katarzynap3 04.09.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Witajcie zapraszam do wypowiedzi na temat i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.09.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Witam Katarzyna.Szukam,szukam i szukam projektu , kiedyś właśnie Salamanka gdzieś rzuciła mi się w oko i nie mogłem sobie przypomnieć jak to się nazywało dopóki nie zobaczyłem twojego projektu i nie kliknąłem-patrze, wersja podstawowa to Salamanka.Powiedz mi , czy ty już zbudowałaś (bo na wątku o L piszesz o kominku)czy dopiero fundament zrobiłaś?Bardzo mnie ten salon ciekawi, czy jakoś dałoby się go powiększyć w/g ciebie?Może jakby poszerzyć - zostawić maksymalnie otwarte przejście z salonu do jadalni a zamknąc trochę (i do tego dać np przesuwne ładne drzwi) przejście z jadalni do kuchni?Bo przeniesienie kuchni do małego pokoju to nie wiem....Nigdy nie da się salonu otworzyćna jadalnie tak zupełnie bo jadalnia jest przesunięta po prostu względem salonu, nie wiem tylko jak w realu to przesunięcie wygląda.Krótko mówiąc ,mamy w mieszkaniu obecnie salon 20 i żona powiedziała ,że 30m w domu musi być i ani centymetra mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 05.09.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Witam w dzienniku wyczytałem, że górnicze ... tzn. rejon Bogdanki ? czy jakiejś np. kopalni ale piasku ? jeśli węgla to jak z dozbrojeniem legalett i ewentualnie zwrotem z kopalni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 05.09.2009 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Peter, górnicze bo 400 m od nas jest kopalnia gazu Ale Pani Kasia w Legalecie też zapytała o to, po naszych wyjaśnieniach nie było problemu. A powiedz, co powiedzieli w Legalecie na tema terenów górniczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 05.09.2009 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 czy jakoś dałoby się go powiększyć w/g ciebie?Może jakby poszerzyć - zostawić maksymalnie otwarte przejście z salonu do jadalni a zamknąc trochę (i do tego dać np przesuwne ładne drzwi) przejście z jadalni do kuchni? Jeden budujący ten dom powiększył sobie jadalnię likwidując zadaszony taras. Wtedy faktycznie połączyłabym jadalnię z salonem, a kuchnię można by wykończyć jakąś wyspą, żeby jednak się oddzielała od części bardziej jadalno - wypoczynkowej. Mnie akurat zależało na zadaszonym tarasie, więc tu ten projekt idealnie mi pasował. Nie lubię tych wielkich wystających paltform przy domach.. Generalnie musisz uważać, bo ten dom ma ściany nośne wzdłuż i jeśli coś przesuniesz - to musisz to zrobić symetrycznie, bo inaczej stracisz proporcje i cały urok domku sz.... trafi. Pomyśl - poszerzasz go o 1 m i masz pewnie z 200m2 (czyli ściany nośne nie co 4,10 a co 5,10 na całości. brzmi ładnie prawda? masz salon o powierzchni 5,10x6,5 m. Tylko zamiast 260 m2 dachu będziesz miał sporo więcej. Jedno co bym doradziła, to trzeba uważać na okap - kończy się na równo z oknami - ma to swoje dobre strony (nie nagrzewa się strasznie w lecie, a w zimie akurat słońce jest nisko, więc nawet w sam raz) ale mnie nieco wkurza, że nie ma dużo światła Nigdy nie da się salonu otworzyć na jadalnie tak zupełnie bo jadalnia jest przesunięta po prostu względem salonu, nie wiem tylko jak w realu to przesunięcie wygląda. To przesunięcie to ściana około 80 cm + wystająca część ściany na zewnątrz - w sumie 1,20 m. Może na lustrzanym odbiciu będzie to lepiej się układać? patrzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.09.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 No właśnie tak się przyglądam....powiększać?- w życiu ,130m to dla mnie idealna i zarazem maksymalna wielkość.Jeśli zmiany to wewnątrz na zasadzie zmiany funkcji pomieszczeń czy ustawienia ścianek działowych.Czy twoim zdaniem, da się poszerzyć to przejście z salonu do jadalni,żeby to tworzyło taką niby całość, a kuchnię oddzielić od tej powstałej niby całości (trochę ścianą resztę drzwiami przesuwanymi?).Jeśli ty widzisz to na żywo, to jest Ci dużo prościej powiedzieć czy to ma sens czy będzie wyglądało tak ni z gruchy ni z pietruchy.Mam wjazd od południa, więc na świetle to by mi zależało raczej,choć to w zasadzie projekt na działkę z wjazdem od południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 05.09.2009 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 No dobra to idziemy na całość Przyjmijmy, że likwidujemy kominek i całą ścianę przylegającą masz giga pomieszczenie. wtedy zostaje tylko ściana kuchenna długości 1,7m (mam dokładnie to rozrysowane z praefy więc mogę Ci przesłać, bo tu nie wiem jak wkleić ), wtedy faktycznie można zlikwidować również tę ściankę przy oknie dzielącą salon i jadalnię. Wtedy kuchni niewiele zostanie, ale jeśli Wam chodzi o przestrzeń to będzie rozwiązanie super. Kuchnię wtedy można zbudować zaczynając od drzwi kotłowni i prowadząc równolegle prawie do końca ściany zakończyć ładnym półkolem, będzie niewielka, na tej części wtedy można zrobić ładny okap wyspowy i płytę grzewczą. Ja przy tym ustawieniu nie miałam jak włożyć piekarnika do zabudowy i w efekcie stoi obok lodówki na tej ścianie kominkowej. W przypadku takiej zmiany jak tu improwizuję może być kłopot z jej umieszczeniem - chyba, żeby nie zabudowywać meblami tej pozostałości ściany kominkowej i upchnąć ją do rogu, wtedy będzie bardzo podręczna... ale to już kwestie czysto techniczne Czy twoim zdaniem, da się poszerzyć to przejście z salonu do jadalni,żeby to tworzyło taką niby całość, a kuchnię oddzielić od tej powstałej niby całości (trochę ścianą resztę drzwiami przesuwanymi?) Za małe to będzie na taki wariant i może być deczko ciemno jak się zabuduje ścianą, bo okno ma tylko 1,5 na 1, 5.. chyba, że nie przeszkadza Wam mała kuchnia no i pamiętaj o drzwiach kotłowni. mi troche nerwów one napsuły, bo myślałam, że w niszę pomiędzy drzwiami a oknem kuchennym zmieszczę lodówkę a tu nici - mogłam pomyśleć wczeniej i przesunąć okno żeby tę niszę powiększyć ale tak jest jak się człowiek na wszystkim nie zna Chociaż może przy takim rozwiązaniu jak proponowałam na początku taka ściana do połowy szerokości (2m) byłaby całkiem funkcjonalnym rozwiązaniem... tylko zrobiłby się kiszeczka 1,7m, na 4,10 pomyślcie, bo z kolei zupełnie nie widzę pomysłu zabudowania ściany w ten sposób, jeśli zostawisz kominek i jego ścianę... wyjdą "schody".. Ale natworzyłam... mam nadzieję, że dotrzesz do sedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 05.09.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Peter, górnicze bo 400 m od nas jest kopalnia gazu Ale Pani Kasia w Legalecie też zapytała o to, po naszych wyjaśnieniach nie było problemu. A powiedz, co powiedzieli w Legalecie na tema terenów górniczych? to trochę inne tereny górnicze szczerze pisząc to tak się zaczytałem w forum , że jeszcze do Legarett nie pisałem pytałem w firmie wykonującej i dochodzi wstepnie ok. 24 tys. netto za "dozbrojenie" domu 100m2 tylko w moich stronach eksploatacja była na poziomie już np. 125 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.09.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Kominek musimy mieć(ew gdyby coś to dawało to go przesunąc),kuchnia żeby z 10m kwadratowych miała no powiedzmy 9 .Czyli nie bardzo tak się chyba da....A jakby zostawić jak jest tylko skrócić maksymalnie te ściany które tworzą przejście z salonu do jadalni żeby to przejście było jak najszersze tworząc widoczne połączenie jadalni z salonem.Wychodząc z założenia że w każdym salonie jest stół , w tym wypadku byłby w takiej wydzielonej jakby częsci salonu ale żeby to tworzyło taką niby wydzieloną część salonu a nie osobne pomieszczenie.Kuchnie oddzielić od tej niby jadalni niby częsci salonu drzwiami suwanymi czy też kawałki ścian po obydwu stronach( tak jaj teraz między salonem a jadalnią) i drzwi suwane dopiero.Byłoby coś z tego czy dziwnie by wyglądało? Powiedz jeszcze ,jak wogóle widzisz to praefa i Legalett jako całość.Zadowolona jesteś?Akustyka,wygląd itp. Kto ci budował Abakon,Pref-bud jak tutaj twoje spostrzeżenia Noi jeśli to nie tajemnica (ew pisz na priv)wynegocjowałaś jakąś cenę?Bo mnie liczyli 2800 czy nawet 2850 za metr stanu deweloperskiego.Dużo w/g mnie jeśli przyjąć ,że wszyscy piszą o 2500brutto z dobrych materiałów systemem tradycyjnym za stan pod klucz!Napewno odrzucam garaż w tym systemie bo liczą normalnie jak za duży pokój czyli cenę z metra co da ze 60-70tys za jednostanowiskowy garaż.To ja sobie piękny 2 stanowiskowy z bajerami postawię za to-to nie dom,więc ekipa miejscowa pustak żużlowy tynk w kolorze jak na domu i dach jak na domu i tyle.Aż tak swoich aut nie kocham żeby im lokum za 3tys za metr wyporządzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 05.09.2009 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Kuchnia to w tej wersji ma te 10 m2. Powiedz mi tylko dlaczego chcesz oddzielać kuchnię ścianą? Będziesz to tak cały czas obchodził? Ja wyszłam z założenia, że stół tylko w jadalni a w salonie ew. ława. Ale ok idąc za Twoim tokiem myslenia: 1. skrócić można ścianę kominkową o około 70 cm (jesli wybierzesz taki mini kominek jak ja - dokładnie to jest Kratki Maja 14 kw + komin systemowy) wtedy w kuchni zostanie Ci ściana długości jakieś 2,5 m. Jeśli uzbroisz się w cierpliwość wyślę Ci zdjęcia naszej kuchni jak już będziemy mieli meble ale to dopiero pod koniec września nastąpi niestety Nie podoba się Wam taka otwarta przestrzeń? Wiesz co podam Ci na PW link do mojego albumu na gmailu, moje dziecko oprowadza po domku i moze to coś pomoze. Budowałam "sama" i teraz chcę założyć firmę, która pomoże ludziom przechodzić przez ich procedury w końcu teraz to juz wszystkie koty za płoty Od momentu kładzenia dachówki mamy juz jedną firmę, są u nas od połowy maja, a jutro się wprowadzamy. Zostało jeszcze trochę rzeczy na zewnątrz - podbitka tynk, otoczenie ale póki co trochę za bardzo sie spłukalismy z kasy (miałam nadzieję, że w 400 tys. się zmieścimy a tu nie ma szans... grrrrr) Sama elektryka, przez to, że wszystko szło w korytkach pociągnęła nas 3 razy tyle co planowaliśmy). Wiesz jak zrobię zestawienie to będę mogła powiedzieć coś bardziej konkretnie, bo sporo kasy poszło na przygotowanie dojazdu, kopanie mediów, pomimo tego, że były na działce, część mebli tez juz kupiliśmy. A jeśli chodzi o garaż - póki co mamy blaszaka i myslę, że na razie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 19.10.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 20.10.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Zdecydowanie tak. chociaz oczywiście można się przyczepić do kilka rzeczy jak np. do tej malusiej kotłowni, ale przy legalecie to nie przeszkadza. Gdyby tam faktycznie planować piec na paliwo stałe, zbiornik buforowy i zasobnik wody to koniecznie trzeba ja powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 20.10.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Mnie się projekt bardzo podoba,ale ma jedną istotną wadę.Żeby wejść do kuchni trzeba przejść przez salon i jadalnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 20.10.2009 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Też się tego bałam - a teraz wcale nam to nie przeszkadza. Może jak ktoś przyjmuje dużo gości, którzy muszą przebywać "na salonach" to byłby kłopot - w naszym przypadku tak nie jest. A kuchnia jest tak ładna, .że przy gościach też ostatnio siedzieliśmy przy głównym stole w kuchni - jadalni. W salonie mamy drugi stół mały - tj. standardowych rozmiarów - ten w jadalni ma 2,5m. Ja z resztą uwielbiam kuchnię, chociaż gotowanie niekoniecznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 15.11.2009 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Dziś mieliśmy gości - przesuneliśmy stół wielki do salonu, a po chwili wszyscy jak jeden mąż zabrali krzesełka i wylądowali w kuchni - no i cóż to za problem? Tylko w kuchni pasowałoby mieć względny porządek - a to u nas trudne do osiągnięcia - he he h e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 07.01.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Reprymenda chyba nie z mojej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 08.01.2010 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 No wtedy tak to odebrałam a nie miało tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 16.01.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 katarzynap3możesz mi napisać (może być na priv) ile Cię kosztowała budowa domu (stan surowy - w szczególności interesuje mnie koszt ścian). Przymierzamy się do budowy w tym systemie. Na razie mam kalkulacje z Fabryki Domów ale opinie o firmie mnie trochę zniechęcają wiec zastanawiam się nad współpraca z praefą.No i gratuluję 3 córek (ja mam 2!)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 10.02.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 No wtedy tak to odebrałam a nie miało tak być? Pewnie, ze nie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 22.03.2010 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 To w takim razie przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts