odaro 04.09.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 W swoim projekcie podłogówki mam wszędzie zaprojektowane ułożenie rur jako ślimak. Na forum często spotkałem się z opinią że najlepsze ułożenie rur to meander. Kiedy należy układać ślimak a kiedy meander? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 04.09.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 ślimak daje Ci równomierny rozkład temperatury na całej powierzchni grzewczej bo zasilanie układane jest naprzemiennie z powrotem - idealne na salony warto może pomyśleć o meandrze jako o strefie brzegowej np. przy dużej powierzchni oszklonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 04.09.2009 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 ślimak daje Ci równomierny rozkład temperatury na całej powierzchni grzewczej bo zasilanie układane jest naprzemiennie z powrotem - idealne na salony warto może pomyśleć o meandrze jako o strefie brzegowej np. przy dużej powierzchni oszklonej Meander w strefie brzegowej??? Czemu tak??? Mam już dość fachowców wszelkie maści dzisiaj mówię do hydraulika że w projekcie mam ślimak a on mi na to że oni układają meander i że to jest to samo to ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 04.09.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Wiesz co wejdz sobie na stronkę np. kisana i ściągnij instrukcję instalacji ogrzewania podłogowego. Masz tam ciekawy artykuł dotyczący kwestii która Cię interesuje, łącznie z rysunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.09.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Tu np. od chyba strony 77. http://www.kan.com.pl/images/kan/down/pdf/PIW_marzec2007_bezPVC_mail.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 05.09.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Mam już dość fachowców wszelkie maści dzisiaj mówię do hydraulika że w projekcie mam ślimak a on mi na to że oni układają meander i że to jest to samo to ślimak. to rób samodzielnie, akurat podłogówka to bardzo łatwy kawałek instalacji ślimak ma lepszy bardziej równomierny rozkład temperatur a do tego zakręty łagodniejsze więc opory wody trochę mniejsze, ale za to układając ślimaka trzeba posłużyć się miarką co dla 99% fachowców jest już wyzwaniem ponad siły i dlatego wrabiają cię w meandry bo: 1 jest łatwiej układać 2 oni tam mieszkać nie będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts