Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia poliplast - problem

agnieszkakusi

Recommended Posts

Mam pytanko do osób, które mają oczyszczalnię bezdrenażową Poliplast. Czy w przypadku jakiejś większej ilości prania przez denka wypływa piana z detergentów?

Moi rodzice zamontowali taką oczyszczalnię i po jednej większej akcji z praniem spod jednego denka zaczęła wydostawać się piana. Mama dzwoniła do serwisu, ale powiedzieli jej, że to normalne, że przyjadą za miesiąc na pierwszą kontrolę :o

My mamy oczyszczalnię Rotha i nigdy nawet przy 10 praniach jedno po drugim nie doszło do czegoś takiego jak wybijanie piany górą.

Czy ktoś ma Poliplasta i ma taki sam problem?

mam taką oczyszczalnię i nie spotkałem się z takim problemem. Pralka czasem pracuje na okrągło - np po powrocie z wakacji, prysznic i wanna też w użytku. Przeważnie 4 dorosłe osoby, czasem 5.

Z której komory wydostaje się ta piana? jeżeli z pierwszej to może jest w niej zbyt wysoki poziomcieczy, może źle wyregulowane podnośniki?

nie mam pojecia o oczyszczalni ale moze ta komora jest za wysoko osadzona i piana wylazi jak by dali glebiej to pewnie by niebylo problemu

Nie ma takiej możliwości przy sprawnie działającej oczyszczalni,

Ta oczyszczalnia może przyjąć nawet 300l ścieków na godzinę. chyba że pierwsza komora jest przepełniona.

aaaaa no litrow a piany to ile ?????????

a tak na powaznie czy wasz ug tez probowal wam wibic z glowy oczyszczalnie bo kiedys zrobia kanalize i wszyscy bez wyjatku beda musieli sie podlaczyc

:D Skoro w pralce się zmieściła ta piana to w oczyszczalni też powinno :D

U mnie urząd rozsądny, znali się na oczyszczalniach i wiedzieli, że przy tej nie będę się musiał przyłączać do kanalizy - spełnia normy unijne

Jeżeli chodzi o pianę to nie musi być to kwestia detergentów. Sądzę, że od prania to nie ma takiej opcji, żeby poszła piana.

U mnie buała piana raz wychodziła ze zbiornika ze osadem czynnym (drugi zbiornik - tam gdzie jest napowietrzanie i cały czas tak naprawdę na powierzchni jest jakaś piana po woda-osad jest w ruchu) po tym, jak domownicy chorowali i brali antybiotyki. Była to jednorazowa akcja i wymyśliłem sobie, że to jakać reakcja z osadem czynnym - moze to być jednak zbieg okoliczności. Na wszelki wypadek dodaje w takich sytuacjach zawsze trochę "bakterii", choć sama oczyszczalnia nie wymaga tego, chyba, że osad całkiem padnie i trzeba go odbudować.

Piana wychodzi ze środkowego zbiornika. Było to jakiś tydzień po zamontowaniu.

Nie jest to piana z pralki. Nie ma jak się tam przedostać.

http://img84.imageshack.us/img84/7079/oczyszczalnia.jpg

Ta piana to albo wynik wzmożonej aktywności bakterii, albo brakiem ich aktywności. Skoro tydzień po zamontowaniu to może żle zaszczepiona oczyszczalnia albo źle ustawione przepływy. Według mnie nie powinno się nic takiego dziać. :-?

no właśnie tu jest problem. My mówimy, że nie powinno, a serwisanci mówią, że wszystko ok.

Mam jeszcze jedno pytanko do użytkowników. Czy z tej oczyszczlani wywozicie co jakiś czas osad i dodajecie bakterie? My w naszej musimy wywozić osad co jakieś 1,5-2 lata. A jak jest w Poliplaście?

Osad trzeba wywozić, serwisant twierdził że ilość osadu zależy od kilku rzeczy min. liczby domowników, czy posiada się młynek do odpadków (wtedy osadu jest więcej) i ogólnie od specyfiki gospodarstwa domowego. Do wywiezienia zamawialiśmy szmbiarkę (u mnie w jak zamawiałem to niezależnie od tego ile wypompuje szambiarka to minimum musiałem zapłacić za 5m3) Bakterie dosypuję zawsze jak któreś z nas łyka antybiotyki to po zakończeniu kuracji - tak z 2-3 dni później i czasami profilaktycznie po dłuższej nieobecności. Mieszkamy na razie tylko we 2 więc nasze bakterie mogą być trochę "wygłodzone"

i jeszcze jedna ważna (chyba) rzecz. To, co wyleciało z komory z zapamiętaniem wylizywał pies :roll: Może jednak bakterie?

O matko! Archiwum x się robi. Jak chcesz poeksperymentować to weź trochę tej piany do miski i zalej wodą z roztworem ze zwykłego (w kostce!) mydła. Jeśli piana zniknie (zgasi się) to oznacza że to piana z detergentu. Pewnie z proszku. Inna mozliwość, choć mało prawdopodobna, to łączenie kielichów rur na płyn do mycia naczyń który spłynął do zbiorników.