mia123 04.09.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 W końcu udało mi się znaleźć kafelkarzy do łazienki i z tej całej radości zapomniałam, że chciałam mieć wentylator w łazience... a lada moment mi to zakafelkują i będzie po sprawie... Gdzie najlepiej podłączyć wentylator, do światła czy do gniazdka? Zwykły czy czasowy? Bardzo proszę o pomoc, bo muszę kupić dziś ten wentylator, a nie mam blade pojęcia jak się je podłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 04.09.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 może być czasowy, ale musisz mieć do niego poprowadzone kable zasilające i kable z lampy, żeby wiedział kiedy się włączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 04.09.2009 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 acha, czyli 2 pary kabli trzeba poprowadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leNowak 04.09.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Mia - czy jesteś pewna, że system wentylacji w Twoim mieszkaniu jest przystosowany do stosowania dodatkowych wentylatorów? Jeżel. nie, to powietrze z Twojej łazienki może wylądować w łazience sąsiada, albo nawet w Twojej kuchni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 04.09.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Mia - czy jesteś pewna, że system wentylacji w Twoim mieszkaniu jest przystosowany do stosowania dodatkowych wentylatorów? Jeżel. nie, to powietrze z Twojej łazienki może wylądować w łazience sąsiada, albo nawet w Twojej kuchni. Pozdrawiam zaciekawiło mnie to, ponieważ u mnie w nowym domu w pomieszczeniach z otworami na wentylację tj mała łazienka, spizarnia i garderoba czesto czuć normalnie szambo Co jest tego przyczyną? Domek jednorodzinny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.09.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 A może brakuje Ci odpowietrzników w pionie kanalizacyjnym i dlatego czuć szambo? Raczej nie dojdzie do wepchnięcia brudnego powietrza do sąsiednich pomieszczeń bo... to są inne otwory w kominie.Wentylator może być osiowy i wtedy odpada problem przepływu powietrza. Wentylator podłącz przez wyłącznik z podtrzymaniem (szukaj producentów F&F lub ZAMEL). Są takie wyłączniki, które dopiero po 30-40 sekundach zaczynają działać, a nie za każdym włączeniem/wyłączeniem światła np. odłożenie ręcznika itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 04.09.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Ja proponuje zakupic wentylator osiowy np firmy Dospelze sznureczkiem Podlaczasz go pod oswietlenie i uruchamia sie razem z wlaczanym swiatlem Nie jestes jednak ciagle skazany na jego buczenie wiec gdy nie ma potrzeby mozesz go wylaczyc sznureczkiem Fajnym rozwiazaniem sa tez wentylatorki z opoznieniem wylaczenia z tym ze do niego potrzeba pociagnac dwa kable Jeden z ciaglym zasilaniem a drugi od oswietlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 04.09.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 dzieki przekaże wiadomość małżowi aby brał sie do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.09.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 A ja odradzam wszelkie sznureczki i wyłączniki.Człowiek jest leniwy i pewne rzeczy powinny się robić same. Producenci których podałem powyżej produkują proste w podłączeniu i tanie wyroby.Można taki wyłącznik czasowy tak zaprogramować, że wentylator zadziała dopiero po wyjściu (zgaśnięciu światła) i będzie działał np. 15min. Jeśli ktoś w tym czasie wejdzie do łazienki to wentylator się wyłączy i znów załączy po wyjściu... Najważniejsze na tym etapie to doprowadzenie przewodów zasilających i od oświetlenia w pobliże komina. Wentylator można później łączyć na wiele sposobów. Dobrze dobrany wentylator i zapominasz o zapachach i wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts