BobBudowniczy83 04.09.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Witam,Jestem nowym użytkownikiem i bardzo prosiłbym o pomoc.Właśnie jestem na etapie wykończenia domu i potrzebuje dobrać piec gazowy.Poprzedni właściciel wyrzucił wszystkie kominy dlatego jestem zmuszony zakupieniem pieca gazowego bez komina (z wyjściem na zewnątrz przez ścianę). Do domu doprowadzony jest gaz ziemny (pocieszenie). Gabaryty domu: 110 metrów parter + około 45 metrów poddasze. Ściany 24 cm z suporexu + 12 cm ocieplenie ze styropianu. Okna nowe. Oczywiście wodę chciałbym ogrzewać gazem (chociaż zastanawiam się również czy nie można również zrobić zasilania elektrycznego). Jestem w tych sprawach kompletnie zielony a jak poszedłem do fachowców to mi zrobili kalkulację na kotły po 9000 zł. (DUOTWIN CONDENS F 30 oraz Eco Therm Kompakt WBS 22C). Bardzo prosiłbym o pomoc w doborze kotła oraz zbiornika na wodę. Nie chciałbym na tym oszczędzać ale czy faktycznie kocioł, który potrzebuję musi być aż taki???Z góry dziękuje za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 04.09.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Witaj BOB, Jesli nie masz kominów to polecam Ci kontakt do http://tanie-ogrzewanie.pl/sklep/kotly_i_piece_gazowe/eq-cechaw1,wisz*B1cy,eq-cechaw2,jednofunkcyjny,eq-cechaw3,z%20zamk*2E%20komor*B1.htmloni doradzą jaki kocioł dobrać do Twojego domu, zwłaszcza, że nie masz kominów.albo tu też mają dobre ceny:http://etermix.istore.pl/pl,product,170210,kociol,gazowy,vaillant,vu,plus,202,57,7,20kw,jednofunkcyjny,dostawa,gratis.html Osobiście wiem już, że w takim przypadku dobry będzie jednofunkcyjny, a moc mniej więcej przyjmuje sie po 1 kw na m2 + na grzanie wody. Wiesz ekonomicznie wychodzi kociołek np. Vaillant + zasobnik+ rury - powinienieś się zmieścić w około 6 tys. Tematu zasobników jeszcze nie rozgryzłam do końca więc tu jest pole do manewru w dół. Pozdrawiam Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 04.09.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 a moc mniej więcej przyjmuje sie po 1 kw na m2 + na grzanie wody Mniej tak, więcej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobBudowniczy83 04.09.2009 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Dziękuje Kasiu za odpowiedź. Powiedz mi tylko czy jesteś pewna tego przelicznika? Wychodziło by, że potrzebuję kocioł około 150 kW a w opinii kominiarskiej mam, że powinien być około 24 kW. A co ze zbiornikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 04.09.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Przepraszam zonk - 1Kw na 10 m2 A zbiorniki masz w pierwszym linku pod promocjami. Ja patrzyłam na Biawar, bo ma dwie wężownice, w razie "w" pod solary. Piozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 08.09.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Przepraszam zonk - 1Kw na 10 m2 A zbiorniki masz w pierwszym linku pod promocjami. Ja patrzyłam na Biawar, bo ma dwie wężownice, w razie "w" pod solary. Piozdrawiam nie uogólniałbym tak u mnie bedzie napewno 1Kw na ponad 20 m2 więc różnica spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts