Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana przez dewelopera ilość miejsc parkingowych

BAisa

Recommended Posts

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem:

- Deweloper uzyskał pozwolenie na budowę (jedna działka, kompleks kilku budynków mieszkalnych)

- podpisane zostały przedwstępne umowy sprzedaży lokali

- dokonano podziału nieruchomości i wydzielono działki pod każdym z budynków

- co w efekcie spowodowało, że ilość miejsc parkingowych przypadająca na budynek mieszkalny (mieszkania) dla kilku nowopowstałych nieruchomości różni się (i to znacznie) od tego co było w pierwotnych planach (pozwolenie na budowę) ......

Czy można domagać się od dewelopera odszkodowania, za to, że stan "końcowy" nie zgadza się z "pierwotnym" ?

I co bardzo ważne jeśli tak, kto powinien pozwać dewelopera: powstała WM czy właściciele poszczególnych lokali (to oni podpisywali umowy przedwstępne, im też przedstawiano do wglądu inną dokumentację).

Czy fakt, że w umowach przedwstępnych nie było mowy o ilości miejsc parkingowych stawia nas (tj. WM) w pozycji przegranej ?

zmiana ilosci miejsc parkingowych w to zmiana istotna (zmiana w przyjętym projekcie zadosporarowaia terenu) i developer powinien uzyskać zamienne pozwolenie na budowę

dokonano podziału geodezyjnego tej działki ? w trakcie budowy ?

czy w umowie przedwstępnej pojawia się zapis wybudowlanie lokalu zgodnie z projektem zatwierdzonym pozwoleniem na budowę z dnia...

czy gdziekolwiek jest Twój podpis, którym akceptujesz, przyjmujesz do wiadomosci że zostanie to wykonane zgodnie z...: ?

czy deweloper uzyskał pozwolenie na użytkowanie ? Jesli tak to jakie ? całkowite czy częściowe ?

Pytań jest tu bardzo wiele. dopiero jak opiszesz dokladnie aktualny stan prawny w jakim nieruchomość sie znajduje będzie mozna powiedzieć coś konkretnie

moim zdaniem oczywiscie

pozdrawiam

1. Geodezyjnego podziału działki dokonano w trakcie budowy

2. Pozwolenie na budowę było zmieniane, ale zmiana pozwolenia miała miejsce przed podziałem działki, a same zmiany dot. wnętrza budynku. Zmian pozwolenia związanych z podziałem działki (zagospodarowanie terenu zew.) nie było.

3.W umowie przedwstępnej pojawiają się nw. zapisy:

- inwestor jest właścicielem działki X (przed podziałem), na kórej wybuduje budynek wielorodzinny

- warunki zabudowy i zagospodarowania terenu określa wyrys i wypis mpzp ... z dnia i pozwolenia na budowę nr ... z dnia...

- inwestor zobowiązuje się do sprzedaży lokalu z jego przynależnością wraz z odpowiadającym ich pow. udziałem w gruncie i częściach wspólnych (nie jest napisane w jakiej działce będzie to udział)

- standard wykonania - zgodnie z dokumentacją (dokumentacja nie była dołączona do umowy)

- nabywca oświadcza, że zapoznał się z koncepcją przestrzenno-architektoniczną budowanego obiektu, rozmieszczeniem, itd.

4. Deweloper uzyskał pozwolenie na użytkowanie całkowite - w uzasadnieniu PINB podał, że przeprowadzono obowiązkową kontrolę, z której sporządzono protokół i podpisano bez uwag.

sprawa nadaje się do prawnika nie budowlańca :) ale skoro zaakceptowaliscie koncepcję (?) to moim zdaniem jest szansa zeby dochodzić swoich praw w zwiazku ze zmianą koncepcji zagospodarowania przez dewelopera, która nie została z Wami usgodniona. Choć szanse widzę małe z racji tego ,że nie piszesz, że pozbawiono Cię miejsca przypisanego do lokalu umową, lecz ograniczono ilośc miejsc ogólnodostępnych.

Choć jeszcze jedna myśl mi się nasuwa, jak płacicie za mieszkania ? Moim zdaniem powinniście mieć rozbitą cenę na m2 z udziałem i m2 części wspólnej