Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o odpowiedz!!czy na działce 265 m2 nic juz nie mogę p

pola80

Recommended Posts

Mam działkę na której stoi mój dom,działka ma 265 m2- stoi na niej dom z garażem i z boku jest jeszcze 50 m2 ogródka tzn są położone płytki i tam czasem stawiamy auto za bramą,chciałam zbudować tam w tym miejscu pomieszczenie gospodarcze lub garaż,jednak w starostwie usłyszałam ,że działka jest za mała aby cokolwiek już tam postawić czy dobudować,nawet wiaty się nie da bo nie będą zachowane granice,czy to prawda,czy może mi ktoś coś poradzić?proszę o odp.

Precyzując to zapis mówi, że:

… przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać

dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Interpretacja tego zapisu może być różna.

Teoretycznie, postawienie jednego takiego obiektu, nie narusza tego zapisu – moim zdaniem.

Najprawdopodobniej w Twoim przypadku nie ma możliwości zachowania odpowiednich odległości od granic lub (i) od budynków, które tam się znajdują (jeśli są).

Poproś o stanowisko urzędu na piśmie, a jeśli nie będą chcieli, to wymusisz je składając np. zgłoszenie zamiaru budowy budynku gospodarczego (nie garażu - bo na jego budowę potrzeba pozwolenia na budowę).

Urząd odmawiając przyjęcia zgłoszenia będzie musiał to uzasadnić, a Ty będziesz mogła się od tego (np. od decyzji nakładającej obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę) odwołać do organu II instancji.

Gość Flawia

Czy Twoja działka jest na terenie objętym Planem Miejscowym? Jeśli tak to on określa procent zabudowy działki, być może u was wolno zabudować w 100% :-)

Jak nie ma planu to składasz wniosek o warunki zabudowy.

Czy Twoja działka ma mniej niz 16 m szerokości? Bo zaraz powinno byc wolno nie przestrzegać na takich działkach standartowych odległości od granic.

Można jeszcze wspólnie z sąsiadem wystąpić o budowę takich samych wiat przyległych do siebie. On swojej nigdy nie zbuduje a Ty swoją owszem. Ale to zależy od Decyzji albo od Planu.