Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLOWER-DOOR TEST

Gość PĘDZIWIATR

Recommended Posts

Komercyjnie testów nie prowadzą, ale w ramach swoich prac badawczych - tak. Trzeba się "wkręcić" w ich program badawczy to taki test zrobią.

To urządzenie mieści się w bagażniku samochodu, więc nie ma problemu z transportem.

Odnośnie szczelności budynku polecam następujące strony:

http://www.luftdicht.de/

http://www.blowerdoor.de/

Są tam podane ceny (ale w Niemczech).

• 5 years później...

Jezeli ktos jest zainteresowany testem szczelnosci w Gdansku to prosze o kontakt na PW.Ostatnio byl u mnie przedstawiciel jednej z bardzo powaznych firm z branzy inteligentnych uszczelnień budynków i wlasnie wspominal o tym tescie.Co do kosztów nei chce sie wypowiadac,ale wspominal cos o kwotach rzedu 1500-2000 zl.

pozdrawiam

• 3 years później...
  • 2 months później...
Jakiś czas temu zahaczyłem delikatnie o temat testu szczelności budynku. Sam myślałem o zrobieniu. Z cenami jest różnie, 1200zł,1500zł jak i 800zł w promocyjnej cenie (szczelność + zdjątka termowizyjne w zestawie). Już kilka lub kilkanaście firm robi testy. Wuja google coś na pewno znajdzie :D

• 2 months później...
Zależy, do czego potrzebujesz. Pod dotację, czy dla Twojej wiadomości, czy masz spór z wykonawcą? Dużo od tego zależy. Może ekipa przyjść, napompować dom i tyle. Zależy więc czy potrzebujesz raport, dokumentację i jak bardzo szczegółowo. Jeżeli masz pytania - pisz proszę na priv. Wiem coś niecoś na temat tej technologii i jej możliwości. Co do opłacalności jestem do testów szczelności przekonany, ale nie w każdym wypadku. Trochę zależy od tego, czego się spodziewasz. Nowy budynek warto zawsze sprawdzić choćby po to by wiedzieć, czy spełnia założenia WT2008 w zakresie szczelności (bo każdy powinien spełniać i to obowiązek wykonawcy, jeżeli nie spełnia można nie odebrać budynku i pogonić ekipę do uszczelniania). Jeżeli natomiast budynek jest już w użyciu, to właśnie zależy. Jakby co - coś podpowiem.

• 1 year później...
  • 1 month później...

Szanowna Redakcjo.

W zaprezentowanym filmie widać, że operator nie zna programu, wpisuje nieprawidłowe wartości w pola programu "FanTestic" !!!

Pole "Wysokość" to nie jest to samo co "Wysokość budynku ponad grunt" !

elevation.jpg

"Wysokość" to wysokość ponad poziomem morza.

Efektem jest niedokładne wyliczenie n50 - amatorka.

Pozdrawiam

GREGOR

• 3 years później...

Odświeżę temat bo stoję przed dylemat czy decydować się na test szczelności.

Na jakim etapie ten test ma największy sens? Wydawało mi się że idealny moment to byłoby po SSZ i ociepleniu dachu, najmniej trzeba zepsuć by ewentualne niedoróbki poprawić.

Co jeśli dom jest ocieplony i otynkowany z zewnątrz, a wewnątrz są tynki i ocieplenie poddasza (bez zabudowy)?