chrischris 03.09.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witam.Planuje budowe domu i chcialbym kociol gazowy kondensacyjny i przydomowa oczyszczalnie sciekow z drenazem rozsaczajacym. Nie znalazlem nic na temat wplywu agresywnego chemicznie kondensatu na prace bakterii i efektywnosc POŚ. Czy moze ktos ma doswiadczenia na ten temat?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 03.09.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Powszechnie stwierdzono (ponoć) że nie przeszkadza zresztą te paręnaście litrów na rok to kropla w morzu 1 wanny Gorszy problem to fosforany i tłuszczeTak więc zapomnij o problemie lub jak masz kasę lub piecyk grubo powyżej 50kW zainwestuj w neutralizator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 03.09.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Powszechnie stwierdzono (ponoć) że nie przeszkadza zresztą te paręnaście litrów na rok to kropla w morzu 1 wanny Gorszy problem to fosforany i tłuszcze Tak więc zapomnij o problemie lub jak masz kasę lub piecyk grubo powyżej 50kW zainwestuj w neutralizator Jakie kilkanaście , chyba nie masz kondensata w domu?? U mnie z 30 kg gazu propan-butan były 3 dziesiąciolitrowe wiadra, co daje przy 25 butlach 750l kongensatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrischris 03.09.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Piec mialby ogrzewac dom 110m2 wiec duzy by nie byl (max. 24kW).Jak kolega napisal kondensatu moze byc duzo. Moze ktos przerabial temat kotla kondensacyjnegi POŚ w praktyce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 04.09.2009 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 My mamy od roku oczyszczalnię Halson i kocioł kondensacyjny. Nie pamiętam jaka moc, ale raczej mały. Ile daje kondensatu też nie mam pojęcia. Firma, która zakładała oczyszczalnię twierdziła, że większego wpływu to nie ma. Problem z oczyszczalnią był jedynie raz, ale związany z tym, że ktoś odlączył pompkę napowietrzającą i zauważyliśmy po jakimś miesiącu - a raczej poczuliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 07.09.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Mam POS i kociol kondensacyjny Viessmanna (Vitodens 200) od 6 lat.Od poczatku mam rowniez zamontowany neutralizator kondensatu. Granulki wymienia serwisant przy okazji przegladow kotla.POS sprawuje sie b. dobrze. Nie musze zwiekszac dozowania bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 07.09.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Mam POS i kociol kondensacyjny Viessmanna (Vitodens 200) od 6 lat.Od poczatku mam rowniez zamontowany neutralizator kondensatu. Granulki wymienia serwisant przy okazji przegladow kotla.POS sprawuje sie b. dobrze. Nie musze zwiekszac dozowania bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts