Gość neta2 14.12.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Witam Mam do Was male pytankoCzy moge ocieplac poddasze, gdy nie mam jeszcze ogrzewania w domu? Czy z welna nic sie nie stanie, czy nie nabierze wigoci albo czego tam jeszcze mozna? A potem jak poloze plyty gipsowe, to czy one nie napuchna? Nie mam doswiadczenia, wiec bardzo prosze o pomoc kogos , kto moze robil to w zimie. Acha, do ogrzewania uzywamy dmuchawy, na razie zeby osuszyc tynki... jakos schna.Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 14.12.2003 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Możesz ocieplać, ale NIE zakładając opóźniacza dyfuzji pary (paroizolacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość neta2 14.12.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Paraizolacji - ma pan na mysli folii paraprzepuszczalnej? Czy moglby pan powiedziec cos wiecej na ten temat, bo skoro nie powinnam klasc teraz folii to i nie moge klasc plyt gipsowych , czyli musialbym sie wstrzymac z cala reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 14.12.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Jeżeli budynek nie będzie ocieplany - nie należy kłaść opóźniacza pary (paroizolacji), a tym samym płyt gipsowo-kartonowych. Możesz położyć izolację cieplną ale bez folii i płyt g/k. Zakładając folię i płyty g/k MUSISZ zapewnić ocieplenie przynajmniej w granicach +5 stopni Celsjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Prosze o dodatkowe informacje na ten temat, własnie zamierzałem docieplac poddasze łącznie z płytami, korzystając z przerwy zimowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 14.12.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Jeżeli budynek nie będzie ocieplany - nie należy kłaść opóźniacza pary (paroizolacji), a tym samym płyt gipsowo-kartonowych. Możesz położyć izolację cieplną ale bez folii i płyt g/k. Zakładając folię i płyty g/k MUSISZ zapewnić ocieplenie przynajmniej w granicach +5 stopni Celsjusza. Ciekawe co piszesz. Moglbys pare slow napisac jakie sa przeslanki takiego postepowania? Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 15.12.2003 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Witam!Ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma przeciwskazań aby ocieplać poddasze zimą. Sam tak robiłem przez całą ostatnią zimę i nie mam żadnych problemów. Uwaga aby robić to tempuraturze powyżej +5 stopni dotyczy GIPSOWANIA połączeń płyt g-k. Tak jak wszystkie prace "mokre", z gipsem (i nie tylko) należy wykonywać w temp. powyżej +5 stopni, natomiast "suche" można wykonywać nawet na mrozie o ile ktoś ma zdrowie żeby wtedy pracować. Jeżeli jako folię wstępnego krycia zastosowano folię o wysokiej paroprzepuszczalności to co stoi na przeszkodzie aby odrazu montować po ociepleniu folię paroizolacyjną i płyty g-k? Te materiały nie są wrażliwe na temperaturę. W jakich warunkach przechowywane są w składach budowlanych zimą? Nie ma różnicy czy płyta g-k bądź wełna będzie zimą w składzie budowlanym czy na moim poddaszu. Należy się jadnak wstrzymać ze spoinowaniem łączeń płyt do temp powyżej +5 stopni. Jak tak robiłem i wełna mi nie zawilgła, płyty się nie pogięły a spoiny nie popękały ( które wykonywałem już na wiosnę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts