Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcie humusu

Herne

Recommended Posts

Ponadto czy nie szkoda wartościowego humusu. Można go przecież wykorzystać do np. uzupełnienia ubytków spowodowanych przez ciężki sprzęt, gruz ipt.

Sorki, nie spostrzegłem, że w swoim pytaniu napisałeś o wykorzystani humusu do ogrodu.

Dlatego też edytowałem ponownie

>

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-04-16 09:09 ]

Spotkałem się z dwoma sposobami postępowania na budowach w pobliżu.

1. Całkowita niwelacja terenu i wylewanie ławy fundamentowej w deskowym szalunku a potem wznoszenie fundamentów z bloczków. (był tam suchy grunt na podwyższeniu terenu, podłoże ilaste)

2. W moim przypadku (teren bardzo podmokły) ławę i fundamenty wpuściłem do wykopu. Po ukończeniu lania fundamentów wybrałem humus ręcznie. (niestety b. płytka warstwa)

Pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-04-16 09:27 ]

Najpierw zepchnij humus na pryzmę (Murator kiedyś podawał optymalne wymiary pryzmy, żeby gleba nie utraciła swoich wartości), a potem wytyczenie i wykopy. W takiej sytuacji nie musisz się bawić z wybieraniem humusu, który pozostaje między fundamentami. Kolega tego nie zrobił i klął na czym świat stoi przy póżniejszej zabawie z wybieraniem.

Otóż to. Załóżmy że powierzchnia zabudowy to 70 m2, warstwa humusu 0,2m to znaczy że 70x0,2=14m3 będziesz musiał przenieść ręcznie. Lepiej zgarnąc wszystko na bok. Koparka (Białoruś) w mojej okolicy to 45zł/godz. (Caterpilar po 70 zł/godz. niepotrzebny) a zrobi więcej niż 10 ludzi po 4,50/godz

Mój sąsiad zdjął humus maszyną zaznaczam, że obie nasze działki mają wysoki poziom wód. Teren pod dom nie jest wcale równy, wręcz przeciwnie, ciągnik przeorał obrzydliwie to co miało być równe. Wygląda to tragicznie!

My kopiemy rowy pod ławy, wylewamy i ręcznie zdejmujemy humus.