Mikord 03.09.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witam Dzisiaj zabrałem się sam za klejenie płyt na ściane.Co najmniej godzine ustawiałem jedną płytę.Ściana nie jest za prosta.Jak się do tego zabrać??Jak rozkładacie placki?Jak wymierzyć najlepiej i njłatwiej ile ma być odstawiona pierwsza płyta od ścieany żeby na drugim końcu nie wyszło tak że płyta odstaje 10 cm? Myślałem żeby przykleić płyte a następne ustawiać do niej ale przy krzywej ścianie to nie wiem jak to wyjdzie. Kiedy trzeba kleić najpierw przekładki? Czyli jaka może być maksymalna grubość placka? Proszę napiszcie krok po kroku jak wy to robicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfysywiu 03.09.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 sprawdz najpierw scianę poziomica-lata. jezeli w niektorych miejscach znaczaca odstaje (tak z 2 cm) od plaszczyzny (wglab) to podklej paski plyty gipsowej ok. 10 cm szerokie. nakladaj placki na plyte co 30 cm pionowo i poziomo. bedziesz mial solidnie, a plyta nie bedzie sie praktycznie uginac przy nacisku. rozsmaruj klej tak zeby sie trzymal plyty. narysuj sobie linie od dlugiej laty na podlodze do ktorej bedzie ustawiac plyty. mozesz tez ja zrobic za pomoca sznurka traserskiego z kreda. uchroni Cie to od tego ze na koncu sciany plyta bedzie tak odstawac. do tego ustawiasz piony i ogolna plaszczyzne za pomoca jakiejs kantowki drewnianej i mlotka solidnego, ktorym dobijasz plyte przez w/w kantowke, sprawdzajac pion poziomica. pozniej duzy katownik i wytyczasz plaszczyzne nastepnej sciany. od podlogi podkladasz jakies kliny zeby zostawic 1 cm dylatacji. jak masz wysoko pamietaj o mijance plyt - nie robic laczen krzyzowych. najlepiej zeby nie dopuszczac do wysychania kleju w wiaderku, poniewaz pozniej w trakcie przyklejania, dobijania, przysparza to problemow. zagruntuj sciane przed klejeniem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 03.09.2009 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 w niektórych miejscach są nawet dziury po 3,5cmJaka może być maksymalna odległośc płyty od ściany? 2 cm? 2 cm wydaje mi się mało, myślałem raczej o 3,5 lub nawet 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sfysywiu 03.09.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 2 cm to juz duzo, zreszta na worku bedziesz mial napisane jaka grubosc powinien miec placek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 03.09.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 4cm tez nie bedzie zle. Po prosto gesciej daj placki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 03.09.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 a sprawdzalas jak to wyjdzie cenowo czy plyty sa tansze od cementu tzn chodzi mi o calosc plyty gips i pracy nie licze bo do tynku tradycyjnego mozna kupic listwy wypoziomowac je i wyrownac w pionie i samemu tynkowac wiec robocizny nie licze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikord 04.09.2009 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 jeżeli chodzi o tynk tradycyjny to po nim i tak trzeba gipsować/szpachlować - więc jest to więcej roboty i drożej. W przypadku tynku maszynowego który kosztuje 26zł/m2 za robocizne i materiał to koszt płyty i kleju wynosi połowe taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 04.09.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 moje tynki cementowe 12.5 zloty za metr potem faktycznie gips dla estetyki ale jak wierce to nie mam obaw ze sie urwie to cosik na czym powiesze nie musze uzywac specjalnych kolkow do karton gipsui i jeszcze pare innych zeczy ktore podnosza koszt suchego tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 04.09.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 moje tynki cementowe 12.5 zloty za metr potem faktycznie gips dla estetyki ale jak wierce to nie mam obaw ze sie urwie to cosik na czym powiesze nie musze uzywac specjalnych kolkow do karton gipsui i jeszcze pare innych zeczy ktore podnosza koszt suchego tynku no interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall.anonim 11.09.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Witam, W najbliższych dniach zacznę przyklejanie płyt g-k do ścian w mieszkaniu w bloku. Mam pytanie czy przed klejeniem muszę zedrzeć farbę i stare gładzie czy mogę jedynie zagruntować i kleić na tak przygotowane ściany?? Jaki preparat gruntujący byście mi polecili?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 14.09.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Witam, W najbliższych dniach zacznę przyklejanie płyt g-k do ścian w mieszkaniu w bloku. Mam pytanie czy przed klejeniem muszę zedrzeć farbę i stare gładzie czy mogę jedynie zagruntować i kleić na tak przygotowane ściany?? Jaki preparat gruntujący byście mi polecili?? Tak przynajmniej w tych miejscach gdzie będą placki a grunt z Atlasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 17.09.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Ja na bardzo krzywej ścianie najpierw osadziłem listwy tynkarskie takie jak do tynków CM (coś takiego _[]_) . Trochę zabawy przy ich osadzaniu było aby były pionowo i poziomo. Potem tylko packi i dociskanie płyt do tych listew. Można wtedy kleić na rzadki klej bo płyta i tak nie wejdzie za głęboko. Wiadomo także ile kleju trzeba dawać na packę bo widać ile listwa odstaje od ściany.Tak też robiłem oklejając słupy. Płyta gipsowa nie krzywiła się przy dociskaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 19.09.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 słyszałem że nieźle się kładzie płyty na piankę, zresztą też widziałem. Pistolet pianka i leci migiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 19.09.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 JEst do tego specjalna pianka http://www.soudal.pl/kleje/item/707-easy-soudabond Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts