BasH 22.03.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Nie ma różnicy, spokojnie nadaje się do instalacji w budynkach. żo - żyła ochronna w kolorze żółto-zielonym ... z tym że jako YDYp (nie YDYpżo) może być sprzedany przewód o izolacji: wg PN-HD 308 S2: 2-żyłowy: niebieska, brązowa 3-żyłowy: brązowa, czarna, szara 4-żyłowy: niebieska, brązowa, czarna, szara. Generalnie prosząc o YDYp i tak domyślnie dostajemy YDYżo (czyli z żółto-zieloną żyłą PE), ale lepiej się upewnić u sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Co do podziału faz. Cholerka to nie jest takie proste. Troche mi się miesza to wszystko.Robiąc osobny obwód na oświetlenie i osobny na gniazdko w danym pomieszczeniu trzeba robić tak, że np gniazdka są z 1-szej fazy a oświetlenie z 2-giej fazy?Czy moze wystarczy że oba obwody lecą z jednej fazy tyle ze są zabezpieczone osobnymi bezpiecznikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.03.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Warto robić tak, żeby były z różnych (szczególnie na wsiach, w domach zasilanych długimi liniami napowietrznymi starego typu, gdzie brak jednej fazy to częsta przypadłość), ale nie za wszelką cenę, bo w gruncie rzeczy nie jest to jakieś super istotne. Najlepszy sposób na to jest prosty: wypisać sobie rzędem obwody w takiej kolejności, jak chciałbyś, żeby były ustawione w rozdzielni, a potem kolejno przy nich dopisać fazy: l1, l2, l3, l1, l2, l3. I to będzie cały podział na fazy, wystarczy tylko sprawdzić, czy szczególnie prądożerne obwody (te z regularnie włączanymi obciążeniami liczonymi w kilowatach, mniejszymi sobie wogóle głowy nie zawracaj) nie spotykają się w więksozści na jednej fazie, jeśli tak - zastanowić się nad zmianą kolejności któychś bezpieczników. I cały rozdział masz z głowy, zyskując wygodny w montażu rozkład bezpieczników na fazy ułożony kolejno. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Stworzyłem coś na wzór rozdzielni. Jest to główna rozdzielnia która obsługuje parter. Na górze zrobie drugą rozdzielnie) Czy mógłbym was prosić o porozdzielanie tego bo mnie już bierze kur... z tego wszystkiego. 1f- to pierwsza faza 2f-druga faza 3f-3 faza rozdzieliłem tak gdyż wydaje mi się że będzie lepiej to wszystko podłączyć za pomocą szyn tj od pierwszej różnicówki do bezpiecz i szyną połączyć te trzy od góry i z następnymi fazami podobnie. jeszcze raz wielka prośba o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.03.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jak pisałem: nie rób w rozdzielni 1f 1f 1f 2f 2f 2f 3f 3f 3f tylko z przeplotem 1f 2f 3f 1f 2f 3f itd. Moduły sobie potem od dołu wygodnie połączysz grzebieniem 3f i tak, jak wcześniej było pisane, dobrze oznaczysz, który z której fazy leci. Szynę zwykle zakłada się od dołu, nie od góry.A rozkład obwodów na fazy w tym momencie wychodzi bardzo ładnie sam, po prostu wstawiając tam kolejno te obwody wg listy. Kuchnię masz rozrzuconą między trzy fazy, terma z kotłowni jest na jednej fazie z nie tak znów prądożerną lodówką, reszta jest już mniej istotna.Mało jakoś tych gniazdek wymieniasz Jednak uwaga na marginesie - nie opisuj różnicówek parametrem 40A bo on jest tu mało istotny. Jeśli bardzo chcesz je opisać jakąś wartością, wpisz 30mA, bo to jest w sumie najistotniejszy parametr różnicówki. Ale i że w domowych instalacjach innych się właściwie nie stosuje, równie dobrze możesz to po prostu pominąć, pisząc zwyczajnie "Wyłącznik RP" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) Kuchnię masz rozrzuconą między trzy fazy, terma z kotłowni jest na jednej fazie z nie tak znów prądożerną lodówką Narazie nie jest na jednej fazie. tam gdzie są te kreski zamiast cyfry odpowiadającej danemu pomieszczeniu trzeba się zastanowić którą dać faze. Mistrzu mógłbyś doradzić Mało jakoś tych gniazdek wymieniasz Kurcze co do gniazdek to nic mi więcej nie przychodzi do głowy. Podzieliłem je na 8 obwodów tak jak napisałem w rysunku. No dodam jeszcze gniazdko w hallu. zaraz zrobie poprawki i dam do sprawdzenia Edytowane 22 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.03.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) To też pisałem: wstaw to po kolei,jak leci i będzie dobrze. Tylko fazy trzeba połączyć z przeplotem. A co do gniazdek - pewien jesteś, że np. w salonie będą tylko trzy gniazdka? U mnie np. jest ich tam sześć podwójnych, a zdarzają się jeszcze więksi maniacy. Jakieś gniazdko w holu? J. Edytowane 22 Marca 2011 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) POPRAWIONA WERSJA UWZGLĘDNIAJĄCA POPRAWKI MISTRZA JARKA Co do przepięciówki to jaką dać? Mistrzu możesz spojrzeć na finalną wersję. Mam nadzieje, że jest dobrze Edytowane 22 Marca 2011 przez buzzer11 NANIESIONE POPRAWKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.03.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Wydaje się OK Przepięciówki nie dajesz? Jeśli tak, trzeba ją wstawić za rozłącznikiem, zajmuje miejsce czterech modułów. Rozłącznik tak nawiasem mówiąc to też cztery moduły, nie trzy. Kolejna uwaga - jeśli gdzieś w tą instalację dołączysz alarm, to niech on będzie z innej fazy, niż trzecia. Na trzeciej fazie wisi Ci obwód 9, tam masz bramę i oświetlenia zewnętrzne, czyli coś, co z racji narażenia na wilgoć może samo wybijać, może też kusić co cwańszych złodziei, żeby Ci elektrykę "wyłączyć", bo a nuż przy alarmie na akumulatorze przyoszczędziłeś, albo moduł powiadamiania jest zasilany tylko z sieci. I ostatnia - wyłącznik RP "siły" jest, ale gdzie bezpiecznik "siły"? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.03.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 buzzer11: nie wyprowadzasz sobie gniazdek na zewnętrz? (kosiarka itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 buzzer11: nie wyprowadzasz sobie gniazdek na zewnętrz? (kosiarka itp.) Nie, jakby co to przez okno od kotłowni przeciągne przedłużacz Master Jarek spójrz na poprawioną wersję w poście powyżej i daj znać co i jak. Master BasH też luknij i daj znać czy twoim zdaniem jest ok. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Zamieniłbym rozszycie obwodów 1 i 3 z sobą, aby odciążyć fazę na której masz termę i czajnik a dociążyć średnio obciążoną L1. 12 obwodów - akurat na zgrzebieniowanie tego dołem z podczepieniem pod 3 skrajne esy faz z RCD (RP). Schludnie i przejrzyście.Dobrze rozdzielone światło - w razie zniknięcia fazy masz po sąsiedzku pomieszczenie z działającą fazą. Mieszkam na wiosce, więc na obwody krytyczne (kotłownia bez termy, alarm) daję automatyczny przełącznik faz. Przemyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.03.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 OK, ale kolejna uwaga praktyczna - tak, jak to ustawiasz, zrobiła Ci się rozdzielnia dwa rzędy po 18 modułów.Oczywiście są takie, choćby Hager taką robi, ale o wiele prościej będzie Ci kupić rozdzielnię np. 3x14 i np. bezpieczniki "siły" przenieść do osobnego rzędu.Tu już w zasadzie masz pełną dowolność, co bardziej będzie Ci pasować na ścianie tam, gdzie chcesz to powiesić: wyższa i węższa, czy szersza a niższa. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) Zamieniłbym rozszycie obwodów 1 i 3 z sobą, aby odciążyć fazę na której masz termę i czajnik a dociążyć średnio obciążoną L1. 12 obwodów - akurat na zgrzebieniowanie tego dołem z podczepieniem pod 3 skrajne esy faz z RCD (RP). Mógłbyś mi to jakoś rozjaśnić bo czytam już 3 raz twój post i ni w ząb nie mogę zajarzyć. Może to przez już troszkę późną godzinę albo przez serial na tvn co go żona teraz za moimi plecami ogląda OK, ale kolejna uwaga praktyczna - tak, jak to ustawiasz, zrobiła Ci się rozdzielnia dwa rzędy po 18 modułów. Oczywiście są takie, choćby Hager taką robi, ale o wiele prościej będzie Ci kupić rozdzielnię np. 3x14 i np. bezpieczniki "siły" przenieść do osobnego rzędu. Pomierzę ściane i zobacze co mi tam wlezie Jaki można by zastosować ogranicznik przepięć? Edytowane 22 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.03.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 OK, ale kolejna uwaga praktyczna - tak, jak to ustawiasz, zrobiła Ci się rozdzielnia dwa rzędy po 18 modułów.J. Heh - zbiegają się nasze myśli. Odświeżyłem temat, bo też w myślach liczyłem rzędy pod kątem rozdziałki, a tu już napisałeś Mając jak już Jarek proponuje trzeci rząd pomyślałbym o wydzieleniu esów pod gniazdka zewnętrzne, może w ogóle wyrzucić bramę zewn., + oświetlenie zewn. + gniazdka na osobny poziom i różnicówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 może w ogóle wyrzucić bramę zewn., + oświetlenie zewn. + gniazdka na osobny poziom i różnicówkę... celna uwaga. tak zrobię. dzięki Tak sie zastanawiam czy zdołam upchać te wszystkie kable w tej rozdzielni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.03.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Mógłbyś mi to jakoś rozjaśnić bo czytam już 3 raz twój post i ni w ząb nie mogę zajarzyć. Może to przez już troszkę późną godzinę albo przez serial na tvn co go żona teraz za moimi plecami ogląda ;Jaki można by zastosować ogranicznik przepięć? Ja i Jarek mamy chyba ten sam DEHNowski. (C klasa - przy długiej linii w ziemi powinien wystarczyć). Zerknij na mój rysunek - nie wiem czy zaczaisz w moim chaosie o co mi chodziło - jak nie to podeślij mi na bartosz_h małpa tlen.pl pliczek w którym robisz te kratki i ci rozrysuje dokładniej. Po moich poprawkach i sugestiach Jarka z rozdzielnią 3x robi Ci się pięknie miejsce na przepięciówkę i wskaźnik faz na górnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.03.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 wysłałem plik exela na twojego maila bo to w nim robiłem jak zobaczyłem tą pajęczyne to do jutra rana bym się nie połapał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jeezu, BasH, ten rysunek, to jak gwóźdź do trumny wygląda Koledze chodziło o dwie rzeczy: 1) zamień miejscami obwody 1 i 3 (numerki zostaw jak są, zamień ich zawartość - na jedynce czajnik a na trójce lodówka), będą bardziej równomiernie fazy obciążone. 2) 12 obwodów to akurat tyle, ile da się ładnie połączyć trójfazowym grzebieniem, one są długie własnie na dwanaście "oczek". A od skrajnych bezpieczników z którejś strony przewodami robisz połączenia do odpowiednich różnicówek. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.03.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) Mam czasem problem z wytłumaczeniem o co mi chodzi w prądzie Ale inni siedzący w temacie mnie rozszyfrowują, więc generalnie jest ok. Dodatkowe listwy N za różnicówkami niepotrzene, bo tyle odbiorów 2,5 kwadrat spokojnie wkręcisz w N wychodzące bezpośrednio z różnicówek. Na Twoim schemacie excelowym: Edytowane 22 Marca 2011 przez BasH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts