phans 05.09.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 Polecam przeczytać http://wyborcza.pl/1,76842,6979035,Co_sie_podoba_Polakom_Jesli_dom__to_dworek_z_balkonem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 06.09.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 akurat zgadzam się z tym artykułem, tak własnie budują Polacy- u mnie gdzie powstaje nowe osiedle domków to każdy dom od sasa do lasa- prawie wszystkie mają balkony, kolumny i inne wygimasy, wszysytkie maja obowiązkowo garaz z przodu a wiekszosc dwa garaże, czesto proporcje są takie ze ten garaż sprawia wrażenie, ze jest wiekszy niz dom, wiekszosc ma szprosy w oknach- po prostu wielkie chałupy z połamanymi dachami , lukarnami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 06.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Nie zgodzę się tylko z jednym z architektów, który twierdzi, że opłaca się, ze względów finansowych, płacić za indywidualny projekt kilkanaście tysięcy zł.To właśnie cena powoduje, że wybór pada na gotowe projekty. A że wówczas nie ma kto doradzić, to już inna para kaloszy. I wychodzi jak wychodzi.Kiedyś czytałem, że w Anglii gmina przygotowuje dla całej dzielnicy jeden lub dwa gotowe projekty, tak by nie było jak u nas. Kto chce indywidualnie, wówczas płaci kilkakrotnie więcej. Natomiast u nas jest, niestety wolna amerykanka. Brak planów zagospodarowania przestrzennego też robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 07.09.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 A ja dla kontrastu się nie zgodzę są ekstremalne przypadki, gdzie rzeczywiście wychodzi chęć zaimponowania i brak poczucia estetyki - typu przyklejona do domu wieżyczka jak w meczecie, czy elementy barokowe. przypadki te nie są jednak bardzo częste i dotyczą wg mnie "nowobogackich". z przykładów przywołanych w artykule/wypowiedziach: - lukarny - namówiła mnie na nie żona i jestem jej wdzięczny. poddasze nie nagrzewa się latem, wygodnie można wyjrzeć przez okno, architektonicznie nie jest to chyba ekstrawagancja za którą należałoby zlinczować - dwustanowiskowy garaż od frontu - nie zmieścił się na mojej działce i już żałuję. nie kumam co jest złego w takim rozwiązaniu? przy działkach o powierzchni kilka tys metrów można sobie pozwolić na oddzielny budynek w głębi posesji, ale w zdecydowanej większości ludzi mają niezbyt szerokie działki <1500mkw; czemu mają rezygnować z obszaru rekreacyjnego za domem żeby ładować kasę w oddzielny budynek i podjazd do niego? - balkon - tu jestem skłonny się zgodzić - często to bardziej kaprys niż potrzeba - wejście z kolumnami - częściowa zgoda. pałacykowe kolumny to rzeczywiście obciach, ale widzę potrzebę osłonięcia wejścia - czy od razu za drzwiami muszę być wystawiony na wiatr i deszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts