Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[pilne] ile dajecie w domu różnicówek i na jakie obwody?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lodówka nie ma dużej mocy, więc nie ma problemu.

W zastępstwie BasHa mogę obrazowo opisać - przewód każdego obwodu wchodzący do rozdzielnicy podłączasz w trzech miejscach: żółtozieloną żyłę do szyny PE, brązową do bezpiecznika danego obwodu, a niebieski... no własnie o ten niebieski chodzi. Trzeba go podłączyć do zacisku N za odpowiednią różnicówką, tą z której dany obwód jest zasilany. Ponieważ u Ciebie za każdą różnicówką są raptem po trzy obwody, nie ma problemu, żeby te trzy żyły N zacisnąć wprost w różnicówce, bez pośredniczącej szyny z zaciskami.

J.

W zastępstwie BasHa mogę obrazowo opisać...

Ok, już mi się wyjaśniło wszystko.

Jutro zaprojektuje rozdzielnie na górze. Oczywiście pochwale się swoimi wypocinami ;)

Powiem tak Panowie, odwalacie tutaj na forum kawał dobrej roboty za co jestem Wam bardzo wdzięczny.

PS. Tak teraz patrze na ten rysunek BasH`a. Co to jest brama wewnętrzna (pozycja 9)?

Edytowane przez buzzer11

PS. Tak teraz patrze na ten rysunek BasH`a. Co to jest brama wewnętrzna (pozycja 9)?

Z rozpędu przyjąłem, że masz garaż w bryle. A nie masz - spojrzałem na rozkład pomieszczeń. Zatem potraktuj 9 jako np drugi obwód kotłowniany wyłącznie na zasilanie sterownika pieca i pomp obiegowych. Jeśli z jakichkolwiek powodów terma (dużej mocy) wyrzuci ci esa, to nie wyłączy przy okazji pieca i pomp. Coś tam podłączysz, esy są tanie, lepiej mieć więcej obwodów niż mniej, a przy okazji nie będziesz musiał ucinać 12-sto polowego grzebienia o jedno pole :)

witam,

przed przepięciówką nie trzeba dawać żadnego bezpiecznika?

Co do rozdzielnicy to kupić taką podtynkową czy natynkową?

Trzeba wykuwać w ścianie miejsce pod ta rozdzienice podtynkową, bo może kupić natynkową i tynkarze troche ją przykryją tynkiem i będzie ok bez wkuwania.

co wy na to?

Edytowane przez buzzer11

witam,

przed przepięciówką nie trzeba dawać żadnego bezpiecznika?

Co do rozdzielnicy to kupić taką podtynkową czy natynkową?

Trzeba wykuwać w ścianie miejsce pod ta rozdzienice podtynkową, bo może kupić natynkową i tynkarze troche ją przykryją tynkiem i będzie ok bez wkuwania.

co wy na to?

Masz już 1 bezpiecznik przed przepięciówką, jest to zabezpieczenie główne np. 25A.

Poświęć się dla ogółu i wkuj sobie rozdzielnicę. To tylko, aż 4-8cm na głębokości.

Jeśli to jest Porotherm to bułka z masłem :)

Masz już 1 bezpiecznik przed przepięciówką, jest to zabezpieczenie główne np. 25A.

Poświęć się dla ogółu i wkuj sobie rozdzielnicę. To tylko, aż 4-8cm na głębokości.

Jeśli to jest Porotherm to bułka z masłem :)

Te główne zabezpieczenie to jest razem przy liczniku?

Dokładnie, mam porotherm więc szybko to pójdzie ;)

Panowie dawać różnicówke przed obwodami zewnętrznymi, bo kolega BasH albo Jarek coś wspomnieli, że warto a nie mam tego w swoim zaje...tym projekcie rozdzielni;)

Edytowane przez buzzer11

Dawać, lepiej, żeby ona była osobna, bo jest najbardziej narażona na zadziałanie.

Tak dla pełnego profesjonalizmu, jeśli planujesz jeszcze podrozdzielnię na poddaszu, należałoby do tej parterowej dorzucić jeszcze trójfazowy bezpiecznik odcinający zasilanie tej podrozdzielni. Tyle, że on już Ci się nie zmieści... Ma on na celu jedynie ochronę przewodu zasilającego tą podrozdzielnię (zawsze go możesz potem przewiercić, przebić gwoździem), ale nie jest niezbędny, ponieważ i tak wtedy wywali zab. główne, można sobie odpuścić, żeby nie powiększać tej rozdzielni.

No, chyba, że poszalejesz, masz miejsce i dasz rozdzielnię 4x14, wtedy wejdzie i to dodatkowe ustrojstwo i jeszcze coś możemy wymyślić :)

J.

No, chyba, że poszalejesz, masz miejsce i dasz rozdzielnię 4x14, wtedy wejdzie i to dodatkowe ustrojstwo i jeszcze coś możemy wymyślić :)

Nie no nie będe się zapędzał. ;) I tak jak dla mnie będzie to sporo kabli w rozdzielni. Będe niczym spiderman w swoich sieciach ;)))))

Dziś po południu zrobie schemat podłączenia i będe Was prosił o sprawdzenie. Zawsze później będzie łatwiej podłączyć niż tak z głowy wszystko jechać.

Witam, bardzo to ciekawe co piszecie, zajrzyjcie proszę na moją wersje roboczą rozdzielni, krytyka mile widziana, no i chodzi mi o róznicówki ile, jakie i ktore obwody.

http://img853.imageshack.us/img853/9390/orionrozdzielniawer1rob.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

gniazdka poddasze -to dajesz wszystkie gniazdka z poddasza pod jeden bezpiecznik (35)?

Edytowane przez buzzer11

...jeśli planujesz jeszcze podrozdzielnię na poddaszu, należałoby do tej parterowej dorzucić jeszcze trójfazowy bezpiecznik odcinający zasilanie tej podrozdzielni. Tyle, że on już Ci się nie zmieści... Ma on na celu jedynie ochronę przewodu zasilającego tą podrozdzielnię (zawsze go możesz potem przewiercić, przebić gwoździem), ...

Miejsce na to ma - lewy dół, ale przy przewierceniu raczej poleci i ten dołożony i główny. Ja bym dołożył chociażby z tego względu, aby mieć argument do przywołania dzieciaków z pietra na dół - "bo prąd wyłączę w komputerach" :D U siebie mam wszystko w jednej rozdzielni i pokoje pociech na osobnych esach, więc będę ciął selektywnie :D

Miejsce na to ma - lewy dół, ale przy przewierceniu raczej poleci i ten dołożony i główny. Ja bym dołożył chociażby z tego względu, aby mieć argument do przywołania dzieciaków z pietra na dół - "bo prąd wyłączę w komputerach" :D U siebie mam wszystko w jednej rozdzielni i pokoje pociech na osobnych esach, więc będę ciął selektywnie :D

Czyli co dorzucić ten bezpiecznik? brać ten na 3fazy +N czy na samo 3f?

Ale z drugiej strony to sam nie wiem co i jak. Jak będe robił rozdzielnie na górze to dla 3 pokoi, łazienki i pom. gosp to dawać też tam różnicówki czy już nie?

Po przemyśleniu to wydaje mi się że są zbędne te dodatkowe różnicówki.

Podłącze kabel już za RP kazdej fazy i przeciągne do podrozdzelni. Kabel jak już któryś z kolegów wspomnial 5x6mm2

Edytowane przez buzzer11

Miejsce na to ma - lewy dół, ale przy przewierceniu raczej poleci i ten dołożony i główny.

Niby tak, ale jeśli tam dorzuci jeszcze różnicówkę obw. zewnętrznych, będzie miał przełącznicę pełną do ostatniego (niemal) modułu, bez szans na jakąkolwiek rozbudowę, dorzucenie tam zasilacza do domofonu i tym podobnych. Nie lubię pełnych w 100% rozdzielni.

Ja bym dołożył chociażby z tego względu, aby mieć argument do przywołania dzieciaków z pietra na dół - "bo prąd wyłączę w komputerach" :D U siebie mam wszystko w jednej rozdzielni i pokoje pociech na osobnych esach, więc będę ciął selektywnie :D

Oooo kuuu^%$^##.... na to nie wpadłem! Co więcej, gniazdka pokoju Wyjątka są na jednym obwodzie z naszą sypialnią...

Nic, przerobić zawsze zdażę, u mnie miejsca jeszcze sporo, a na szczęście przewody gniazdek z obu pokoi do rozdzielni schodzą osobno, więc to kwestia tylko dorzucenia bezpiecznika :)

J.

@buzzer11 - jeśli chodzi ci o to ustrojstwo do odcinania poddasza, to to nie jest osobna różnicówka, tylko zwykły trójfazowy wyłącznik nadprądowy, róznicówkę dorzuć do ochrony obwodów zewnętrznych.

J.

ok a ten bezpiecznik trójfazowy to tylko taki co odcina fazy czy fazy i N (ten na 3 czy na 4 pola? ;) )?

Różnicówek na górze nie dawać?

Na cztery pola to rozłącznik FR, do odcinania górnej rozdzielni używasz zaś takiego samego bezpiecznika trójfazowego S303, jak ten, który masz do "siły".

Osobnych róznicówek na górze nie ma sensu dawać, zasilanie góry włączysz po prostu za tymi jednofazowymi, które masz w dolnej rozdzielni.

Tak więc, górna rozdzielnia ograniczy Ci się do raptem kilku "eSów", bo pewnie będzie tam nie więcej, niż niż ze dwa obwody oświetlenia i ze dwa-trzy gniazdkowe, może jeszcze jeden do alarmu czy urządzeń IT/CaTV i tyle.

J.

gniazdka poddasze -to dajesz wszystkie gniazdka z poddasza pod jeden bezpiecznik (35)?

Nie do końca, tzn gniazdka poddasza to z 3 pokoi, inne obwody gniazdkowe podasza to łazienka z pralnią/garderobą (nr 34) oraz gniazdko żelazko (nr 31), pralka (nr 32) i rekuperator (nr 33)

Sugerujesz ze powinienem rozdzielić gniazdka tych trzech pokoi na oddzielne obwody?

Nie do końca, tzn gniazdka poddasza to z 3 pokoi, inne obwody gniazdkowe podasza to łazienka z pralnią/garderobą (nr 34) oraz gniazdko żelazko (nr 31), pralka (nr 32) i rekuperator (nr 33)

Sugerujesz ze powinienem rozdzielić gniazdka tych trzech pokoi na oddzielne obwody?

Z nauk jakie przekazali mi BasH i Jarek to raczej lepiej jak na osobnym bezpieczniku. Oświetlenie nie musi być już na osobnym ale gniazdka jak najbardziej. Choć jak mówie niech się wypowiedzą spece ;)

Ja daje na gniazdka oddzielny bezpiecznik na każde pomieszczenie