buzzer11 24.03.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Cały czas masz tam błąd... Zobacz teraz czy tak ma być? Poczytaj też, jak powinno wyglądać podłączenie PE do szyny PE w rozdzielni i do przepięciówki, bo tego na schemacie nie ma, a to dość ważny temat dla bezpieczeństwa. Ok poczytam i zrobię na schemacie. Edytowane 24 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Poradnika Moellera poszukaj w necie "Moeller ochrona przepięciowa" - tam jest to bardzo ładnie pokazane. U mnie w dzienniku też chyba ze dwa razy było opisane, o, np. tu. J. Edytowane 24 Marca 2011 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 24.03.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ło matko - ale napisaliście pod moją nieobecność. Wszystko pięknie, ale na połączeniu między fr a przepięciówką dałbym przekrój taki sam jak na WLZ, a wtedy dopiero rozejścia przy tym schemacie na poszczególne RCD mogą być 4 mm. Przy proponowanym B20 albo C20 na górną rozdzielnię będzie zero selektywności z głównym zabezpieczeniem w płocie - z tego co pamiętam, to kolega ma póki co 10kW więc koło B20 na wejściu. Ale i tak warto ten hebel dać dla zabezpieczenia kabla/możliwości wygodnego odłączenia piętra z parteru. Co do wskaźnika faz - jak widzisz poniżej zajmuje 1pole, ma 4 zaciski śrubkowe i najlepiej podłączyć go do FR. W przepięciówce będzie i tak dość ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ło matko - ale napisaliście pod moją nieobecność. Wszystko pięknie, ale na połączeniu między fr a przepięciówką dałbym przekrój taki sam jak na WLZ, a wtedy dopiero rozejścia przy tym schemacie na poszczególne RCD mogą być 4 mm. Przy proponowanym B20 albo C20 na górną rozdzielnię będzie zero selektywności z głównym zabezpieczeniem w płocie - z tego co pamiętam, to kolega ma póki co 10kW więc koło B20 na wejściu. Bash wziąłem twoje poprawki pod uwagę. Dokładnie tak jak piszesz mój przydział 10kW. Zobacz teraz jak wygląda schemat. Jak będzie coś teraz źle to się chyba postrzele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 24.03.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Wg mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Wg mnie jest ok. O matko po paru dniach wreszcie jest OK. Co jak co ale dzięki temu PAINT`a i Excel`a mam już obcykanego )))) Chyba sobie zrobie to w formacie A1 i powiesze zamiast obrazka na ściane )) Jarek ty również luknij i powiedz czy jest OK . BasH tak jak pytałem wcześniej Jarka o przekrój kabla do łączenia rodzielnic to wystarczy 5x4mm2 (tam na górze nie będzie wielkich odbiorów) Jeszcze raz dzięki Wam za pomoc. Czyli teraz do tego wystarczy podpiąć WLZ od dołu no i bezpieczniki od góry i będzie wszystko chodziło? Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: bo tak u dołu każde N z danego odbiornika danej fazy pod daną różnicówke tj kable N z obwodów L1 do N różnicówki L1 itd a jak mam zrobić z górą? Edytowane 24 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.03.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 A wracając do dzieci to ja wprowadziłem się do swojego domu z dwoma malutkimi chłopcami - jeden miał z jakieś 5 miesięcy a drugi coś ponad 1,5 roku. Ani razu nie miałem problemu z gniazdkami choć dla świętego spokoju w ich sypialni w każde wpakowałem blokadę. Co więcej. Bardziej jak prądu obawiałem się kominka w którym codziennie paliliśmy ale i to było nieuzasadnione. A może ja mam bardzo inteligentne dzieci i jak im się wytłumaczyło (bez przykładów na nich) to nie grzebały gdzie im nie wolno było. Podpisuję się obyma ręcyma. Sam będą nastolatkiem omal nie zjarałem chaty, ale nigdy nie wpadłem na pomysł, żeby wkładać gwoździe do gniazdka. Kominkowi "niechcący" się może odwrócić ciąg. Myślę więc gdzie tu dać czujnika czadu i dymu. Na pytanie ile: w swojej instalacji - robionej w 2003 roku - dałem i różnicówkę na wszystko (robi za odłącznik całej chaty) z wyjątkiem lodówki i kotła z pompką, które mają własne. Za to mam około 16 obwodów 1f w 2 rozdzielniach + 2x3f. Jeżeli za 20 lat będzie coś wybijać w kuchni, to... się kable wyciągnie z rurek, wciągnie nowe i połączy raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Wydaje mi się że jak mam te 3 różnicówki 1f to jak będe ciągnął kabel 5x4mm2 do kolejnej rozdzielni to musze go pociągnąć dwa razy bo na mój rozum to muszę mieć L1 L2 L3 N1 N2 N3 P. Dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.03.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Aroty u mnie wyrastają z różnych miejscach jak grzyby po deszczu, ale w razie potrzeby nie muszę się przebijać przez fundament aby coś wprowadzić/wyprowadzić. Ja też dałem na zapas, aczkolwiek potem się okazało, że fachowcy nie zasmarowali mi czernidłem tych nie używanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 24.03.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Wydaje mi się że jak mam te 3 różnicówki 1f to jak będe ciągnął kabel 5x4mm2 do kolejnej rozdzielni to musze go pociągnąć dwa razy bo na mój rozum to muszę mieć L1 L2 L3 N1 N2 N3 P. Dobrze kombinuje? Nie dwa razy a raz 5x4 + dwie nitki niebieskie 4 - i te 3 niebieskie rozszyte na 3 izolowane od siebie listwy w górnej rozdzielni. Dobrze je sobie opisz z której różnicówki idą! aha - z dehna z dolnej rozdzielni puść DY min. 10 (ja puszczam 16) na GSW. Oprócz tego DY 10 DEHN-PE w rozdzielni. aha2 - ten trakt międzyrozdzielniany puść sobie w peszelku - raz, że luźne nitki niebieskie DY, dwa że nie zbiedniejesz mocno, trzy że cienki przekrój więc dużo większa bruzda nie będzie, cztery - jak córa będzie chciała sobie solarium wsadzić na piętrze to wymienisz międzyrozdzielniany na grubszy Edytowane 24 Marca 2011 przez BasH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Nie dwa razy a raz 5x4 + dwie nitki niebieskie 4 - i te 3 niebieskie rozszyte na 3 izolowane od siebie listwy w górnej rozdzielni. Dobrze je sobie opisz z której różnicówki idą! aha - z dehna z dolnej rozdzielni puść DY min. 10 (ja puszczam 16) na GSW. Oprócz tego DY 10 DEHN-PE w rozdzielni. aha2 - ten trakt międzyrozdzielniany puść sobie w peszelku - raz, że luźne nitki niebieskie DY, dwa że nie zbiedniejesz mocno, trzy że cienki przekrój więc dużo większa bruzda nie będzie, cztery - jak córa będzie chciała sobie solarium wsadzić na piętrze to wymienisz międzyrozdzielniany na grubszy Rozszycie zrobiłem- zobacz czy o to chodziło ad aha z dehna puścić DY16 na GSW (główna szyna rozdzielcza- to co się łączy zewnętrzny pe z dehnem i leci na uziemienie? ) DY10 na PE wszystkich obwodów ad aha2 ok zapodam w peszlu, będzie ładnie wygładało. Co do córki to narazie nic z tego (dom sie buduje;)) ale nie powiem 4-letni synek już lata i woła o lody i samochodziki - dobrze, że nie o solarium;) Ten bezpiecznik na piętro to jaki w końcu dać- B16 czy B20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Łomatko, aleście nasmarowali, jak mnie nie było Po kolei - schemat OK, nie rozumiem tylko połaczeń PE. Konkretnie, do czego idzie ta długa nitka kończąca się w lewym górnym rogu. Dla mnie byłoby ok, gdyby ona też szła do szyny PE w rozdzielni, tej w prawym dolnym rogu. Chodzi o to, żebyś miał tam zrobione takie "V" - dwa grubachne przewody minimum 10mm2, zaczynające się w szynie wyrównawczej, jeden idzie do przepięciówki, drugi do szyny PE w rozdzielni. Trzecim osobnym przewodem łączysz przepięciówkę z szyną PE. Jak podpiąć N z obwodów poddasza - to nam umknęło Rzecz jest prosta - do połączenia góry z dołem użyj nie przewodu 5x4 a trzech osobnych 3x4, każdy do osobnej fazy. Peszel - czemu nie. W rozdzielni poddaszowej fazy z tych przewodów podłączysz do bezpieczników, ochronne razem do szyny PE, a neutralne - każdy zakończysz na osobnej listwie połączeniowej i tam będziesz doączał niebieskie z obwodów - każdy do odpowiedniej fazy, uważając, żeby się nie pomylić. Bezpiecznik zasilania poddasza - jeśłi przydział mocy to 10kW, to faktycznie zalicznikowe pewnie 20A, liczyłem, że tam jest ze 25, moje niedopatrzenie, mogłem spytać. W takim razie ten poddaszowy daj C16, a jeśli to możliwe, postaraj się ("pogadaj" z elektrykiem z ZE), żeby zalicznikowy Ci wymienili na D20. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 24.03.