Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do domu anny

an.i

Recommended Posts

Witaj Aniu, widze po zdjęciach,że jesteś już dalej z budową niż ja. Ja jeszcze dziś miałam układaną kanalizację, co więcej musiałam razem z wykonawcą poukładać sobie rury, nawet się ucieszył,że miałam dziś wiecej czasu i razem podziałaliśmy. Byłam z dziećmi, młodszy - prawie dwulatek - dwa razy uwiązł w glinie w wykopach wokól fundamentów. Ja jeszcze od razu zrobię drenaż wokół domu, bo woda u mnie jest wysoko.

Co do wyboru materiału, ja na pewno buduję z betonu komórkowego i taki np Solbet ma nadproża. Nie zdążyłam jeszcze sprawdzić Faelbet, zakład w Warszawie na Żeraniu, ale na ich stronie nie ma nic o promieniotwórczości, więc wybieram się do nich osobiście.

Pozdrawiam, też nie mam już siły, jestem wyczerpana pracą i budową. A dzieci jedzą obiady z mrożonek.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Aniu, widze po zdjęciach,że jesteś już dalej z budową niż ja. Ja jeszcze dziś miałam układaną kanalizację, co więcej musiałam razem z wykonawcą poukładać sobie rury, nawet się ucieszył,że miałam dziś wiecej czasu i razem podziałaliśmy. Byłam z dziećmi, młodszy - prawie dwulatek - dwa razy uwiązł w glinie w wykopach wokól fundamentów. Ja jeszcze od razu zrobię drenaż wokół domu, bo woda u mnie jest wysoko.

Co do wyboru materiału, ja na pewno buduję z betonu komórkowego i taki np Solbet ma nadproża. Nie zdążyłam jeszcze sprawdzić Faelbet, zakład w Warszawie na Żeraniu, ale na ich stronie nie ma nic o promieniotwórczości, więc wybieram się do nich osobiście.

Pozdrawiam, też nie mam już siły, jestem wyczerpana pracą i budową. A dzieci jedzą obiady z mrożonek.

idalia*

a będziecie budowali dalej ? czy zostawiacie fundamenty na zimę?

Też miałam budować z betonu, szczerze powiem - zdecydowała cena, ale wczoraj wracając gdzieś z okolic Mińska zajrzałam do składu budowlanego jakieś 4 km przed Zakrętem.

Śmieszna nazwa - cegielnia " stopka" chyba.

:) I tam leżała sobie piękna ceramiczna cegła - wymiary - Porotermu w cenie 4,5 za sztukę. Po wstępnych wyliczeniach okazało się , że kosztowałaby prawie tyle samo co beton komórkowy :evil: chyba z 500 zł mniej.

Cegielnia działa od 6- 7 lat - stara się wchodzić na rynek z dobrym produktem..

Wiesz ja nie umiem tak normalnie. Zdecydowałam, że beton i tak powinno zostać. Teraz mam pretensje do siebie bo znowu nie wiem ?????????? Po co tam polazłam, co mnie tam pognało....

dodatkowo w moim życiu trudniej .......co nie ułatwia mi podejmowania takich decyzji....

a mojemu majstrowi pilno do pracy.... pogoda do minus ileś tam, nie przeszkadza mu i jest mu obojętne z czego będzie budował... budował już ze wszystkiego .....

:roll: ściany w bk i cegle którą wybrałam kosztują tyle samo.

Trafiłam dobrą cegłę w dobrej cenie w ostatniej chwili.

Że dobra - mówi mój majster.

Że cena dobra - mówię ja.

A poza tym - obawa o wyższą chłonność wilgoci przez beton i tradycja......

:wink: wszystko to miało wpływ ale zdecydowało losowanie .... :oops:

ja na prawdę prawie nie spałam z niedzieli na poniedziałek

Witaj piękna Nefer - mam nadzieję że masz rację. Zawsze tak myślę jak zobaczę Twój awatar. Chyba wszystkie - powinny być z tej półki - bo dobrze nastrajają.

Małgos2 zapraszam :) Co prawda robi się zimno i nie wiem czy uda się wylać strop ale zawsze zapraszam :)

A dziś zamiast leniuchować sterczę przy kuchni od świtu bo mamy zaległy imieninowy obiadek u mamy.

Mój stary suwaczek już nie ma siły... podgotuję, podpichcę, potem w siaty, po drodze jeszcze jakieś ciasto nabędę i ...w gości. A co tam - należy im się, poza tym już coraz mniej znajomych mogą zaprosić... tak jakoś starość nie bardzo udała się Panu Bogu.....

Witaj An.i !

Nie stresuj się tymi kleksami ! Jeszcze będzie tyle niespodzianek z którymi walka odbierze ci siły, że zbieraj je skrzętnie (te siły). A cegiełki dostaną makijaż z jednej i drugiej strony i ...śladu nie będzie.

Ja tam patrze na te kleksy z lubością, bo cieszę się, że mury ci rosną !

Kominy

Poszukaj w okolicy dystrybutora Plewy albo IBF (troszkę droższe mi wychodziły)

Ja w domu dałam Plewę - jak dla mnie wyglądają solidnie ...ale co ja tam mogę oceniać "na oko" - też bazuję na opiniach znajomych. Ale jak niemieckie to chyba porządne ...mam nadzieję

A fotki ...hmmm Wizja pierwsza - ciekawa ale ...coś nie tak z tymi schodami. Wygląda jakby nigdy nie miały tam być ...jakby ktoś przeniósł je tam w ostatniej chwili

Na drugiej fotce to już harmonia absolutna. "Schody szanują okna" i pną się jakby pod ich dyktando. Mnie sie podoba druga wizja - taka mądra... jakby precyzyjnie przemyślana. Ale to są moje odczucia.

Z praktycznego punktu jeszcze jedna uwaga. Przeszklenia do samej podłogi będą wychładzać bardziej pomieszczenie. Taka dobrze ocieplona ścianka pod schodami to zaciszne schronienie dla stworów czworonogich :wink:

Witaj Aniu w mroźną niedzielę !!

Obejrzałam twoją wizualizację i powiem ci, że zapowiada sie fantastyczny dooooom!!! :p :p :p :p Już ci zazdroszczę pomysłu !!!!

A jeśli chodzi o wybór to i ja skłaniam się do opcji nr 2. Nie lubię symetrii i ten drugi bardziej do mnie przemawia :roll: :roll: :roll:

:) cieszę się, że właśnie tak oceniłyście to miejsce - czekałam na Wasze opinie i zdanie, chociaż już zdecydowałam.

Okna i schody powinny tworzyć całość - jedno drugiemu nie może wchodzić w paradę.

Otwory na te okna są już wymurowane i wspinają się z biegiem schodów.

A majster mówi, że dopóki mury są surowe wszystko można bez większych strat - dołożyć, odjąć, domurować.... dobry chłop... nie irytuje się, że tego jeszcze nie wiem, tego nie zdecydowałam, tego niech pan nie robi -

spokojnie reaguje na wszystko...

Cześć Piękna An.iu :):)

Prawdą jest, że zawiadomień o otrzymaniu PnB nie wysyła sie do sąsiadów -mój też był oburzony, że nie wie o budowie i NIE ZAAKCEPTOWAŁ mojego projektu :):)LOL :)

Ale jak się okazało, chodziło mu tylko o to, żeby mój dom nie był wyzszy od jego domu, bo on lubi mieć najwyższy dom w okolicy :)

U mnie wysyłali powiadomienia na etapie warunków zabudowy (brak planów) więc jak sąsiad się nie zainteresował to trudno.

Widzę, że znasz swoje prawa i nie dajesz się zakrzyczeć, co w sytuacji stresowej proste nie jest. Dasz sobie radę :):)

A okna przy schodach i schody piękne. Chyba bardziej podoba mi sie wersja 1 (od środka) ale wersja 2 będzie tworzyła piękną elewację.

:( :o uczę się - ciągle poświęcam mnóstwo czasu na naukę.

W pierwszej chwili reaguję stresem i paniką, ale zaraz potem ( to zaraz - czasami trwa godzinę innym razem dwa dni) staram się ogarnąć problem i wszystkiego co jest mi potrzebne uczę się - nie ma rady.

Poza tym zauważcie - ci agresywni ! nie piszą na żadnych forach " sąsiad mi zagrodził, albo zasłonił lub coś tam zrobił co mnie wkurzyło i dlatego ja napisałem do urzędu..., żeby..."

Piszą ci którzy muszą się bronić przed takimi ludźmi.

łokropne... tyle chwil można byłoby poświęcić na coś przyjemnego a tu trzeba się gimnastykować i myśleć jak się nie dać....

:) masz rację meg - ja uwielbiam słońce i nie obchodzi mnie czy przez to jestem 10 zmarszczek starsza czy nie !

Ten główny taras będzie od południowego zachodu - suuuuuper miejsce - będzie wychodził nad wodę - chociaż nie wiem czy za mojego życia , bo jak wiesz wszystko kosztuje więcej niż się zakłada ale mimo wszystko :lol: - to pozytywy

a negatywy :x - ogrzanie domu z taką ilością szkła ???????????????????????

dobrze że dookoła hektary państwowego lasu i można chodzić na zbieranie chrustu - :) tak pocieszają mnie niektórzy .... mili złośliwcy :wink:

Kichaj na "miłych złośliwców" :wink: Twój dom, twój wybór i twoje pieniądze pójdą z dymem jak przyjdzie większy mróz. Zawsze się znajdzie jakiś "wujek dobra rada" co to do ogrzewania ci nie dołoży ale swoje z jadem przez zęby wycedzi :evil: Okichaj to !

U mnie te komentarze miałay insze zabarwienie :

-"Drewniany ?! A nie boisz się ognia i korników ?!"

I już mi ręce opadały i nie chciało się z głupim gadać ...

Wstawiaj te szyby bo będą od najlepszej strony a to słońce ukochane to jeszcze będziesz zasłaniać tak ci salon dogrzeje ! Bo szyba ziębi - owszem. Ale słonko przez nią dogrzewa że hej !

A terrorysta cudny :lol: :lol: :lol: Wygląda jak mały mop ...

Wklej jeszcze jakieś fotki bo ...nie wiem gdzie ma oczy :o

Otóż to, otóż to........zgadzam się z Agą!!!! W jednym i w drugim!! Duże okna = duzo słońca w domku = ciepełko :p :p :p :p :p :p :p I poproszę więcej zdjęć terrorysty - pewnie ma piękną mordkę !!!!

Moja też czasami ma ochotę na kolanka, ale niestety, jest lekko przy dużawa i ma ok 30 kilo :roll: :roll: :roll: NIE MIEŚCI SIĘ !!!!!