Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

~dom anny

Recommended Posts

wstawiam jeszcze raz zdjęcie domu od strony wejścia - stare - o zgrozo, bo już nie ma tego śmietnika - posprzątane

między tymi wąskimi oknami wzdłuż całej wysokości mam komin. W projekcie jest biały na odeskowanej ścianie. Bardzo mi się podoba. Tylko, że ja z tym deskowaniem będę musiała trochę poczekać - proza życia - brak funduszy.

Ponieważ przez jakiś czas dom zostanie w szacie z tynku - pewnie coś ecrii lub biały - to co z kominem. Chodzi nam po głowie tynk z kamyków białych z dodatkiem zieleni i rudego lub grafitowy - jak dach.

http://img811.imageshack.us/img811/2572/1ea.jpg

:(:oops::-x:cry:

trudna decyzja ale musi być podjęta....

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trochę radości w postaci zdjęć

http://img535.imageshack.us/img535/5926/13062.jpg

mój posprzątany korytarz - HOOOOOOOLLLLLLL

no i kto ma taką drogę do ni kąt - postaram się jakoś sensownie wykorzystać tę przestrzeń ale jednak szkoda tych metrów

http://img811.imageshack.us/img811/4197/15067.jpg

albo jeden dach podzielony taką ~~ przerwą - atrakcja okolicy, realizacja niewyjaśnionych marzeń architekta- na milion pytań - dlaczego tak, lub po co ? odpowiadamy ... no cóż ! nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem

Tłumaczenie wszystkiego od początku świata - nie ma sensu...

A tak w ogóle to właśnie fragment ściany do której dochodzi dach i stąd niezwykła kolejność działań na mojej budowie.

http://img33.imageshack.us/img33/4128/15068b.jpg

i jeszcze ściana do której dołazi dach i już zatopiona siatka....

http://img704.imageshack.us/img704/1025/150610r.jpg

ta sama przerwa z innej perspektywy

Niestety kochane dziewczyny - kiedy napada tam duuuuuuuuuuuuuużżżżżżżżżżżżżżżżooooooooooooooooooo śniegu - to to wszystko spadnie mi na łepetynę i będziecie potrzebne do odśnieżania anny w jej własnym domu :(

http://img704.imageshack.us/img704/1367/15064.jpg

tam na samej górze już go widać ....

za to u mnie w ogóle nie widać dachu - zdecydowaliśmy, że to będzie Plania EMKA - grafit

tylko jak wykończyć te obróbki - boki dachu , żeby to nie był kawał blachy nie do końca równo zagięty????

Czasami widzę - bo teraz najczęściej jeździmy z podniesioną do góry głową ( więc uważać proszę na starą mikrę) jakoś tak fajnie wykończone te boki - jednak tylko tam gdzie jest blachodachówka - a przy takiej prostej blasze ?????

I sprawy realne - zejdź na dół anno - dostałam umowę z PGE - do podpisania - w której jakiś dowcipny Pan - bo nie kobieta napisał.... Strony uzgadniają termin przyłączenia do dnia Ha ha ha ha :bash: 28.12.2011

Co tam !

Tylko że mnie nikt nie pytał - o ten termin - to dlaczego jakiś ....Pan pisze, że strony uzgadniają???????

Edytowane przez an.i

14.06 2010 złożyłam w Starostwie komplet dokumentów ( tak mi się wydaje, że kompletny komplet) związanych z oczyszczalnią ścieków. Urząd ma miesiąc - jak dobrze wszystko - jak coś nie tak to pewnie można w nieskończoność. Ale muszę myśleć pozytywnie - chociaż mój Kargul chodzi za płotem jakiś zniecierpliwiony.

Pan od gazu robi projekt na butlę którą będziemy zakopywali - dziwnie jakoś brzmi to słowo, może źle?

Zażyczył sobie aktualnej mapki do potrzeb projektowych !!!!!!!!!!!!!!!!!!! znowu kilka setek z kieszeni, chociaż na działce nic się nie zmieniło. Już mam mapkę z wrysowanym domem ale data mu nie odpowiada.:(

Witaj dzienniku

kolejny dzień decyzji - ważnych decyzji :(

Poszperałam po kieszeniach, przeszukałam jeszcze raz szuflady i pończochy - i pojechałam do dachów.

Nie będzie Plannii Emki Clik.

Będzie też w kolorze grafitowym ale blacha trapezowa. Koniec

Różnica w cenie, nie tak duża jak oczekiwałam ale dobre i to a gwarancje - obie blachy mają taką samą.

To jedna trudna decyzja.

Druga - to ostateczna rezygnacja z elewacji deskowej - jeszcze miałam nadzieję, że chociaż w części tej od wejścia uda mi się ~~ ale nie. :(

Co tam - może kiedyś. Póki co postaram się tę wielką bryłę zminimalizować zastosowaniem ? koloru ???????

No i z nadmiaru myślenia o rzeczach przyziemnych zapomniałam kupić uchwyt i maszt stalowy do anteny. Powinien być przymocowany do ściny a nie do styropianu:oops::-x

Nie wiem tylko jak swoją mikrą przewiozę maszt długości 3 metry - bo taki mam kupić - może one są składane ???

a dom w białej szacie nie podoba mi się -

http://img25.imageshack.us/img25/879/1606o.jpg

Moje dzieciaki wybrały bardzo jasny kolor tynku - bo potem będzie pasował do deski - litości- pomyślałam - kiedy to będzie ???

Edytowane przez an.i

Z lepszych wiadomości - dziś skończył pracę elektryk - Polecam wszystkim. Nieprawdopodobnie równo, porządnie położone kable.

Na koniec przeszedł ze mną wszystkie pomieszczenia - mogłam robić notatki i mówił ile i czego kupić do każdego pokoju, łazienki, holu - przełącznik, wyłącznik, gniazdko, schodowe, z klapką bez klapki, ramki.

Złoty człowiek - nigdy sama nie odgadłabym - co ? gdzie?:yes:

Ostatecznie też - wyszło trochę taniej niż zakładałam - to dobrze.

Nie zapłaciłam wszystkiego - zgodnie z jego życzeniem, bo przyjedzie jeszcze wszystko podłączyć w szafce i śmiał się, że wtedy nie chciałby jechać za " friko".

Odnalazłam geodetę - jutro będzie mierzył wszystko od nowa i sporządzi mapkę na potrzeby gazu. To też pozytyw.:yes:

A ja tracę głos - to negatyw - cuśśśś mam z gardłem od jakiegoś czasu i nijak nie mogę się tego ch...... pozbyć.:(

Kolejny raz nie stanęłam na wysokości zadania.

Aby ocieplać dom w pobliżu tarasu, powinnam na tarasie położyć papę, potem zrobić wylewkę i cuuuuuś tam jeszcze i dopiero styropian.

Teraz trzeba zdjąć kawałek styropianu - zrobić to co nie zrobione i dalej...

Kolejny zong - to cokół. Ściana wystaje nad niego z 6 cm. Powinna 2-3 ?????????? No i co z tego. Kier bud każe dokładać tam styropian, ten od ocieplania - cenę winduje za tę poprawkę w tysiące.

Nie powiem co myślę na ten temat bo nie można się wyrażać na forum ale bardzo bym się wyraziła brzydko.

Tak więc zostawiam to jak jest. Że brzydko ~chrzanię i popieprzę jeszcze trochę.;)

Tak wygląda moja radosna twórczość związana z budową domu.

intensywnie pracować w mieście i równie intensywnie wypoczywać w domu nad stawem.

Marzenia :wiggle:

jakaś nostalgia mnie dziś dopadła....

szukając miejsca - znalazła mnie

i tak wygodnie się tam rozsiadła

że nie odnajdę dziś chyba się....an

Edytowane przez an.i

http://img444.imageshack.us/img444/7466/19061.jpg

uporządkowałam kawałek układając grubą warstwę kory

i stale jakiś potwór rujnował moją pracę.:(

W wielu miejscach kora była rozgrzebana aż do włókniny - którą musiałam tam rozłożyć, bo paproć leśna zagłusza wszystko

No i trafiłam go:rolleyes:

Tego dnia najpierw podżarł sobie kawał placka drożdżowego, który został na stole - a potem poszedł wylegiwać się na mojej korze - zamiast polować na myszy - paskuda.

Nie wiem czyj jest i skąd przychodzi ale widać dobrze mu tam bo wszystko mam rozgrzebane i w wielu miejscach - znaczy się bywa regularnie.

Czarny kot - lubię czarne koty....

obawiam się, że dziś ostatni raz pokazuję swój dach - z daleka zielony też mógłby być ~tylko taki praśny się zrobił

jeżeli nie będzie padało jutro zaczną kłaść moją grafitową blachę :roll: jest jaka jest.

http://img171.imageshack.us/img171/2655/22065.jpg

komin na ścinie wejściowej miał być w kolorze blachy - więc grafitowy, tymczasem okazuje się, że producent nie zaleca kładzenia tynków z cyfrą mniejszą niż 20 % na zewnątrz - przecież to chore

Na ciemniej ścianie miał być jasny komin, ale teraz na jasnej ścianie chciałam ciemny komin i :(:p:cry::cry:

Poza tym stale wybijają mi z głowy moje kolejne pomysły. Nawet nie będę ich opisywała. Tymczasem dziś usłyszałam : ja myślałem, że tylko dom taki dziwny?????:-x

a pani chce ciemny komin - to nie praktyczne, a na ciemnym kominie białe bonie?? NIKT tak nie robił!!!!!!!!!!!!!!!!! - powiedział PAN.:eek:

I gadaj tu z takim.... poza tym gdzieś tam ... wiem, że mają rację, jak mówią, że ciemny tynk nie nadaje się na elewację - to pewnie się nie nadaje - ale co zrobić , żeby komin był w kolorze grafitowym???????????????:( i żeby po roku nie zaczął spadać lub pękać tynk albo farba - na co nie chcę się zgodzić bo wiem, że farba będzie złaziła:(:lol2: - wścieknięta jestem...

Moje kochane - znalazłam na FM !!!!!!!:wiggle:!!- będę robiła takie udawane bonie ( bo ja dziwnie i inaczej niż inni - w pionie chcę je mieć-)

Zrobię to tylko jako zaznaczenie - nakleja się taśmę na ten tynk podkładowy, potem kładzie tynk właściwy i odkleja taśmę. Środek można pomalować kolorem ciemniejszym lub jaśniejszym niż elewacja ha ha :wiggle: Koszt zerowy. Trochę po.......... marudzi wykonawca. A pomaluję sobie sama.

PADA - :cry::cry: u mnie zaczęli robić dach - to pada. Umyłam moją staruszkę na działce , w oczekiwanie na łaskawcę Kierownika budowy - to pada:cry::cry:

I rozwiązałam bardzo ważny problem montażu tych ogromnych okien - ale o tym innym razem.

Dziś był naprawiany jeden z wielu zongów:(

wczoraj została położona dwa razy papa termo... na tarasie a dziś styropian, siatka i zaczęli wylewać.

Mam nadzieję, że oni tego nie czytają ale to jest zespół z łapanki - szybko i bez wybierania - tak aby zrobić jak najszybciej, to co nie zostało zrobione w terminie - niestety panowie sprawiają wrażenie jakby byli na majówce. Robota im się nie pali, organizacja mierna, znajomość rzeczy szczątkowa - dobrze, że są tam inni i od czasu do czasu podpowiedzą, wyśmieją, wskażą błędy.:x

http://img171.imageshack.us/img171/2487/25061.jpg

Najlepiej kiedy pada deszcz- tak było wczoraj. Panowie spędzili cały dzień na działce, na werandzie przy starym domku, było im fajnie i .....zostawili ślady swojej obecności więc się wydało...

No i moja pierwsza cudowna rynna .....http://img687.imageshack.us/img687/8118/25062.jpg

w kolorze grafitowym - nawet mi się podoba:)

ale

:cry::oops:

to będzie kolejny zong - w zasadzie nie do rozwiązania......

Trzeba było ocieplić dom aby położyć blacho dachówkę

Ale aby położyć blachę trzeba zrobić obróbki.

Obróbki dotykają do nieotynkowanego styropianu a tynk ma grubość 2- 3 milimetry i robiony jest z agregatu - tak więc moje blachy mogą zostać nieprawdopodobnie pobrudzone i zniszczone.

Bo dom jest ocieplony ale nie otynkowany.... Pan od tynkowania prowadzi jednocześnie kilka budów i średnio sobie radzi..z terminami.

Nie wiem co robić - ale chyba powinnam wstrzymać ten dach .... jutro czeka mnie kilka trudnych telefonów...:bash:

Edytowane przez an.i

Potrzebuję jakiegoś emeryta - budowlańca - jestem skłonna oddać mu swój stary domek na kwaterę - byle tylko ktoś prowadził mi tę budowę. Mój kierownik budowy zachowuje się tak jakby robił łaskę, że raz w miesiącu tam wpadnie. Na początku wydawało się, że trafił mi się fachowiec który sensownie pomoże - nie ukrywałam, że dla mnie to trudne przedsięwzięcie i potrzebuję trochę więcej i innej może pomocy - wskazówek, co kiedy jak................

Ale to były tylko moje pobożne życzenia ....

skąd mam wiedzieć jak dać sobie radę z tym g.......:cry:

Zwykle w sobotę na mojej budowie było sobotowo - Panowie budowlańcy odpoczywali

dziś zajechałam tam późno bo musiałam pojeździć po składach budowlanych, popłacić zaległe faktury

a tam:)

http://img822.imageshack.us/img822/9466/zdjcie003z.jpg

dwa kominy wystające z dachu - już obrobione tynkiem mineralnym w kolorze !?;)- One są srebrne - na zdjęciu nie widać ale lekko błyszczą.

P I Ę K N E

I kawałek tynku

http://img193.imageshack.us/img193/227/zdjcie004m.jpg

tu kładziony a właściwie natryskiwany pierwszy raz - po drugim wyglądał dużo lepiej ale w słońcu jak biały :(

W rzeczywistości to chyba kość słoniowa:)

Pan od tynków powiedział, że będzie oklejał dach, żeby nie pochlapać blachy ale już dziś obróbki były lekko zapruszone -:(

Nic na to nie poradzę. Biorę urlop i będę tam sterczała - uprzykrzając im życie - byle tylko to skończyć. Tym bardziej, że od poniedziałku zaczynają wstawiać okna. Będą to robili dwa dni.

" U mnie zawsze jest odwrotnie, kto mnie zna ten wie

Że odwrotnie wszystko robię niż obyczaj chce...."an

Tylko, że ta inność coś ostatnio dużo mnie kosztuje - nie mówię o finansach ale nerwy, niepokój, obawa, strach???????:(:no: