mapril 04.09.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Witam, Mam prośbę o radę w poniższej sprawie. Dwa miesiące temu kupiłem od mieszkanie. Budynek już stoi i ma pozwolenie na użytkowanie. Jakiś czas temu poprosiłem dewelopera o plan instalacji wewnętrznych w mieszkaniu (c.o., elektryka, wod-kan). Instalacje chciałem przekazać architektowi i ekipie remontowej, żeby mogli się zorientować co jest gdzie.Po miesiącu przepychanki dostałe plany, które są ... nieaktualne. Niekatualne tzn. rysunki w projekcie nie zgadzają się ze stanem faktycznym (usytuowanie okna w sypialni, elektryka w łazience). Na planie c.o. dokonano zmian długopisem bez jakiejkolwiek parafki. Co naistotniejsze plany pochodzą z dokumentacji powykonawczej i jest na nich pieczątka "Dokumentacja powykonawcza. Wykonano zgodnie z niniejszym projektem". Zastanawiam się jak ktoś mógł się pod tym podpisać, skoro projekt nie odpowiada rzeczywistości. Dodam tylko, że nie zlecałem dokonywania żadnych zmian. Zapytałem dewelopera skąd te różnice i gdzie jest właściwy projekt, bo ktoś montując instalacje tak a nie inaczej, musiał to zrobić wg jakiegoś projektu. Na razie nie uzyskałem odpowiedzi. W związku z powyższym mam pytanie do Was. Czy deweloper ma obowiązek przekazania nabywcy aktualnej dokumentacji projektowej związanej z mieszkaniem, czy jest to tylko jego dobra wola?Poza tym martwią mnie te zmiany w instalacjach. Skoro nie ma ich na planie, który sporzadzał architekt, to skąd mam mieć pewność że zostały rozporowadzone zgodnie ze sztuką budowlaną. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts