Jarek.P 23.03.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Dwa podstawowe warunki, jakie moim zdaniem powinny być tu zachowane: - nie więcej, jak 10 "normalnych" gniazdek na jednym obwodzie (normalne gniazdka, to takie bez konkretnego przeznaczenia, jak zwykle w pokojach się znajdują). Jeśli w obwodzie są urządzenia prądożerne - trzeba to jakoś przeszacować, ew. dać na takie urządzenie osobny obwód, ale to w wyjątkowych sytuacjach. - jakiś sensowny logiczny rozdział. Jeden obwód na jeden pokój to moim zdaniem lekka przesada, o ile te pokoje nie są wielkimi salonami z mnóstwem gniazdek, spokojnie obwód na dwa-trzy przylegające do siebie pokoje typu sypialnia czy dziecinny wystarczą, salon z racji dużego skupienia urządzeń może mieć swój osobny obwód. Robienie osobnego obwodu dla żelazka to moim zdaniem spory przesadyzm. Łazienki na osobnym obwodzie - słusznie, ale nie wydzielaj z kolei osobnego obwodu dla pralki, szkoda zachodu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Jeden obwód na jeden pokój to moim zdaniem lekka przesada... Ej ale u mnie chyba dół jest dobrze rozplanowany bez zbędnej przesady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.03.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Niby tak, ale jeśli tam dorzuci jeszcze różnicówkę obw. zewnętrznych, będzie miał przełącznicę pełną do ostatniego (niemal) modułu, bez szans na jakąkolwiek rozbudowę, dorzucenie tam zasilacza do domofonu i tym podobnych. Nie lubię pełnych w 100% rozdzielni. Ja też nie, ale u niego jednak zostaną 3U wolne (już po wsadzeniu S303 na kabel do górnej rozdzielni). Niewiele, ale wystarczy na rozbudowę u niemaniakalnych elektrycznie inwestorów. Dlaczego zostaną 3U a nie 1U - bo nie każę mu wsadzać DODATKOWEJ RCD na obwody zewnętrzne, tylko podpiąć je pod RCD siłowe na trzecim poziomie. Siła i tak będzie się większość czasu nudziła nieobciążona... Wsadzi dołem grzebień i będzie cacy. Co do rozbudowy pod kątem bramy, domofonu itp. Ja wsadzam podtynk puszki wnękowe z doprowadzonymi trzema fazami przy arotach wprowadzony w potencjalnie interesujących miejscach (garaż x2 obustronnie przy bramie, kotłownia na ścianie zewnętrznej). Aroty u mnie wyrastają z różnych miejscach jak grzyby po deszczu, ale w razie potrzeby nie muszę się przebijać przez fundament aby coś wprowadzić/wyprowadzić. Do miejsc arotów i puszek wnękowych przy nich będę prowadził też przynajmniej jedną skrętkę prowadzącą do krosa na poddaszu. Przypominam dotychczasową wersję rozdzielni kolegi (w miejsce 9 - drugi obwód kotłowni dedykowany dla pieca, nie termy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.03.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Ej ale u mnie chyba dół jest dobrze rozplanowany bez zbędnej przesady? Jest ok - nie stresuj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Jest ok - nie stresuj się Poniżej finalne wersje rozdzielnic -górna i dolna. Jest dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.03.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Piętro może być (chociaż obwodów masz więcej niż ja ) - parter do poprawki. Zamień podłączenie pod esy jak wskazuje strzałka. Kotłownia będzie razem, a i faza mniej obciążona = pewniejsza dla pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) Piętro może być (chociaż obwodów masz więcej niż ja ) - parter do poprawki. Zamień podłączenie pod esy jak wskazuje strzałka. Kotłownia będzie razem, a i faza mniej obciążona = pewniejsza dla pieca. Zrobiłem poprawki. Proszę o opinie. Z racji tego, że forum coś wywaliło na dwie godziny, na drugim rysunku przedstawiam schemat połączenia- jemu też proszę się przyjrzeć i powiedzieć czy jest dobrze? Mógłbym prosić o podanie wartości poszczególnych różnicówek 1f, 3f i bezpieczników 3f oraz rozłącznika izolacji tak aby wszystko miało ręce i nogi Na gniazdka b16, oświetlenie b10 z góry wielkie dzięki Edytowane 23 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.03.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Masz standardzik czyli bierz co jest dostępne:różnicówki na 40A, 30mA upływnośćfr na minimum 63As303 - tj na rysunkuesy - 16A gniazda (są najtańsze - 7 zeta wychodzą legranda), 10A światłoZ kablami nie kombinuj - po bożemu min. 2,5 gniazda, 1.5 światło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) Masz standardzik czyli bierz co jest dostępne: różnicówki na 40A, 30mA upływność fr na minimum 63A s303 - tj na rysunku esy - 16A gniazda (są najtańsze - 7 zeta wychodzą legranda), 10A światło Z kablami nie kombinuj - po bożemu min. 2,5 gniazda, 1.5 światło różnicówka P304, P302 40A 30mA AC ? fr na min 63A to czym więcej tym lepiej- bo widziałem też na 100A powiadasz, że legranda a coś wyczytałem na forum, że sie popsuł tzn lecą różnicówki i że podobno pojawiły się podróby - prawda to czy bujda? co do bezpieczników nic nie mówili tylko o tym, że podróby można trafić acha i jeśli możesz to przyjrzyj się mojemu schematowi połączeń (2 posty wyżej) i powiedz czy jest dobrze. Edytowane 23 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.03.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 różnicówka P304, P302 40A 30mA AC ? fr na min 63A to czym więcej tym lepiej- bo widziałem też na 100A Tak, AC, tak - im więcej, tym lepiej, ale ciężej zazbroić bo więcej siły w palcach trzeba : ) powiadasz, że legranda a coś wyczytałem na forum, że sie popsuł tzn lecą różnicówki i że podobno pojawiły się podróby - prawda to czy bujda?co do bezpieczników nic nie mówili tylko o tym, że podróby można trafić Nie zdażyło mi się. Jeśli nie masz namiaru na supersprzedawcę to ci dam namiar na allegro na sprawdzonego gościa - dziś zamawiasz (do 12), jutro masz przesyłkę. acha i jeśli możesz to przyjrzyj się mojemu schematowi połączeń (2 posty wyżej) i powiedz czy jest dobrze. Masz megaźle parter - 3f różnicówkę. Ma być tak (dolna enka też do odcięcią - przychodzi od góry wspólne N - od dołu masz grzebień na fazy, a do n różnicówki wszystkie N danych odbiorników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) Tak, AC, tak - im więcej, tym lepiej, ale ciężej zazbroić bo więcej siły w palcach trzeba : ) Jak to, przecież kable te same się wtyka. chyba, że to jakoś inaczej sie robi ))) Nie zdażyło mi się. Jeśli nie masz namiaru na supersprzedawcę to ci dam namiar na allegro na sprawdzonego gościa - dziś zamawiasz (do 12), jutro masz przesyłkę. jak możesz to podeślij namiar Masz megaźle parter - 3f różnicówkę. Ma być tak (dolna enka też do odcięcią - przychodzi od góry wspólne N - od dołu masz grzebień na fazy, a do n różnicówki wszystkie N danych odbiorników) Kurcze faktycznie się pierdyknąłem. Orzesz... a taki ładny rysunek mi popsułes ))))) zaraz robie poprawki Poprawiony schemat połączeń. Teraz jest wszystko OK? Edytowane 23 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.03.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Jak to, przecież kable te same się wtyka. chyba, że to jakoś inaczej sie robi )))) Im większy amperaż fr lub esa tym ciężej hebel naciągnąć - w tym znaczeniu. Namiar poszedł na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 23.03.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Im większy amperaż fr lub esa tym ciężej hebel naciągnąć - w tym znaczeniu. Namiar poszedł na priv. Dzięki za namiary. Jutro zobacze co mają w ofercie. Jak możesz to luknij na poprawiony schemat 2 posty wyżej. Jeszcze jedno pytanie z ten wskaźnik faz to się podłacza do niego 4 przewody (3 fazy + N) ? Co do bezpieczników i różnicówek to wszystkie serii B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 24.03.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Dwa podstawowe warunki, jakie moim zdaniem powinny być tu zachowane: - nie więcej, jak 10 "normalnych" gniazdek na jednym obwodzie (normalne gniazdka, to takie bez konkretnego przeznaczenia, jak zwykle w pokojach się znajdują). Jeśli w obwodzie są urządzenia prądożerne - trzeba to jakoś przeszacować, ew. dać na takie urządzenie osobny obwód, ale to w wyjątkowych sytuacjach. - jakiś sensowny logiczny rozdział. Jeden obwód na jeden pokój to moim zdaniem lekka przesada, o ile te pokoje nie są wielkimi salonami z mnóstwem gniazdek, spokojnie obwód na dwa-trzy przylegające do siebie pokoje typu sypialnia czy dziecinny wystarczą, salon z racji dużego skupienia urządzeń może mieć swój osobny obwód. Robienie osobnego obwodu dla żelazka to moim zdaniem spory przesadyzm. Łazienki na osobnym obwodzie - słusznie, ale nie wydzielaj z kolei osobnego obwodu dla pralki, szkoda zachodu. J. Jarek.P - przemyśle jeszcze twoje uwagi, na obwodzie poddasza wychodzi mi łącznie 13 zwykłych gniazdek w trzech sypialniach bez specjalnego przeznaczenia, to chyba zostawie jednak na jednym obwodzie. Co do żelazka to sugerowałem się tym że gniazdko żelazka byłoby wyłączane po uzbrojeniu alarmu i być może także sterowane czasowo (albo czujnik ruchu) na wypadek gdyby zapomniało się odłączyć od zasilania. Czy płyta indukcyjna, odzielny piekarnik i mikrofala może być pod jednym zabezpieczeniem 3F? http://img853.imageshack.us/img853/9390/orionrozdzielniawer1rob.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Pomóżcie mi dobrać różnicówki do tego schematu, ile,jakie,na które obwody? Edytowane 24 Marca 2011 przez danielw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Jarek.P - przemyśle jeszcze twoje uwagi, na obwodzie poddasza wychodzi mi łącznie 13 zwykłych gniazdek w trzech sypialniach bez specjalnego przeznaczenia, to chyba zostawie jednak na jednym obwodzie. Co do żelazka to sugerowałem się tym że gniazdko żelazka byłoby wyłączane po uzbrojeniu alarmu i być może także sterowane czasowo (albo czujnik ruchu) na wypadek gdyby zapomniało się odłączyć od zasilania. Te gniazdka poddasza rozdziel na dwa obwody. Co do żelazka, to jeśli to ma być w ten sposób robione, to ok, czemu nie. Co prawda teraz bez problemu można kupić żelazko ze "strażakiem" i jego koszt chyba wyjdzie taniej niż dodatkowy obwód, dodatkowy przewód, stycznik, sterowanie bądź dodatkowy port w centrali alarmowej, ale jeśli bardzo chcesz - rób Co do kuchni - typowa instalacja wygląda tak, że na bezpieczniku trójfazowym wisi płyta (dwie fazy) i piekarnik (trzecia faza). Dołączyć do tego mikrofalkę, jeśli tak Ci akurat rozkład gniazdek wypada - czemu nie. Co prawda przy równoczesnej pracy piekarnika i mikrofali, będzie tam małe przeciążenie na tej fazie, ale nie będzie ono wielkie, a ponieważ będą to sporadyczne sytuacje, nie będzie to problemem. Różnicówki - konsekwentnie proponuję taki układ, jak kol. buzzerowi. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 24.03.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Dzieki za info Jarek.P, jak mi sie coś jeszcze narodzi to zapytam o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Panowie zgodnie z tym co pisałem będe miał na górze podrozdzielnie. Będzie ona obslugiwać 3 pokoje, łazienke oraz dodatkowe małe pomieszczenie.Pisaliście aby do łączenia rozdzielni użyć kabla 5x6mm2. Nie będzie to za grube. Czy może wystarczy 5x4mm2 ? Tam nie będzie wielkich obiążeń. Standardowe po 3 gniazdka w pokoju + jedno w łazience + jedno w tym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Spokojnie 5x4 wystarczy. Tak jak piszesz, tam nie ma wielkich obciążeń. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Jarku gdybyś mógł spojrzeć na mój schemat połączenia w rozdzielni i wypowiedzenie się czy jest ok. (8 postów wyżej) Jak się podłącza wskaźnik faz? Spokojnie 5x4 wystarczy. Tak jak piszesz, tam nie ma wielkich obciążeń. YDYp 5x4 ? Edytowane 24 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Cały czas masz tam błąd, który Ci wskazał BasH - różnicówka "siły" jest zasilona ze złej strony - zasilanie podłączyłeś do jej wyjścia na dole, tam, gdzie masz szynę zasilającą to, co za nią, a powinieneś od góry, dokładnie tak samo, jak zasilasz różnicówki jednofazowe. Druga uwaga - na poddaszu będziesz miał bezpieczniki B10 i B16, więc ten odcinający całe piętro daj B20, a jeszcze lepiej C20 Trzecia rzecz: na tym schemacie masz połączenia wewnętrzne rozdzielni, ale pamiętaj, że największy bałagan i największą możliwość pomyłki dają połączenia samych obwodów. Zwłaszcza z niebieskimi żyłami N bardzo uważaj, pierdylion razy sprawdzaj, czy dołączasz je do tej samej różnicówki, z której jest zasilany bezpiecznik, na który wpinasz fazę tego obwodu pomyłka tutaj jest makabryczna w późniejszym znalezieniu, zwłaszcza przy ciasnej i wypełnionej w 100% rozdzielni, a efekt jest taki, że niby wszystko działa, a każde włączenie czegokolwiek na takim obwodzie powoduje wywalenie różnicówki. Czwarta rzecz - przepięciówka: poprawne jej podłączenie polega na tym, że z rozłącznika dajesz przewód 4mm2 do przepięciówki i z tego samego zacisku przepięciówki, osobnym przewodem dopiero lecisz dalej. Na schemacie tak jak narysowałeś może być, ale w naturze zrób to tak, jak piszę. Poczytaj też, jak powinno wyglądać podłączenie PE do szyny PE w rozdzielni i do przepięciówki, bo tego na schemacie nie ma, a to dość ważny temat dla bezpieczeństwa. Wskaźnik faz ma cztery zaciski: N i trzy fazowe. Dołączasz je jakkolwiek, najlepiej do linii zasilających przed różnicówkami. Przewód zasilający poddasze - jaki Ci pasuje, może być YDYp, może być YDY. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts