an.i 10.06.2010 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 wstawiam jeszcze raz zdjęcie domu od strony wejścia - stare - o zgrozo, bo już nie ma tego śmietnika - posprzątane między tymi wąskimi oknami wzdłuż całej wysokości mam komin. W projekcie jest biały na odeskowanej ścianie. Bardzo mi się podoba. Tylko, że ja z tym deskowaniem będę musiała trochę poczekać - proza życia - brak funduszy. Ponieważ przez jakiś czas dom zostanie w szacie z tynku - pewnie coś ecrii lub biały - to co z kominem. Chodzi nam po głowie tynk z kamyków białych z dodatkiem zieleni i rudego lub grafitowy - jak dach. http://img811.imageshack.us/img811/2572/1ea.jpg :cry: trudna decyzja ale musi być podjęta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 trochę radości w postaci zdjęć http://img535.imageshack.us/img535/5926/13062.jpg mój posprzątany korytarz - HOOOOOOOLLLLLLL no i kto ma taką drogę do ni kąt - postaram się jakoś sensownie wykorzystać tę przestrzeń ale jednak szkoda tych metrów http://img811.imageshack.us/img811/4197/15067.jpg albo jeden dach podzielony taką ~~ przerwą - atrakcja okolicy, realizacja niewyjaśnionych marzeń architekta- na milion pytań - dlaczego tak, lub po co ? odpowiadamy ... no cóż ! nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem Tłumaczenie wszystkiego od początku świata - nie ma sensu...A tak w ogóle to właśnie fragment ściany do której dochodzi dach i stąd niezwykła kolejność działań na mojej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 http://img33.imageshack.us/img33/4128/15068b.jpg i jeszcze ściana do której dołazi dach i już zatopiona siatka.... http://img704.imageshack.us/img704/1025/150610r.jpg ta sama przerwa z innej perspektywy Niestety kochane dziewczyny - kiedy napada tam duuuuuuuuuuuuuużżżżżżżżżżżżżżżżooooooooooooooooooo śniegu - to to wszystko spadnie mi na łepetynę i będziecie potrzebne do odśnieżania anny w jej własnym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 http://img704.imageshack.us/img704/1367/15064.jpg tam na samej górze już go widać .... za to u mnie w ogóle nie widać dachu - zdecydowaliśmy, że to będzie Plania EMKA - grafit tylko jak wykończyć te obróbki - boki dachu , żeby to nie był kawał blachy nie do końca równo zagięty????Czasami widzę - bo teraz najczęściej jeździmy z podniesioną do góry głową ( więc uważać proszę na starą mikrę) jakoś tak fajnie wykończone te boki - jednak tylko tam gdzie jest blachodachówka - a przy takiej prostej blasze ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 (edytowane) I sprawy realne - zejdź na dół anno - dostałam umowę z PGE - do podpisania - w której jakiś dowcipny Pan - bo nie kobieta napisał.... Strony uzgadniają termin przyłączenia do dnia Ha ha ha ha 28.12.2011 Co tam ! Tylko że mnie nikt nie pytał - o ten termin - to dlaczego jakiś ....Pan pisze, że strony uzgadniają??????? Edytowane 15 Czerwca 2010 przez an.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 14.06 2010 złożyłam w Starostwie komplet dokumentów ( tak mi się wydaje, że kompletny komplet) związanych z oczyszczalnią ścieków. Urząd ma miesiąc - jak dobrze wszystko - jak coś nie tak to pewnie można w nieskończoność. Ale muszę myśleć pozytywnie - chociaż mój Kargul chodzi za płotem jakiś zniecierpliwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Pan od gazu robi projekt na butlę którą będziemy zakopywali - dziwnie jakoś brzmi to słowo, może źle? Zażyczył sobie aktualnej mapki do potrzeb projektowych !!!!!!!!!!!!!!!!!!! znowu kilka setek z kieszeni, chociaż na działce nic się nie zmieniło. Już mam mapkę z wrysowanym domem ale data mu nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 16.06.2010 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Witaj dzienniku kolejny dzień decyzji - ważnych decyzji Poszperałam po kieszeniach, przeszukałam jeszcze raz szuflady i pończochy - i pojechałam do dachów. Nie będzie Plannii Emki Clik. Będzie też w kolorze grafitowym ale blacha trapezowa. Koniec Różnica w cenie, nie tak duża jak oczekiwałam ale dobre i to a gwarancje - obie blachy mają taką samą. To jedna trudna decyzja. Druga - to ostateczna rezygnacja z elewacji deskowej - jeszcze miałam nadzieję, że chociaż w części tej od wejścia uda mi się ~~ ale nie. Co tam - może kiedyś. Póki co postaram się tę wielką bryłę zminimalizować zastosowaniem ? koloru ??????? No i z nadmiaru myślenia o rzeczach przyziemnych zapomniałam kupić uchwyt i maszt stalowy do anteny. Powinien być przymocowany do ściny a nie do styropianu:oops: Nie wiem tylko jak swoją mikrą przewiozę maszt długości 3 metry - bo taki mam kupić - może one są składane ??? a dom w białej szacie nie podoba mi się - http://img25.imageshack.us/img25/879/1606o.jpg Moje dzieciaki wybrały bardzo jasny kolor tynku - bo potem będzie pasował do deski - litości- pomyślałam - kiedy to będzie ??? Edytowane 16 Czerwca 2010 przez an.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 16.06.2010 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Z lepszych wiadomości - dziś skończył pracę elektryk - Polecam wszystkim. Nieprawdopodobnie równo, porządnie położone kable. Na koniec przeszedł ze mną wszystkie pomieszczenia - mogłam robić notatki i mówił ile i czego kupić do każdego pokoju, łazienki, holu - przełącznik, wyłącznik, gniazdko, schodowe, z klapką bez klapki, ramki. Złoty człowiek - nigdy sama nie odgadłabym - co ? gdzie? Ostatecznie też - wyszło trochę taniej niż zakładałam - to dobrze. Nie zapłaciłam wszystkiego - zgodnie z jego życzeniem, bo przyjedzie jeszcze wszystko podłączyć w szafce i śmiał się, że wtedy nie chciałby jechać za " friko". Odnalazłam geodetę - jutro będzie mierzył wszystko od nowa i sporządzi mapkę na potrzeby gazu. To też pozytyw. A ja tracę głos - to negatyw - cuśśśś mam z gardłem od jakiegoś czasu i nijak nie mogę się tego ch...... pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 18.06.2010 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Kolejny raz nie stanęłam na wysokości zadania. Aby ocieplać dom w pobliżu tarasu, powinnam na tarasie położyć papę, potem zrobić wylewkę i cuuuuuś tam jeszcze i dopiero styropian. Teraz trzeba zdjąć kawałek styropianu - zrobić to co nie zrobione i dalej... Kolejny zong - to cokół. Ściana wystaje nad niego z 6 cm. Powinna 2-3 ?????????? No i co z tego. Kier bud każe dokładać tam styropian, ten od ocieplania - cenę winduje za tę poprawkę w tysiące. Nie powiem co myślę na ten temat bo nie można się wyrażać na forum ale bardzo bym się wyraziła brzydko. Tak więc zostawiam to jak jest. Że brzydko ~chrzanię i popieprzę jeszcze trochę. Tak wygląda moja radosna twórczość związana z budową domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 18.06.2010 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 (edytowane) intensywnie pracować w mieście i równie intensywnie wypoczywać w domu nad stawem. Marzenia jakaś nostalgia mnie dziś dopadła.... szukając miejsca - znalazła mnie i tak wygodnie się tam rozsiadła że nie odnajdę dziś chyba się....an Edytowane 18 Czerwca 2010 przez an.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 20.06.2010 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 http://img444.imageshack.us/img444/7466/19061.jpg uporządkowałam kawałek układając grubą warstwę kory i stale jakiś potwór rujnował moją pracę. W wielu miejscach kora była rozgrzebana aż do włókniny - którą musiałam tam rozłożyć, bo paproć leśna zagłusza wszystko No i trafiłam go:rolleyes: Tego dnia najpierw podżarł sobie kawał placka drożdżowego, który został na stole - a potem poszedł wylegiwać się na mojej korze - zamiast polować na myszy - paskuda. Nie wiem czyj jest i skąd przychodzi ale widać dobrze mu tam bo wszystko mam rozgrzebane i w wielu miejscach - znaczy się bywa regularnie. Czarny kot - lubię czarne koty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.06.2010 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 obawiam się, że dziś ostatni raz pokazuję swój dach - z daleka zielony też mógłby być ~tylko taki praśny się zrobił jeżeli nie będzie padało jutro zaczną kłaść moją grafitową blachę jest jaka jest. http://img171.imageshack.us/img171/2655/22065.jpg komin na ścinie wejściowej miał być w kolorze blachy - więc grafitowy, tymczasem okazuje się, że producent nie zaleca kładzenia tynków z cyfrą mniejszą niż 20 % na zewnątrz - przecież to chore Na ciemniej ścianie miał być jasny komin, ale teraz na jasnej ścianie chciałam ciemny komin i :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.06.2010 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Poza tym stale wybijają mi z głowy moje kolejne pomysły. Nawet nie będę ich opisywała. Tymczasem dziś usłyszałam : ja myślałem, że tylko dom taki dziwny????? a pani chce ciemny komin - to nie praktyczne, a na ciemnym kominie białe bonie?? NIKT tak nie robił!!!!!!!!!!!!!!!!! - powiedział PAN. I gadaj tu z takim.... poza tym gdzieś tam ... wiem, że mają rację, jak mówią, że ciemny tynk nie nadaje się na elewację - to pewnie się nie nadaje - ale co zrobić , żeby komin był w kolorze grafitowym??????????????? i żeby po roku nie zaczął spadać lub pękać tynk albo farba - na co nie chcę się zgodzić bo wiem, że farba będzie złaziła:( - wścieknięta jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.06.2010 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Moje kochane - znalazłam na FM !!!!!!!!!- będę robiła takie udawane bonie ( bo ja dziwnie i inaczej niż inni - w pionie chcę je mieć-) Zrobię to tylko jako zaznaczenie - nakleja się taśmę na ten tynk podkładowy, potem kładzie tynk właściwy i odkleja taśmę. Środek można pomalować kolorem ciemniejszym lub jaśniejszym niż elewacja ha ha Koszt zerowy. Trochę po.......... marudzi wykonawca. A pomaluję sobie sama. PADA - :cry: u mnie zaczęli robić dach - to pada. Umyłam moją staruszkę na działce , w oczekiwanie na łaskawcę Kierownika budowy - to pada:cry: I rozwiązałam bardzo ważny problem montażu tych ogromnych okien - ale o tym innym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 25.06.2010 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Dziś był naprawiany jeden z wielu zongów:( wczoraj została położona dwa razy papa termo... na tarasie a dziś styropian, siatka i zaczęli wylewać. Mam nadzieję, że oni tego nie czytają ale to jest zespół z łapanki - szybko i bez wybierania - tak aby zrobić jak najszybciej, to co nie zostało zrobione w terminie - niestety panowie sprawiają wrażenie jakby byli na majówce. Robota im się nie pali, organizacja mierna, znajomość rzeczy szczątkowa - dobrze, że są tam inni i od czasu do czasu podpowiedzą, wyśmieją, wskażą błędy. http://img171.imageshack.us/img171/2487/25061.jpg Najlepiej kiedy pada deszcz- tak było wczoraj. Panowie spędzili cały dzień na działce, na werandzie przy starym domku, było im fajnie i .....zostawili ślady swojej obecności więc się wydało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 25.06.2010 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 (edytowane) No i moja pierwsza cudowna rynna .....http://img687.imageshack.us/img687/8118/25062.jpg w kolorze grafitowym - nawet mi się podoba:) ale to będzie kolejny zong - w zasadzie nie do rozwiązania...... Trzeba było ocieplić dom aby położyć blacho dachówkę Ale aby położyć blachę trzeba zrobić obróbki. Obróbki dotykają do nieotynkowanego styropianu a tynk ma grubość 2- 3 milimetry i robiony jest z agregatu - tak więc moje blachy mogą zostać nieprawdopodobnie pobrudzone i zniszczone. Bo dom jest ocieplony ale nie otynkowany.... Pan od tynkowania prowadzi jednocześnie kilka budów i średnio sobie radzi..z terminami. Nie wiem co robić - ale chyba powinnam wstrzymać ten dach .... jutro czeka mnie kilka trudnych telefonów... Edytowane 25 Czerwca 2010 przez an.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 25.06.2010 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Potrzebuję jakiegoś emeryta - budowlańca - jestem skłonna oddać mu swój stary domek na kwaterę - byle tylko ktoś prowadził mi tę budowę. Mój kierownik budowy zachowuje się tak jakby robił łaskę, że raz w miesiącu tam wpadnie. Na początku wydawało się, że trafił mi się fachowiec który sensownie pomoże - nie ukrywałam, że dla mnie to trudne przedsięwzięcie i potrzebuję trochę więcej i innej może pomocy - wskazówek, co kiedy jak................ Ale to były tylko moje pobożne życzenia .... skąd mam wiedzieć jak dać sobie radę z tym g....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 26.06.2010 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Zwykle w sobotę na mojej budowie było sobotowo - Panowie budowlańcy odpoczywali dziś zajechałam tam późno bo musiałam pojeździć po składach budowlanych, popłacić zaległe faktury a tam:) http://img822.imageshack.us/img822/9466/zdjcie003z.jpg dwa kominy wystające z dachu - już obrobione tynkiem mineralnym w kolorze !?- One są srebrne - na zdjęciu nie widać ale lekko błyszczą. P I Ę K N E I kawałek tynku http://img193.imageshack.us/img193/227/zdjcie004m.jpg tu kładziony a właściwie natryskiwany pierwszy raz - po drugim wyglądał dużo lepiej ale w słońcu jak biały W rzeczywistości to chyba kość słoniowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 26.06.2010 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Pan od tynków powiedział, że będzie oklejał dach, żeby nie pochlapać blachy ale już dziś obróbki były lekko zapruszone - Nic na to nie poradzę. Biorę urlop i będę tam sterczała - uprzykrzając im życie - byle tylko to skończyć. Tym bardziej, że od poniedziałku zaczynają wstawiać okna. Będą to robili dwa dni. " U mnie zawsze jest odwrotnie, kto mnie zna ten wie Że odwrotnie wszystko robię niż obyczaj chce...."an Tylko, że ta inność coś ostatnio dużo mnie kosztuje - nie mówię o finansach ale nerwy, niepokój, obawa, strach??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts