Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy propan - bytan zim? zamarza?

mada

Recommended Posts

Przed nami pierwsza zima. Ogrzewamy dom głównie gazem z butli. Człowiek, który ma taki zbiornik od kilku lat twierdzi, że jeśli temperatura na dworze spada poniżej -10 stopni, to gaz w butli nie zakopanej w ziemi zamarza i w domu jest zimno. Nie ukrywam, że ta perspektywa mnie przeraziła, jako że jestem raczej ciepłolubna? Czy to prawda? podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami. :(

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jestem specjalistą, ale z tego co wiem to propoan butan zamarza w wyższych temp. czytaj bliżej zera. Orlen gaz dlatego nie stawia zbiorników naziemnych tylko podziemne - gwarantując tym samym, że nie zamarznie. Samochody również sa zasilane propan butan, ale tam jest zupełnie inna konstrukcja spalania. Zbironiki naziemne mi.in. Gaspol, Progas, Bałtyk gas, zasilane są czystym propanem, więc zamarzanie tego gazu faktycznie odbywa się w temp. poniżej 4ostopni.

Przypuszczam zatem, że nie ma mozliwości, aby gaz zamarzł, a nie dopuszczam do myśli że może być poniżej 40stopni.

Pozdrawiam

Witajcie,

Wazna jest temp parowania: dla propanu granica to ok. -40 C, dla butanu ok. 0 C. Tak wiec jesli mamy mieszanke nad ziemia, to parowal bedzie tylko propan. Bedzie dzialalo, dopoki propan bedzie w zbiorniku. W pewnym momencie zostanie tylko butan i koniec z ogrzewaniem.

Jak jest pod ziemia, to temp >0 C i paruja oba gazy, wszystko dziala.

Taka jest teoria.

Praktycy jeszcze sie nie wypowiedzieli, lub tez jeszcze nie bylo mrozow (patrz watki o Orlen-Gazie).

Pozdrawiam

Mirek

Na stronie pewnego dystrybutora napisali:

Propan

- Temperatura zamarzania: -186 st. C.

- Temperatura wrzenia: -42 st. C.

- Wysoka wartość kaloryczna: 45 640 kJ/kg.

- Wysoka zdolność odparowywania.

- Łatwy w magazynowaniu na zewnątrz.

- Cięższy od powietrza.

- Zastosowanie: domowe i przemysłowe.

Propan-Butan

- Temperatura wrzenia: -20 st. C (dla mieszanki 30% propanu i 70% butanu).

- Niższa zdolność odparowywania.

- Cięższy od powietrza.

- Zastosowanie: domowe i przemysłowe

Uwaga! Mówi praktyk! 8)

Miałem ogrzewany propan-butanem pawilon i przy 0 stopni rzeczywiście wypalił się tylko propan, a butan wesoło chlupał w butelce. Od tego czasu kupowałem czysty propan (nie mogłem ogrzewać pomieszczenia z butlami) - wychodziło drożej, ale tylko pozornie - spalał sie cały gaz. I tak jest w istocie przy zero i minusach daje się czysty propan, po mieszanina z buciem nie ma sensu (czy sęsu, jak próbują modyfikować ortografię niektórzy internauci)

...Używam propan-butanu z butli 11kg do ogrzewania sklepu i nie mam z nim problemu nawet kiedy temperatura jest w okolicach zera. "Wesołe chlupanie w butelce" Lukinsa to wyłącznie efekt wody wpakowanej tam z gazem (brudny gaz, brudna butla...) przez nierzetelną firmę.

... Co do zbiornika na zewnątrz domu, to nawet jeśli wokół będzie temperatura -40st.C, to gaz (ten lżejszy) będzie w zbiorniku parował i wypychał do instalacji płynny gaz. Ta ciecz, niezależnie od tego, czy złożona z propanu, czy z mieszaniny propanu i butanu, dostaje się do parownika (zwykle w domu, w temperaturze dodatniej) gdzie rozpręża się i paruje. Stąd, już w postaci gazu, paliwo wędruje przez licznik do pieca i kuchenki...

... Tak więc nie ma znaczenia temperatura otoczenia zbiornika, tylko parownika. W samochodach parownik ogrzewany jest wodą z bloku silnika, dlatego do rozruchu potrzebna jest benzyna (oczywiście o ile nie jest to wtrysk gazu).

Oj wlowik, wlowik, nie obraź się, ale jak nie masz o czymś pojęcia :oops: , to przede wszystkim nie wypowiadaj tego na forum z taką pewnością, bo ktoś, komu jest potrzebna taka informacja weźmie twoje słowa za dobrą monetę i narobi sobie kłopotu. Jedź, albo najlepiej tylko zadzwoń do firm dystrybuujących gazy techniczne i zadaj im ten magiczny problem - gwarantuję, że usłyszysz to, co ja od kilku firm (konkurujących ze sobą nota bene), a problem był dla mnie bardzo istotny. A co do chlupania - tak na oko, a właściwie ucho i rękę władowali mi z połowę butli "wody" :o . Nieźli magicy! (wg wlowika) :wink:

Oj wlowik, wlowik, nie obraź się, ale jak nie masz o czymś pojęcia :oops: , to przede wszystkim nie wypowiadaj tego na forum ...

- tak na oko, a właściwie ucho i rękę władowali mi z połowę butli "wody" :o . Nieźli magicy! (wg wlowika) :wink:

... Lukins - czy Ty się chcesz z chemikiem kłócić ?

Poczytaj trochę o węglowodorach, o parze wodnej, temperaturach wrzenia i prężności par nad roztworem, i nie męcz ludzi opowieściami techników z rozlewni gazów (a raczej kitem, który Ci wcisnęli w zamian za rzeczową informację). Żaden z nich nie przyzna się, że w butli była woda, bo ma zas...ny obowiązek sprawdzenia butli przed napełnieniem. Woli sobie nie dokładać pracy.

... Cena mieszaniny propan-butanu jest niższa, bo nie jest w procesie destylacji rozdzielany na dwie frakcje, a własności są podobne.

... Lukins - czy nie tak jest zbudowana instalacja LPG w domach jednorodzinnych ? Może wiesz coś więcej ?

Lukins - czy Ty się chcesz z chemikiem kłócić ?

Oj wlowik, nie obraź się, ale coś mi to wygląda na zdanie osoby, która naczytała się "za młodu" o węglowodorach i teraz już się z nią nie da rozmawiać, bo wszystko wie najlepiej.

Ja tam chemikiem nie jestem, ale...

Samo zagadnienie problemów w instalacjach przydomowych z propan-butanem podczas mrozów jest powszechnie przytaczane przez Muratora, dystrybutorów gazu (np. BP) - tu może rzeczywiście przesłanki są niejasne, czy też samych użytkowników (patrz wyżej). Więc jeżeli z Twojej wiedzy o "parze wodnej, temperaturach wrzenia i prężności par nad roztworem" wynika coś innego, to może powinieneś jeszcze raz przemyśleć swoje podręczniki, albo zrobić proste doświadczenia.

Używam propan-butanu z butli 11kg do ogrzewania sklepu i nie mam z nim problemu nawet kiedy temperatura jest w okolicach zera.

A ja natomiast widziałem właśnie taką 11kg butlę w akcji podczas mrozu trochę tęższego niż 0stopni. Chłopaki w warsztacie (zajmującym się nomen omen lpg w autach własnie) dogrzewali się promiennikiem podłączonym do takiej butli. I z rana cieniutko się gaz z niej wydobywał, potrząsali więc nią (z wprawą :-) ) i... ogrzewali wprost płomieniem z owego promiennika (mi nieprzyzwyczajonemu strach :o było na to patrzeć).

pozdrawiam

Robert

Bilbo - czy chcesz coś wnieść nowego do wątku, czy tylko powtórzyć ploty zasłyszane tam i owam?

Nieraz słyszałem obawy, że gaz zamarznie, woda się "cośtam", że butan jest tłusty, itp. I tylko powtarzane obawy, do których nie ma podstaw.

Nie wierzysz to sam zajrzyj choćby do tablic mat.-fiz. Używasz w samochodzie takiego samego węglowodoru (oktan), i jakoś Ci zimą paruje w gażniku, a butanowi każesz zamarzać? Zastanów się. A jeśli twoja niewiedza sięga do podstaw, to przypomnę: metan (gaz ziemny, 1węgiel), etan(2węgle, do acetylenu do spawania), propan (3węgle), butan (4węgle, jeszcze gaz), pentan (5xC), heksan (6xC), heptan (7xC), oktan (8xC, 95% w benzynie E-95), nonan (9xC), dekan... ciałem stałym w norm warunkach jest dopiero pentadekan (parafina).

...Czy na tej butli był parownik, czy reduktor ?

...Używam propan-butanu z butli 11kg do ogrzewania sklepu i nie mam z nim problemu nawet kiedy temperatura jest w okolicach zera. "Wesołe chlupanie w butelce" Lukinsa to wyłącznie efekt wody wpakowanej tam z gazem (brudny gaz, brudna butla...) przez nierzetelną firmę.

... Co do zbiornika na zewnątrz domu, to nawet jeśli wokół będzie temperatura -40st.C, to gaz (ten lżejszy) będzie w zbiorniku parował i wypychał do instalacji płynny gaz. Ta ciecz, niezależnie od tego, czy złożona z propanu, czy z mieszaniny propanu i butanu, dostaje się do parownika (zwykle w domu, w temperaturze dodatniej) gdzie rozpręża się i paruje. Stąd, już w postaci gazu, paliwo wędruje przez licznik do pieca i kuchenki...

... Tak więc nie ma znaczenia temperatura otoczenia zbiornika, tylko parownika. W samochodach parownik ogrzewany jest wodą z bloku silnika, dlatego do rozruchu potrzebna jest benzyna (oczywiście o ile nie jest to wtrysk gazu).

Ja tam nie jestem chemikiem. Ale znalazłem taki model instalacji. Może napiszesz, gdzie tam jest "parownik" ?

http://www.gaspol.pl/new/nasza_oferta/ogrz_pomieszczen_ogrz_domow1.php?men=1&bg=1_1[/url]

Witajcie,

Widze ze dyskusja zeszla na niedobre tory.

Podsumowujac:

-wazna jest temp wrzenia (czyli parowania cala objetoscia). Zapewne propan jak i butan paruja ponizej temp. wrzenia, ale to za malo.

-Ewunia napislala, ze mieszanka propan-butan wrze do -20 st. C. To by w zupelnosci wystarczylo w przypadku Orlen-gazu (propan-butan), zwlaszcza ze butla jest zakopana.

W innych watkach pojawily sie obawy, ze zapchaja sie dysze itp.

Ja osobiscie w to nie wierze, patrzac jak sprawuja sie kuchenki zasilane z 11 kg butli.

Czyli dalej potrzebna jest osoba majaca Orlen-Gaz (mrozy powoli przychodza)!

Pozdrawiam

Mirek

Wlowik, jestem z Toba (furda papierosy), bo masz racje. Do domowego kotla na LPG jest dostarczana ciecz. Parownik jest niepotrzebny- w temperaturze pieca ciecz odparowuje juz we wtryskiwaczu.

Stad miedzy bajki mozna wlozyc rozdzial mieszanki propan- butan na frakcje.

Tak przy okazji: czy one przypadkiem nie towrza azeotropu? Bo cos mi sie przypomina...

Dowodem na to sa samochody zasilane LPG, ktore garazuja pod chmurka (wiec mieszanka LPG w zbiorniku miewa temperature ponizej zera), a jednak butan w zbiorniku nie zostaje, bo wszystko spala sie rowno.

Po ostatnie wreszcie: gdyby LPG przed dostarczeniem go do pieca musial odparowac, wtedy nawet przy dodatnich temperaturach powietrza na zewnatrz zbiornik pokrylby sie skorupa lodu, jak to ma miejsce na zbiornikach z tlenem, do obejszenia przy kazdym szpitalu. Cieplo parowania sie klania. W zbiorniku LPG odparowuje tylko tyle gazu, by utrzymac cisnienie wewnatrz zbiornika. Dopoki temperatura jest powyzej temperatury wrzenia, cisnienie w zbiorniku jest wyzsze od atmosferycznego- poduszka gazowa nad ciecza "pompuje" te ciecz do instalacji.

Oczywiscie ze jaja :-) Wiele watkow powinno byc zamykanych po kilku postach bo kolejne nie dosc ze nie wnosza nic nowego to jeszcze propaguja glupoty... Tutaj tez tak jest.. Do kotla jest dostarczany gaz a nie plyn a jak ktos nie wierzy niech sobie odkreci np. filtr i zobaczy co leci :-) Reasumujac - w butli plyn wrze i paruje tworzag gaz pod cisnieniem, ktory po kolejnych reduktorach jest przesylany do domu. Propan wrze nawet przy -42C wiec nie ma problemu z jego "zamarzaniem" i niechecia do odparowania. W przypadku propan-butanu mozna mowic pewnie o sreniej temp. -10C potrzebnej do odparowania wiec zbiorniki na propan-butan instaluje sie pod ziemia gdzie zimniej nie bedzie (Orlen gaz). A jak ktos kupuje gaz z niewiadomego zrodla i zatankowal do zbiornika naziemnego propan-butan to moze rzeczywiscie miec klopoty. Zadna powazna firma (gaspol, bp. shell, progaz itp) nie sprzeda do zbiornika naziemnego mieszanki wiec w takim przypadku mozna spac spokojnie.

D.