Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co konieczne, a co zbędne w kuchni indukcyjnej?

ewa_rk

Recommended Posts

Mam płytę firmy Elektolux .Pytasz na co zwrócić uwagę przy zakupie.Mi np. zapomniało się (a gotuje w domu i to dużo),żeby na jednym ze stanowisk była owalna powierzchnia grzania taka na gęsiarkę.Są kwadratowe a ja chciałbym np prostokątną co stwarza większe możliwości w gotowaniu.Dobór garnków jest też bardzo istotny (średnice).Powinna mieć zabezpieczenie przed włączeniem przez dzieci.Jednym z bajerów jest funkcja powerboost, która przyspiesza moc grzania do 50 %.Zaletą na pewno jest to ,że płyta rozpoznaje, że są na niej naczynia. Jeżeli podniesiemy naczynie, płyta ma się wyłączyć.Jeżeli zapomnimy o gotowanej potrawie, płyta indukcyjna po upłynięciu określonego czasu, sama automatycznie ma się wyłączyć.Z drugiej strony to płyty dużo rzeczy mają już w standardzie.Link co piszą forowicze.

http://forum.muratordom.pl/plyta-indukcyjna-czy-warto,t96271.htm

Bardzo jestem zadowolony ,że właśnie mam indukcyjną.Cieszy mnie fakt,że cały czas jest np. chłodna, a co dalej za tym idzie, łatwo utrzymać ją w czystości.Jak coś wypadnie w czasie gotowania na nią to się nie przypala z wykipieniem też nie ma problemów.Przeszkadza mi trochę ,że jak postawię na niej dużą patelnię i duży garnek na dwóch skrajnych paleniskach to trochę ogranicza się dostęp do panelu dotykowego-sensorków.Nie zwróciłem na to uwagi bo myślałem ,że rozmieszczenie takiego panelu jest dobrze pomyślane i rozmieszczone.Kieruj się przy zakupie opiniami użytkowników.Zawsze w myśl zasady że "Droższe nie zawsze musi być lepsze".Miałem kupować ceramiczno-indukcyjna Bosch PIF 675T01E.Ale wybrałem pełną indukcję i to tańszą.

pzdr

Powerboost to nie bajer tylko bardzo przydatna funkcja - ja to nazywam Turbo, dwa razy szybciej zagotuje wodę niż czajnik elektryczny.

i tylko tyle masz dopowiedzenia autorowi wąciu...................... ,że powerboost to nie bajerek tylko przydatna funkcja??? :o 8) ...się wysiliłeś :p :p

Masz takową kuchenkę???No to może powiedz jak radzisz sobie z tym TURBO :lol: :lol: :wink: