SAVAGE7 04.09.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 mam zwolnienie, nie mogę wychodzić z domu. ale muszę odebrać zdjęcie rentgena z przychodni. spodziewam się niespodziewanej kontroli z zus. czy wolno mi być nieobecnym podczas tej kontroli? pytam poważnie bo mam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.09.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Masz wpisane w zwolnienie, ze masz leżeć ?To masz leżeć i lepiej bym w domu w razie kontroli.Nie masz wpisane - ma prawo Cię nie być. Oczywiście zapytają dlaczego a Ty odpowiesz i już . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 04.09.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Masz wpisane w zwolnienie, ze masz leżeć ? To masz leżeć ..... I tu jest problem, przepisy nie precyzują gdzie ma leżeć - w miejscu zameldowania, zamieszkania, u mamy/cioci/kochanki bo jest opieka i ciepły obiadek. Jest za to taki przepis: Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 27 lipca 1999 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu kontroli prawidłowości wykorzystania zwolnień lekarskich od pracy oraz formalnej kontroli zaświadczeń lekarskich (Dz. U. Nr 65, poz. 743) § 5.1. Kontrola prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy z powodu choroby polega na ustaleniu, czy ubezpieczony w okresie orzeczonej niezdolności do pracy: 1) nie wykonuje pracy zarobkowej, 2) nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego celem. Oraz Zarządzenie Ministra Pracy, Płac i Spraw Socjalnych z dnia 30 grudnia 1974 r. § 13. 1. Nie uważa się, że pracownik wykorzystuje Zwolnienie lekarskie od pracy niezgodnie z jego celem, jeżeli wyjechał na czas leczenia do rodziny lub jeżeli wykonywał — nawet będąc obłożnie chorym — czynności niezbędne dla zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych albo jeżeli sprawując opiekę nad chorym członkiem rodziny wykonywał czynności domowe w zastępstwie osoby, nad którą sprawuje opiekę. § 14. W razie nieobecności pracownika w domu należy kontrolę ponowić i wyjaśnić przyczyny tej nieobecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.09.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 o wiele trudniej sie wytłumaczyć, gdy jest "leżenie" na l4. Gdy go nie ma - nie ma problemu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts