Herne 16.04.2002 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Czy zdjęcie humusu jest konieczne - jeki jest cel zdejmowania humusu poza ziemią do ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 16.04.2002 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 humus nie jest gruntem nośnym, jak go nie zdejmiesz, będzie Ci osiadał na wszystkie możliwe sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 16.04.2002 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Poza tym zawiera substancje organiczne, które Ci będa gniły po domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.04.2002 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Ponadto czy nie szkoda wartościowego humusu. Można go przecież wykorzystać do np. uzupełnienia ubytków spowodowanych przez ciężki sprzęt, gruz ipt. Sorki, nie spostrzegłem, że w swoim pytaniu napisałeś o wykorzystani humusu do ogrodu.Dlatego też edytowałem ponownie _________________> [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-04-16 09:09 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 16.04.2002 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Czy humus zbiera się przed geodezyjnym wytyczeniem budynku, czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 16.04.2002 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Zdejmujesz humus (koszt 150zł - godzina roboty) Na tak dosyć prosty teren przychodzi geodeta i stawia bramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.04.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Spotkałem się z dwoma sposobami postępowania na budowach w pobliżu.1. Całkowita niwelacja terenu i wylewanie ławy fundamentowej w deskowym szalunku a potem wznoszenie fundamentów z bloczków. (był tam suchy grunt na podwyższeniu terenu, podłoże ilaste)2. W moim przypadku (teren bardzo podmokły) ławę i fundamenty wpuściłem do wykopu. Po ukończeniu lania fundamentów wybrałem humus ręcznie. (niestety b. płytka warstwa)Pozdrawiam _________________ [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-04-16 09:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 16.04.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Jesli wytyczysz fundamenty przed zebraniem humusu, to późmiej koparka rozjeździ ci paliki chyba że ławy geodezyjne rozmieścisz daleko od planowanego wykopu i koparka będzie mogła wjechać na plac nie naruszając roboty geodety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.04.2002 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Najpierw zepchnij humus na pryzmę (Murator kiedyś podawał optymalne wymiary pryzmy, żeby gleba nie utraciła swoich wartości), a potem wytyczenie i wykopy. W takiej sytuacji nie musisz się bawić z wybieraniem humusu, który pozostaje między fundamentami. Kolega tego nie zrobił i klął na czym świat stoi przy póżniejszej zabawie z wybieraniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 16.04.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Otóż to. Załóżmy że powierzchnia zabudowy to 70 m2, warstwa humusu 0,2m to znaczy że 70x0,2=14m3 będziesz musiał przenieść ręcznie. Lepiej zgarnąc wszystko na bok. Koparka (Białoruś) w mojej okolicy to 45zł/godz. (Caterpilar po 70 zł/godz. niepotrzebny) a zrobi więcej niż 10 ludzi po 4,50/godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 16.04.2002 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Mój sąsiad zdjął humus maszyną zaznaczam, że obie nasze działki mają wysoki poziom wód. Teren pod dom nie jest wcale równy, wręcz przeciwnie, ciągnik przeorał obrzydliwie to co miało być równe. Wygląda to tragicznie!My kopiemy rowy pod ławy, wylewamy i ręcznie zdejmujemy humus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 19.04.2002 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2002 Łopata, ja,taczka, humus, dwa dni pracy = pierwsza opalenizna. Humus rozprowadziłem pod roślinki, część nawiozłem tam, gdzie w projekcie zagospodarowania działki jest warzywnik. Jeśli nie ma dużo pracy, jest pogoda i czas polecam "prace ręczne". Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 20.04.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2002 Praca fizyczna uszlachetnia. Ja humus wywaliłem ręcznie z powierzchni 170 metrów. Na głębokość 45 cm.I wiem teraz, że pracowałem przy budowie domu, a nie zapłaciłem developerowi. Taczka, łopata i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts