Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy doborze kotła gazowego i zbiornika na wodę

BobBudowniczy83

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem i bardzo prosiłbym o pomoc.

Właśnie jestem na etapie wykończenia domu i potrzebuje dobrać piec gazowy.

Poprzedni właściciel wyrzucił wszystkie kominy dlatego jestem zmuszony zakupieniem pieca gazowego bez komina (z wyjściem na zewnątrz przez ścianę). Do domu doprowadzony jest gaz ziemny (pocieszenie). Gabaryty domu: 110 metrów parter + około 45 metrów poddasze. Ściany 24 cm z suporexu + 12 cm ocieplenie ze styropianu. Okna nowe. Oczywiście wodę chciałbym ogrzewać gazem (chociaż zastanawiam się również czy nie można również zrobić zasilania elektrycznego). Jestem w tych sprawach kompletnie zielony a jak poszedłem do fachowców to mi zrobili kalkulację na kotły po 9000 zł. (DUOTWIN CONDENS F 30 oraz Eco Therm Kompakt WBS 22C). Bardzo prosiłbym o pomoc w doborze kotła oraz zbiornika na wodę. Nie chciałbym na tym oszczędzać ale czy faktycznie kocioł, który potrzebuję musi być aż taki???

Z góry dziękuje za pomoc!!!

Witaj BOB, Jesli nie masz kominów to polecam Ci kontakt do http://tanie-ogrzewanie.pl/sklep/kotly_i_piece_gazowe/eq-cechaw1,wisz*B1cy,eq-cechaw2,jednofunkcyjny,eq-cechaw3,z%20zamk*2E%20komor*B1.html

oni doradzą jaki kocioł dobrać do Twojego domu, zwłaszcza, że nie masz kominów.

albo tu też mają dobre ceny:

http://etermix.istore.pl/pl,product,170210,kociol,gazowy,vaillant,vu,plus,202,57,7,20kw,jednofunkcyjny,dostawa,gratis.html Osobiście wiem już, że w takim przypadku dobry będzie jednofunkcyjny, a moc mniej więcej przyjmuje sie po 1 kw na m2 + na grzanie wody. Wiesz ekonomicznie wychodzi kociołek np. Vaillant + zasobnik+ rury - powinienieś się zmieścić w około 6 tys. Tematu zasobników jeszcze nie rozgryzłam do końca więc tu jest pole do manewru w dół. Pozdrawiam Kaśka