Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to nie ma różnicy pomiędzy wyglądem? Zobacz obok siebie dachówkę ceramiczną a cementową to wtedy zobaczysz? Zdecydowanie ceramiczna jest lepiej wykonana niż cementowa.
NIE KOŁO SIEBIE A Z ODLEGŁOŚCI BO TAK SIĘ PATRZY NA DOM, CEMENTOWE SĄ RÓWNIEJSZE I MAJĄ ŁADNIEJSZE KOLORY I WIĘKSZY ICH WYBÓR (BO SĄ MALOWANE) POZATYM MNIEJ SIĘ KRUSZĄ Z TEGO CO MI DEKARZ MÓWIŁ O EURONICIE CZY BRASIE, JA BYM WYBRAŁ DOBREJ JAKOŚCI TAŃSZĄ, NIE WAŻNE CZY CEMENTOWĄ CZY CERAMICZNĄ, Z TYM ŻE CERAMICZNĄ WZIĄŁBYM SZKLIWIONĄ BO WTEDY SIĘ MCHY NIE ROZWIJAJĄ, NIE JEST NASIĄKLIWA JAK ZWYKŁA I SĄ BRĄZOWE A TEN KOLOR MI SIĘ NAJBARDZIEJ PODOBA

Na dachówki najlepiej patrzeć z pewnej odległości.

Dachówka cemramiczna szkliwiona to już bardzo droga impreza w skali całego dachu. Jezlei nie ma innych istotnych różnić to chyba lepiej zdecydować się na cementową.

Gdzieś wyczytałem, że trwałość dachówek ceramicznych szacuje się na 100 lat, a cementowych na 70 (odbarwienia, kruszenie, itp...).

Pozatym cementowe są lżejsze (nieco) od ceramicznych. Ale to nic nie zmienia bo różnica jest zbyt mała aby warto było wprowadzać jakieś oszczędnosci w więźbie.

Cementowe bez względu na kolor kosztują tyle samo bo wszystkie (z wyjątkiem szaro-betonowych) i tak są barwione, a ceramiczne inne niż ceglaste są droższe.

IMHO zwykłe ceramiczne praktycznie nie dają nic ponad to co cementowe. Angobowane (szkliwione) są lepsze ale i sporo droższe. Reszta zależy od producentów i dekarzy.

Ja mam brązowego Euronita :)

• 2 months później...
Gdzieś wyczytałem, że trwałość dachówek ceramicznych szacuje się na 100 lat, a cementowych na 70 (odbarwienia, kruszenie, itp...).

Hmm, gdyby tak miało być, to nie miałbym żadnych wątpliwości. 70lat mi wystarczy :D

Ale co będzie z kolorem cementowej za 15lat? Czy ktoś może potwierdzić, że ta farba nie "spłynie" i nie wyblaknie ?

A co do różnic w cenie. Wreszcie mamy nasze wyceny:

Dach, jak na obrazku, ok 280m2.

Cementowa IBF - ok 9,5tys. brutto (z rabatem ok.18%)

Ceramiczna Wiekor (renesansowa, kolor naturalny) - ok 13tys. brutto (też chyba tyle rabatu)

Ceny za dachówki, gąsiory, klamry itp.

Do tego jeszcze ok. 4tys. za inne akcesoria, ale to już niezależnie od dachówki.

3,5 tys. różnicy - mało i dużo (ponad 30%!!!)

Żeby to jeszcze wiedzieć, że taka ceramiczna rzeczywiście będzie trwalsza...

Do wyglądu dachów z IBF nie mamy zastrzeżeń. Byle tylko nie straszył po 10-15 latach, bo wtedy bez sensu żałować 3-4tys. pln...

Nie splynie, bo jest barwiona w masie. Dodatkowo powlekane bywaja warstwą polimerową (jakoś to sie tam nazywa), ale wygląda jak szkliwo. Calkiem podobne do ceramicznych, choc tańsze. Do dachówki cementowej przekonal mnie artykul w jakimś starym muratorze - ktoś tam sie zachwycał, że dachowki robione domowym sposobem prywatnie w latach 60-tych nadal się dobrze trzymaja (choc tamte były ohydne z wyglądu - dzisiaj to już inne wzornictwo).

Zobacz sobie przełamaną dachówkę IBF.

Owszem jest w środku też trochę kolorowa, ale to już nie jest ta sama barwa co na zewnątrz. Bladziutka! Jeżeli coś się stanie z tą farbą na zewnątrz, to będzie kicha.

Nie wiem jak Braas, ale jeżeli ma być troszkę (20%?) droższa od IBF, to już w ogóle wychodzi jak ten najprostszy Wiekor.

To samo dotyczy jakichś dodatkowych polimerów na cementowej (nie wiem, w IBF chyba czegoś takiego nie ma). Ceny robią się już nieciekawe, a przecież zaletą cementówki ma być cena.

Ja bym nie polemizował :wink:

Oczywiście, że nie ma istotnej różnicy.

Nowy dach z IBFu wygląda bardzo ładnie.

Pytam tylko, jak to będzie za kilkanaście lat, co się z tym kolorem może stać.

Nie miałem okazji oglądać takiego dachu.

Zgadzam się z tym co pisze WOWKA ....oczywiscie ze widac róznicę w wygladzie cementowej i ceramicznej ... jak nie macie "pod" ręką dachu z jedną czy drugą wystarczy podskoczyś do pierwszej lepszej hurtowni sa wystawione dachówki na stojakach z kilkoma m2 dachówki i wtedy sobie porównajcie..co do ceny cementowa niby tansza ...zalezy jaka ..ale cena pokrycia dachowego to nie tylko dachówka podstawowa ale i gąsiory dachówki krawędziowe. Jak wybierałem dla siebie na dach dawałem do wyceny kompletny dach w kilku hurtowniach.. wkonću zdecydowałem sie na ceramiczną Mullera i jestem zadowolny

ja zdecyduję się na Braasa...

po prostu jest ładny...

A tak przy okazji, wie ktoś może, dlaczego akurat dachówka celtycka jest w Braasie najtańsza (ok 2,65 zł/szt a inne ok. 3.07)?

Kolor raczej wytrzyma - w mojej okolicy po wsiach jest sporo starych chałup krytych przedwojenną dachówką cementową (80 lat!) - kolory są mocno wypłowiałe ale to wcale nie znaczy, że te dachy wyglądają brzydko - ot taka patyna ;)

Z drugiej strony mam sąsiada, którego dwu letni dach kryty dachówką jak najbardziej ceramiczna, ale nie angobowana, wygląda fatalnie - od północy cały pozieleniał - ceramika nic nie pomogła :(

Z trzeciej strony (;)) kolor i trwałość to nie wszystko - popatrzcie na zamki dachówek cementowych (Euronit, IBF, etc..) i ceramicznych (przynajmniej tych lepsiejszych) - różnica kolosalna. Dla mnie wsio ryba (u mnie halnego nie uświadczysz), ale jak ktoś buduje w okolicy wietrznej i śnieżnej to rozmiar zamka nie jest bez znaczenia.

Ja wybra łem cementową (brązowy Euronit) - różnica w cenie na całym achu wyszła mi spora i póki co jest bardzo zadowolony - dach wygląda ślicznie i pierwsze pół roku zdał celująco. To jak będzie wyglądał za 15 lat zależy w dużym stopniu ode m nie - jeśli raz na 2-3 lata spłuczę dach karcherem będzie OK. Jeśli go zaniedbam to... będzie zaniedbany ;)

[

Cementowe bez względu na kolor kosztują tyle samo bo wszystkie (z wyjątkiem szaro-betonowych) i tak są barwione, a ceramiczne inne niż ceglaste są droższe.

I TU MUSZĘ CIĘ ZMARTWIĆ, bo już teraz jest tyle kolorów dachówek cementowych i własnie cena zależy od koloru. Jest np. taka dachówka NELSKAMPA, cementowa S LONGLIFE, która ma farbę o przedłużonej żywotności i jest prawie w cenie dachówki ceramicznej.

akurat 2 m-ce temu mialem dylemat ceramiczna czy cementowa. Wybor padl na ceramiczna. Obejrzalem mnostwo dachow i stwierdzilem ze ceramiczna ( w gre wchodzila tylko angobowana) jest rowniejsza, ladniej prezentuje sie na dachu a z bliska na cementowej widac postrzepiona krawedz (ta z dolu tj. od okapu).

Jezeli cementowa to chyba ladniejsza jest Euronitu (w porownaniu z Brasem)

O kosztach:

Euronit ok. 11000zl

Roben ok.17000

Ceny dachowki po rabatach z dodatkami ( gasiory, dach. kominkowe itp) przy dachu 270m2 wielospadowym z trzema lukarnami