docent161 04.09.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Proszę o poradę : buduję komin systemowy i chciałbym obłożyć wystającą część komina płytką klinkierową czy muszę tradycyjnie cegłą klinkierową . Nadmieniam ,iż rura ceramiczna jest otulona wełną mineralną , a pustak jest b. chropowaty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.09.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Może być problem z poprawnym wykonaniem obróbki komina. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.09.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Komin proponuje ocieplić styro FS 20 5 cm, kołki i na to siatke zaciagnąc klejem.Potem dobrze zagruntować i przykejić płytki. Całość 2 x zaimpregnować ( impregnat do klinkieru ), potem fugi sopro i jeszcze raz impregnacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 05.09.2009 04:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 A czy styropian na kominie nie stopi się ? a co z chemią ze spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.09.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 W kominie systemowym prowadzony jest osobny, odizolowany wełną trzon kominowy. Styropian wystarczy przykleić bo nie ma go do czego kolkować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 05.09.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arycz 05.09.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Zastanawiam się po co ten styropian.Miałem ten sam przypadek,komin otynkowałem i przykleiłem płytki.Komin wygląda jak z klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.09.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Zastanawiam się po co ten styropian.Miałem ten sam przypadek,komin otynkowałem i przykleiłem płytki.Komin wygląda jak z klinkieru. Ile lat stoi komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 05.09.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Mili Państwo!Ktoś buduje komin systemowy ocieplony wełną....Pytania o wiek komina (aczkolwiek po głębszym przestudiowaniu chyba ich nie było) i topienie się styropianu są co najmniej nie na miejscu.Ja mam systemowy po prostu go otynkowałam. A Tobie polecam oblepienie go płytkami klinkierowymi - to jest komin systemowy ocieplony wełną więc niczym się nie różni od kawałka ściany zewnętrznej.Na pełne cegły klinkierowy był czas przed zamontowaniem pustaków są to elementy zamienne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.09.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Pytania o wiek komina (aczkolwiek po głębszym przestudiowaniu chyba ich nie było) i topienie się styropianu są co najmniej nie na miejscu. Takie kominy ładnie wyglądają przez pierwsze 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 05.09.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Ale to wina kleju do klinkieru a nie samego sposobu wykończenia komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 06.09.2009 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Komin jest jeszcze dziewiczy i stoi 4 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 06.09.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Komin proponuje ocieplić styro FS 20 5 cm, kołki i na to siatke zaciagnąc klejem. Potem dobrze zagruntować i przykejić płytki. Całość 2 x zaimpregnować ( impregnat do klinkieru ), potem fugi sopro i jeszcze raz impregnacja. Ani tanio ani dobrze. Do czego mocowac te kołki??? Klej płytki do komina bezpośrednio ale tak jak pisze Andrzej moga być kłopoty z obróbka komina. Zamiast cudowac z siatkami/klejami i styropianami muruj z pełnej cegły a potem impregnat. Może być FAD 712 z Sopro ale jest drogi. Duzym powodzeniem zamniennie cieszy sie Sarsil. Calosc z pewnoscia nie za darmo ale przynajmniej pewnie. Powodzenia! http://img515.imageshack.us/img515/6850/p1010089h.jpg U mnie od poziomu stropu do polaci dachu zwykla pelna cegla a powzyej klinkier. Odrebna sprawa to zakonczenie gory komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 06.09.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Całość 2 x zaimpregnować ( impregnat do klinkieru ), potem fugi sopro i jeszcze raz impregnacja. Jesteś pewnien, że tak mozna? Impregnat jest silnie hydrofobizujacy (silikon). Jak pociągniesz nim cegłę to (moge się mylić ale ...) później wykonana fuga nie utrzyma się/skruszy bo bedzie miała zerowa przyczepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts