idalia1719504857 05.12.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witaj Aniu, widze po zdjęciach,że jesteś już dalej z budową niż ja. Ja jeszcze dziś miałam układaną kanalizację, co więcej musiałam razem z wykonawcą poukładać sobie rury, nawet się ucieszył,że miałam dziś wiecej czasu i razem podziałaliśmy. Byłam z dziećmi, młodszy - prawie dwulatek - dwa razy uwiązł w glinie w wykopach wokól fundamentów. Ja jeszcze od razu zrobię drenaż wokół domu, bo woda u mnie jest wysoko.Co do wyboru materiału, ja na pewno buduję z betonu komórkowego i taki np Solbet ma nadproża. Nie zdążyłam jeszcze sprawdzić Faelbet, zakład w Warszawie na Żeraniu, ale na ich stronie nie ma nic o promieniotwórczości, więc wybieram się do nich osobiście.Pozdrawiam, też nie mam już siły, jestem wyczerpana pracą i budową. A dzieci jedzą obiady z mrożonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idalia1719504857 05.12.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witaj Aniu, widze po zdjęciach,że jesteś już dalej z budową niż ja. Ja jeszcze dziś miałam układaną kanalizację, co więcej musiałam razem z wykonawcą poukładać sobie rury, nawet się ucieszył,że miałam dziś wiecej czasu i razem podziałaliśmy. Byłam z dziećmi, młodszy - prawie dwulatek - dwa razy uwiązł w glinie w wykopach wokól fundamentów. Ja jeszcze od razu zrobię drenaż wokół domu, bo woda u mnie jest wysoko.Co do wyboru materiału, ja na pewno buduję z betonu komórkowego i taki np Solbet ma nadproża. Nie zdążyłam jeszcze sprawdzić Faelbet, zakład w Warszawie na Żeraniu, ale na ich stronie nie ma nic o promieniotwórczości, więc wybieram się do nich osobiście.Pozdrawiam, też nie mam już siły, jestem wyczerpana pracą i budową. A dzieci jedzą obiady z mrożonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idalia1719504857 05.12.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witaj Aniu, widze po zdjęciach,że jesteś już dalej z budową niż ja. Ja jeszcze dziś miałam układaną kanalizację, co więcej musiałam razem z wykonawcą poukładać sobie rury, nawet się ucieszył,że miałam dziś wiecej czasu i razem podziałaliśmy. Byłam z dziećmi, młodszy - prawie dwulatek - dwa razy uwiązł w glinie w wykopach wokól fundamentów. Ja jeszcze od razu zrobię drenaż wokół domu, bo woda u mnie jest wysoko.Co do wyboru materiału, ja na pewno buduję z betonu komórkowego i taki np Solbet ma nadproża. Nie zdążyłam jeszcze sprawdzić Faelbet, zakład w Warszawie na Żeraniu, ale na ich stronie nie ma nic o promieniotwórczości, więc wybieram się do nich osobiście.Pozdrawiam, też nie mam już siły, jestem wyczerpana pracą i budową. A dzieci jedzą obiady z mrożonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 05.12.2009 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 idalia* a będziecie budowali dalej ? czy zostawiacie fundamenty na zimę? Też miałam budować z betonu, szczerze powiem - zdecydowała cena, ale wczoraj wracając gdzieś z okolic Mińska zajrzałam do składu budowlanego jakieś 4 km przed Zakrętem. Śmieszna nazwa - cegielnia " stopka" chyba. I tam leżała sobie piękna ceramiczna cegła - wymiary - Porotermu w cenie 4,5 za sztukę. Po wstępnych wyliczeniach okazało się , że kosztowałaby prawie tyle samo co beton komórkowy chyba z 500 zł mniej. Cegielnia działa od 6- 7 lat - stara się wchodzić na rynek z dobrym produktem.. Wiesz ja nie umiem tak normalnie. Zdecydowałam, że beton i tak powinno zostać. Teraz mam pretensje do siebie bo znowu nie wiem ?????????? Po co tam polazłam, co mnie tam pognało.... dodatkowo w moim życiu trudniej .......co nie ułatwia mi podejmowania takich decyzji.... a mojemu majstrowi pilno do pracy.... pogoda do minus ileś tam, nie przeszkadza mu i jest mu obojętne z czego będzie budował... budował już ze wszystkiego ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 08.12.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ale jaja ... An.i ...ciągniesz ściany !!! Zuch dziewczyna ! Trzymam kciuki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 08.12.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Czerwone jest piękne...zwłaszcza w ścianach Ja też tak mam. I napisz co w końcu przeważyło na decyzji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 09.12.2009 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 ściany w bk i cegle którą wybrałam kosztują tyle samo. Trafiłam dobrą cegłę w dobrej cenie w ostatniej chwili. Że dobra - mówi mój majster. Że cena dobra - mówię ja. A poza tym - obawa o wyższą chłonność wilgoci przez beton i tradycja...... wszystko to miało wpływ ale zdecydowało losowanie .... ja na prawdę prawie nie spałam z niedzieli na poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.12.2009 02:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 O dobrze gadają. Już niedługo Twoje cegły zniknął i już ich nie będziesz oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.12.2009 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Jakiiiii Ty masz piekny projekt. Bede zagladac, ostrzegam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 12.12.2009 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Witaj piękna Nefer - mam nadzieję że masz rację. Zawsze tak myślę jak zobaczę Twój awatar. Chyba wszystkie - powinny być z tej półki - bo dobrze nastrajają. Małgos2 zapraszam Co prawda robi się zimno i nie wiem czy uda się wylać strop ale zawsze zapraszam A dziś zamiast leniuchować sterczę przy kuchni od świtu bo mamy zaległy imieninowy obiadek u mamy. Mój stary suwaczek już nie ma siły... podgotuję, podpichcę, potem w siaty, po drodze jeszcze jakieś ciasto nabędę i ...w gości. A co tam - należy im się, poza tym już coraz mniej znajomych mogą zaprosić... tak jakoś starość nie bardzo udała się Panu Bogu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 12.12.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Witaj An.i ! Nie stresuj się tymi kleksami ! Jeszcze będzie tyle niespodzianek z którymi walka odbierze ci siły, że zbieraj je skrzętnie (te siły). A cegiełki dostaną makijaż z jednej i drugiej strony i ...śladu nie będzie. Ja tam patrze na te kleksy z lubością, bo cieszę się, że mury ci rosną ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 13.12.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Kominy Poszukaj w okolicy dystrybutora Plewy albo IBF (troszkę droższe mi wychodziły) Ja w domu dałam Plewę - jak dla mnie wyglądają solidnie ...ale co ja tam mogę oceniać "na oko" - też bazuję na opiniach znajomych. Ale jak niemieckie to chyba porządne ...mam nadzieję A fotki ...hmmm Wizja pierwsza - ciekawa ale ...coś nie tak z tymi schodami. Wygląda jakby nigdy nie miały tam być ...jakby ktoś przeniósł je tam w ostatniej chwili Na drugiej fotce to już harmonia absolutna. "Schody szanują okna" i pną się jakby pod ich dyktando. Mnie sie podoba druga wizja - taka mądra... jakby precyzyjnie przemyślana. Ale to są moje odczucia. Z praktycznego punktu jeszcze jedna uwaga. Przeszklenia do samej podłogi będą wychładzać bardziej pomieszczenie. Taka dobrze ocieplona ścianka pod schodami to zaciszne schronienie dla stworów czworonogich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 13.12.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Witaj Aniu w mroźną niedzielę !! Obejrzałam twoją wizualizację i powiem ci, że zapowiada sie fantastyczny dooooom!!! Już ci zazdroszczę pomysłu !!!! A jeśli chodzi o wybór to i ja skłaniam się do opcji nr 2. Nie lubię symetrii i ten drugi bardziej do mnie przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 13.12.2009 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 cieszę się, że właśnie tak oceniłyście to miejsce - czekałam na Wasze opinie i zdanie, chociaż już zdecydowałam. Okna i schody powinny tworzyć całość - jedno drugiemu nie może wchodzić w paradę. Otwory na te okna są już wymurowane i wspinają się z biegiem schodów. A majster mówi, że dopóki mury są surowe wszystko można bez większych strat - dołożyć, odjąć, domurować.... dobry chłop... nie irytuje się, że tego jeszcze nie wiem, tego nie zdecydowałam, tego niech pan nie robi - spokojnie reaguje na wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.12.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Cześć Piękna An.iu :) Prawdą jest, że zawiadomień o otrzymaniu PnB nie wysyła sie do sąsiadów -mój też był oburzony, że nie wie o budowie i NIE ZAAKCEPTOWAŁ mojego projektu :)LOL Ale jak się okazało, chodziło mu tylko o to, żeby mój dom nie był wyzszy od jego domu, bo on lubi mieć najwyższy dom w okolicy U mnie wysyłali powiadomienia na etapie warunków zabudowy (brak planów) więc jak sąsiad się nie zainteresował to trudno. Widzę, że znasz swoje prawa i nie dajesz się zakrzyczeć, co w sytuacji stresowej proste nie jest. Dasz sobie radę :) A okna przy schodach i schody piękne. Chyba bardziej podoba mi sie wersja 1 (od środka) ale wersja 2 będzie tworzyła piękną elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 13.12.2009 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 uczę się - ciągle poświęcam mnóstwo czasu na naukę. W pierwszej chwili reaguję stresem i paniką, ale zaraz potem ( to zaraz - czasami trwa godzinę innym razem dwa dni) staram się ogarnąć problem i wszystkiego co jest mi potrzebne uczę się - nie ma rady. Poza tym zauważcie - ci agresywni ! nie piszą na żadnych forach " sąsiad mi zagrodził, albo zasłonił lub coś tam zrobił co mnie wkurzyło i dlatego ja napisałem do urzędu..., żeby..." Piszą ci którzy muszą się bronić przed takimi ludźmi. łokropne... tyle chwil można byłoby poświęcić na coś przyjemnego a tu trzeba się gimnastykować i myśleć jak się nie dać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 14.12.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Aniu, będziesz miala piękny widok przez te duże okna. Już ci zazdroszczę!!!! Rano, w słoneczny dzień, kawa na tarasie - miodzio!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 14.12.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 masz rację meg - ja uwielbiam słońce i nie obchodzi mnie czy przez to jestem 10 zmarszczek starsza czy nie ! Ten główny taras będzie od południowego zachodu - suuuuuper miejsce - będzie wychodził nad wodę - chociaż nie wiem czy za mojego życia , bo jak wiesz wszystko kosztuje więcej niż się zakłada ale mimo wszystko - to pozytywy a negatywy - ogrzanie domu z taką ilością szkła ??????????????????????? dobrze że dookoła hektary państwowego lasu i można chodzić na zbieranie chrustu - tak pocieszają mnie niektórzy .... mili złośliwcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 14.12.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Kichaj na "miłych złośliwców" Twój dom, twój wybór i twoje pieniądze pójdą z dymem jak przyjdzie większy mróz. Zawsze się znajdzie jakiś "wujek dobra rada" co to do ogrzewania ci nie dołoży ale swoje z jadem przez zęby wycedzi Okichaj to ! U mnie te komentarze miałay insze zabarwienie : -"Drewniany ?! A nie boisz się ognia i korników ?!" I już mi ręce opadały i nie chciało się z głupim gadać ... Wstawiaj te szyby bo będą od najlepszej strony a to słońce ukochane to jeszcze będziesz zasłaniać tak ci salon dogrzeje ! Bo szyba ziębi - owszem. Ale słonko przez nią dogrzewa że hej ! A terrorysta cudny Wygląda jak mały mop ... Wklej jeszcze jakieś fotki bo ...nie wiem gdzie ma oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 14.12.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Otóż to, otóż to........zgadzam się z Agą!!!! W jednym i w drugim!! Duże okna = duzo słońca w domku = ciepełko I poproszę więcej zdjęć terrorysty - pewnie ma piękną mordkę !!!! Moja też czasami ma ochotę na kolanka, ale niestety, jest lekko przy dużawa i ma ok 30 kilo NIE MIEŚCI SIĘ !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts