającą fazą.

Mieszkam na wiosce, więc na obwody krytyczne (kotłownia bez termy, alarm) daję automatyczny przełącznik faz. Przemyśl.

OK, ale kolejna uwaga praktyczna - tak, jak to ustawiasz, zrobiła Ci się rozdzielnia dwa rzędy po 18 modułów.

Oczywiście są takie, choćby Hager taką robi, ale o wiele prościej będzie Ci kupić rozdzielnię np. 3x14 i np. bezpieczniki "siły" przenieść do osobnego rzędu.

Tu już w zasadzie masz pełną dowolność, co bardziej będzie Ci pasować na ścianie tam, gdzie chcesz to powiesić: wyższa i węższa, czy szersza a niższa.

J.

Zamieniłbym rozszycie obwodów 1 i 3 z sobą, aby odciążyć fazę na której masz termę i czajnik a dociążyć średnio obciążoną L1. 12 obwodów - akurat na zgrzebieniowanie tego dołem z podczepieniem pod 3 skrajne esy faz z RCD (RP).

Mógłbyś mi to jakoś rozjaśnić bo czytam już 3 raz twój post i ni w ząb nie mogę zajarzyć. Może to przez już troszkę późną godzinę albo przez serial na tvn co go żona teraz za moimi plecami ogląda ;)

OK, ale kolejna uwaga praktyczna - tak, jak to ustawiasz, zrobiła Ci się rozdzielnia dwa rzędy po 18 modułów.

Oczywiście są takie, choćby Hager taką robi, ale o wiele prościej będzie Ci kupić rozdzielnię np. 3x14 i np. bezpieczniki "siły" przenieść do osobnego rzędu.

Pomierzę ściane i zobacze co mi tam wlezie ;)

Jaki można by zastosować ogranicznik przepięć?

Edytowane przez buzzer11
OK, ale kolejna uwaga praktyczna - tak, jak to ustawiasz, zrobiła Ci się rozdzielnia dwa rzędy po 18 modułów.J.

Heh - zbiegają się nasze myśli. Odświeżyłem temat, bo też w myślach liczyłem rzędy pod kątem rozdziałki, a tu już napisałeś :) Mając jak już Jarek proponuje trzeci rząd pomyślałbym o wydzieleniu esów pod gniazdka zewnętrzne, może w ogóle wyrzucić bramę zewn., + oświetlenie zewn. + gniazdka na osobny poziom i różnicówkę...

może w ogóle wyrzucić bramę zewn., + oświetlenie zewn. + gniazdka na osobny poziom i różnicówkę...

celna uwaga. tak zrobię. dzięki

Tak sie zastanawiam czy zdołam upchać te wszystkie kable w tej rozdzielni ;)

Mógłbyś mi to jakoś rozjaśnić bo czytam już 3 raz twój post i ni w ząb nie mogę zajarzyć. Może to przez już troszkę późną godzinę albo przez serial na tvn co go żona teraz za moimi plecami ogląda ;Jaki można by zastosować ogranicznik przepięć?

Ja i Jarek mamy chyba ten sam DEHNowski. (C klasa - przy długiej linii w ziemi powinien wystarczyć).

Zerknij na mój rysunek - nie wiem czy zaczaisz w moim chaosie o co mi chodziło - jak nie to podeślij mi na bartosz_h małpa tlen.pl pliczek w którym robisz te kratki i ci rozrysuje dokładniej.

Po moich poprawkach i sugestiach Jarka z rozdzielnią 3x robi Ci się pięknie miejsce na przepięciówkę i wskaźnik faz na górnym poziomie.

buzzer22.jpg

Jeezu, BasH, ten rysunek, to jak gwóźdź do trumny wygląda :)

Koledze chodziło o dwie rzeczy:

1) zamień miejscami obwody 1 i 3 (numerki zostaw jak są, zamień ich zawartość - na jedynce czajnik a na trójce lodówka), będą bardziej równomiernie fazy obciążone.

2) 12 obwodów to akurat tyle, ile da się ładnie połączyć trójfazowym grzebieniem, one są długie własnie na dwanaście "oczek". A od skrajnych bezpieczników z którejś strony przewodami robisz połączenia do odpowiednich różnicówek.

J.

Mam czasem problem z wytłumaczeniem o co mi chodzi w prądzie :) Ale inni siedzący w temacie mnie rozszyfrowują, więc generalnie jest ok.

Dodatkowe listwy N za różnicówkami niepotrzene, bo tyle odbiorów 2,5 kwadrat spokojnie wkręcisz w N wychodzące bezpośrednio z różnicówek.

Na Twoim schemacie excelowym:

buzz.jpg

Edytowane przez BasH