Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porada kominowa

Recommended Posts

Mili Państwo!

Ktoś buduje komin systemowy ocieplony wełną....

Pytania o wiek komina (aczkolwiek po głębszym przestudiowaniu chyba ich nie było) i topienie się styropianu są co najmniej nie na miejscu.

Ja mam systemowy po prostu go otynkowałam. A Tobie polecam oblepienie go płytkami klinkierowymi - to jest komin systemowy ocieplony wełną więc niczym się nie różni od kawałka ściany zewnętrznej.

Na pełne cegły klinkierowy był czas przed zamontowaniem pustaków są to elementy zamienne.

Pozdrawiam.

Komin proponuje ocieplić styro FS 20 5 cm, kołki i na to siatke zaciagnąc klejem.

Potem dobrze zagruntować i przykejić płytki.

Całość 2 x zaimpregnować ( impregnat do klinkieru ), potem fugi sopro i jeszcze raz impregnacja.

Ani tanio ani dobrze. Do czego mocowac te kołki???

Klej płytki do komina bezpośrednio ale tak jak pisze Andrzej moga być kłopoty z obróbka komina.

Zamiast cudowac z siatkami/klejami i styropianami muruj z pełnej cegły a potem impregnat. Może być FAD 712 z Sopro ale jest drogi. Duzym powodzeniem zamniennie cieszy sie Sarsil. Calosc z pewnoscia nie za darmo ale przynajmniej pewnie. Powodzenia! :wink:

http://img515.imageshack.us/img515/6850/p1010089h.jpg

U mnie od poziomu stropu do polaci dachu zwykla pelna cegla a powzyej klinkier. Odrebna sprawa to zakonczenie gory komina.

Całość 2 x zaimpregnować ( impregnat do klinkieru ), potem fugi sopro i jeszcze raz impregnacja.

Jesteś pewnien, że tak mozna? Impregnat jest silnie hydrofobizujacy (silikon). Jak pociągniesz nim cegłę to (moge się mylić ale ...) później wykonana fuga nie utrzyma się/skruszy bo bedzie miała zerowa przyczepność.