Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

chciałbym zapytać czy mieszkając cały rok na swojej działce w specjalnie przygotowanym(ocieplonym, obudowanym) domku holenderskim będę stanowić dla mojego miasta "problem". Widziałem program na tvn, w którym była mowa o działkowcach mieszkających w swoich altankach i to dla władz był wówczas problem. Niestety nie pamiętam o co konkretnie chodziło:( Na działce prawdopodobnie będę rozpoczynać budowę domu tak więc mieszkanie obok budowy będzie mieć dodatkowy atut(stróżowanie). Chciałbym się dowiedzieć czy można dostać na taki domek jakiś adres tymczasowy lub coś w tym stylu.

Jeśli jesteśmy już przy domkach holenderskich to chciałbym zapytać także czy ktoś z Was ma doświadczenie z takimi domkami. Głównie chodzi mi o to czy te domki po kilku latach gniją..?(w końcu to blacha).

Licze na konstruktywne odpowiedzi, które będą dla mnie niezbędne.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/129290-mieszkanie-w-domku-holenderskim/

Zacząć należy od tego, czy można postawić na działce budowlanej taki obiekt.

W zasadzie, zgodnie z obowiązującym prawem, na działce budowlanej, można postawić bez pozwolenia i zgłoszenia, taki domek, tylko w przypadku aktualnego pozwolenia na budowę. (Art.29.1.29 PB)

https://forum.murator.pl/topic/129290-mieszkanie-w-domku-holenderskim/#findComment-3528137