Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koniec budowy

Bart30

Recommended Posts

Koncze budowe. Papiery zlozone w starostwie, Jaka jest teraz kolejnosc w celu ustanowinie hipoteki. Dom na kredyt. Kiedy meldunek. Slowem jakie formalnosci do zamieszkania?? Link mile widziany :wink:

akurat hipotekę, to ja ustanawiałem od razu po podpisaniu umowy kredytowej - przecież nie musisz mieć do tego skończonego domu, a za okres bez wpisu płaci się dodatkowe %,

hmmm, nie bardzo rozumiem na co ustanowiles hipoteke nie majac budynku... :o N dzialke to ja mam, ale w jaki sposob na nieistniejaca nieruchomosc?? A skoro to takie normalne to dla czego nikt o tym nie wie??

a to nie jest tak, że hipoteka jest na działce, a nie na ziemi bądź budynku?

w sensie, że prawnie to jedna całość.

nie wiem, może nasze kredyty się czymś różnią, ale na bank na drugi dzień po podpisaniu umowy byłem w sądzie i złożyłem podanie o wpis banku do hipoteki (który nota bene był częścią papierków, jakie dostałem podpisując umowę),

ze 2 tygodnie temu dostałem list z sądu, że bank jest wpisany i zaniosłem nowy odpis (już z bankiem) do banku, przez co zmniejszą mi oprocentowanie.

piszę "zmniejszą", a nie "zmniejszyli", bo (co mnie trochę zabolało) w jednym dniu składałem dwa wnioski - jeden o zmniejszenie oprocentowania z racji wpisu, drugi o wypłatę kolejnej transzy.

dostałem listem nową rozpiskę rat i co? ano nowa transza uwzględniona, wpis nie - zadzwoniłem i Pani mi wyjaśniła, że to zgodne z umową - zmiany na korzyść banku są od ręki, zmiany na korzyść klienta z miesięcznym lagiem :(,

eh...

aha - może to istotne - kredyt brałem mając działkę z domkiem w stanie surowym.