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Po kolei - schemat OK, nie rozumiem tylko połaczeń PE. Ja też nie, ale doprecyzowałeś opisem Jak podpiąć N z obwodów poddasza - to nam umknęło Rzecz jest prosta - do połączenia góry z dołem użyj nie przewodu 5x4 a trzech osobnych 3x4, każdy do osobnej fazy. To rozsądna opcja - wtedy nawet bezpeszlowo, ale moja trochę tańsza, wystarczająco dobra (bez dubli PE) i umożliwiająca wymianę : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Po kolei - schemat OK, nie rozumiem tylko połaczeń PE. Konkretnie, do czego idzie ta długa nitka kończąca się w lewym górnym rogu. To co jest lewym górnym rogu to jest wejście PE do rozdzielni od licznika. Kurna popatrzylem na ten poradnik moellera i tam coś podobnego było )))))))) Jak jest źle to prosiłbym o dorysowanie jak to powinno być - obrazowo łatwiej mi to będzie zrozumieć. W takim razie ten poddaszowy daj C16, a jeśli to możliwe, postaraj się ("pogadaj" z elektrykiem z ZE), żeby zalicznikowy Ci wymienili na D20. co to da? sorki ale też chce wiedzieć Edytowane 24 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Od rysowania jest BasH, ja spróbuję opisać Przewód ochronny z WLZ (od licznika) wpinasz wprost w szynę PE rozdzielni. Gdzieś poza rozdzielnią masz (powinieneś mieć) koniec uziemienia: fundamentowego, otokowego, czy jakiegoś innego. Na tym końcu robisz główną szynę wyrównawczą, jakiś zacisk, do którego możesz podłączać przewody (poszukaj u mnie w dzienniku jest zdjęcie). Jeden gruby przewód (linka min 10mm2, lepiej 16mm2) ciągniesz między tą szyną wyrównawczą a szyną PE w rozdzielni. Drugi gruby przewód ciągniesz z szyny wyrównawczej wprost do przepięciówki, do jej zacisku oznaczonego symbolem ziemi. Trzecim grubym przewodem łączysz szynę PE rozdzielni z zaciskiem przepięciówki oznaczonym literkami PE (to co podaję, jest dla przepięciówki DEHN, w innych może to wyglądać inaczej, ale jakies zaciski "ziemi" będą na pewno). Wszystkie przewody PE z obwodów wpinasz w szynę PE rozdzielni. Co da D20? Większe szanse, że przy awarii w instalacji wyskoczy bezpiecznik obwodowy, a nie naraz obwodowy i zalicznikowy, robiąc przy okazji ciemność i głuchość w całym domu. Chodzi o charakterystyki czasowe. Bezpiecznik B jest popularnie zwany "szybkim", typ "C" jest określany też "zwłocznym", typ "D" byłby w tym momencie "bardzo zwłoczny". J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Kurcze ja narazie nie mam żadnego uziemienia fundamentowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) No to jak nie masz, to już nie będziesz miał, fundamentowy się na etapie lania ław robi. Fundamenty wokół domu pewnie też zasypane? Szpilkowe uziemienie trzebaby bić... J. Edytowane 24 Marca 2011 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) No to jak nie masz, to już nie będziesz miał, fundamentowy się na etapie lania ław robi. Fundamenty wokół domu pewnie też zasypane? Szpilkowe uziemienie trzebaby bić. J. Dokładnie tak, faunadamenty już obsypane. Ok to w takim razie nabijam szpilkowy blisko domu i od niego wprowadzam przewód PE(16mm2) do domu. Tam robie sobie GSW i dalej już z twojego opisu? Te nabijanie szpilkowe to pewnie zrobi ten koleś z elektrowni bo mi będzie robił przyłącze kablowe i później pociągnie kabel od licznika do rozdzielni w domu. Kupie sobie (mam czas do końca maja) tą rozdzielnie i ten caly osprzęt i jak przyjdzie mi ten elektryk to od razu sie wepnie w te 3 różnicówki moje jeszcze jedno pytanie: bezpiecznik dla siły b16? Edytowane 24 Marca 2011 przez buzzer11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Dokładnie tak, faunadamenty już obsypane. Ok to w takim razie nabijam szpilkowy blisko domu i od niego wprowadzam przewód PE(16mm2) do domu. Tam robie sobie GSW i dalej już z twojego opisu? Tak.Tylko dobrze by było, żeby ktoś (gość z ZE?) rezystancję uziemienia zmierzył. Bezpiecznik siły 3B16 J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.03.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 No tego to nie wiem a nakazać to ja mu chyba nie mogę. Przed chwilą wyczytałem że ta rezystancja nie może być większa niż 30ohm. Mój schemat jest teraz ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts