ubek 05.09.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Witajcie. Opis problemu: jest stary komin, w którym kilka górnych warstw cegieł jest "luźnych" - zaprawa zmieniła się w piasek. Oczywiście komin sam w sobie jest stabilny, jednak jest dosyć duży i w obecnej chwili jego rozebranie nie wchodzi w rachubę. Ilość tych warstw to 4-6. Dokładnie to nie wiadomo. Jak to naprawić? Myślałem o opisywanym kiedyś rękawie, który się "wdmuchuje" do kominów o niejednorodnym przekroju. Może macie jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 05.09.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Co byś nie wdmuchnął to cegły i tak kiedyś spadną. Może nawet przy wdmuchiwaniu I tak i tak - trzeba rozebrać tych parę warstw, wymurować na nowo i najlepiej zalać czapkę betonową. Cegłę też lepiej dać nową. Rozebranie jest jedyną metodą. Zdalnie zwietrzałej zaprawy nie da się naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 ... stary komin, w którym kilka górnych warstw cegieł jest "luźnych" ... przygotowujesz sobie cienką szeroką deszczółke /~14 cm/ nakładasz na jej końcówke kielnią zaprawe i spoinujesz srodek komina z zewnatrz spoinujesz samą kielnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirekSza 05.09.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Witajcie. Opis problemu: jest stary komin, w którym kilka górnych warstw cegieł jest "luźnych" - zaprawa zmieniła się w piasek. Oczywiście komin sam w sobie jest stabilny, jednak jest dosyć duży i w obecnej chwili jego rozebranie nie wchodzi w rachubę. Ilość tych warstw to 4-6. Dokładnie to nie wiadomo. Jak to naprawić? Myślałem o opisywanym kiedyś rękawie, który się "wdmuchuje" do kominów o niejednorodnym przekroju. Może macie jakieś inne pomysły? Ja bym nie kombinował i rozwalił te kilka warstw i wymurował od nowa.Łatanie tego nie ma sensu bo i tak za kilka miesięcy albo lat sie rozwali. Mam podobny problem.Piec wybrany,instalator z wyceną już czeka.Komin już odnaleziony w ścianie,okazał sie w połowie zagruzowany.Cały dzień walczyłem i zostało mi jeszcze z 50 cm do odgruzowania.Niestety tak jak w Twoim przypadku ale na nieszczęście prawie caly jest na sypiącej się starej zaprawie. Teraz mam dylemat podłączać piec do niego czy stawiać nowy. Pierwszy wybór najłatwiejszy i najgłupszy w moim przypadku.Mogę sprawdzać szczelność i spać z dusza na ramieniu.Zdecydowałem się na postawienie nowego systemowego. Tak wiec ciesz sie ze to tylko kilka warstw ,muruj nie odstawiaj fajansu Ja mam przed sobą kucie dwóch stropów,dach i stawianie 9 metrowego komina.Jeszcze sie musze modlić żeby nie trafić na jakąś szynę bo mam tylko jedno miejsce gdzie moge go stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 05.09.2009 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Wielkie dzięki. Parę chwil kontemplacji z braćmi na dachu i decyzja - rozbieramy. razem 4 pełne warstwy i w kilku miejscach 6. To duży komin - po zewnętrznej 60x190. Na górę nowa czapka z betonu zbrojonego fi 6. Gwoli ścisłości - całość prac wykonali bracia, ja tylko parę kursów po materiał i przygotowałem zbrojenie. No i dobre rady oczywiście Dzięki jeszcze raz za rady - problem rozwiązany. Czasowo - rozbiórka i przygotowanie - ok 1 godzina, odmurowanie uszkodzonej części komina - ok 3 godziny, zatynkowanie - 2 godziny. Czapka będzie wykonywana w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 05.09.2009 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 ... stary komin, w którym kilka górnych warstw cegieł jest "luźnych" ... przygotowujesz sobie cienką szeroką deszczółke /~14 cm/ nakładasz na jej końcówke kielnią zaprawe i spoinujesz srodek komina z zewnatrz spoinujesz samą kielnią Tak też myślałem zrobić. Ale ostatecznie była rozwałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts