meg60 23.04.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Dołączam się do gratulacji!!!!!! Aniu tak trzymaj!!! Domek pięknie się wyłania i wklejaj zdjęcia!!! Wystarczy trochę wyobraźni i zobaczymy to co kiedyś tam zrobisz!!! Będzie cudnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.04.2010 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Dziękuję. Dach jest ale przeciągi się porobiły. Stoję sobie tam- w salonie - fajnie brzmi - i jest zimno , bardzo zimno, powiedziałam to głośno a jeden z murarzy mówi - " bo nie zamknęła Pani okien" na to Agnieszka dodaje " może włączymy ogrzewanie?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 23.04.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 ....faktycznie, zimno to jeszcze bardzo długo tam będzie...ale tylko temperaturowo.....emocje rozgrzewają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.04.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Kiedys zapytałam cie czy mogę ci coś "skubnąć" - pamiętasz ? To było "zbudować dom z nadziei chcę " ... Mam do dziś ... dla mnie to tak wymowne ... dzięki Aniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.04.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 nadal nie bardzo daję sobie radę z tym nowym FM - stale coś mi ginie, muszę zaczynać od nowa - zajmuje mi dużo więcej czasu i ...denerwuje a muszę uważać ale to nie ważne - pokryją dach papą i wtedy nie będzie padało - taką mam nadzieję. Już we wtorek koniec tej części budowy. Murarze kończą. Szkoda, bo nie tylko budowali, bardzo mi pomagał majster. Wiele rzeczy podpowiedział, wiele problemów rozwiązał - mimo, że nie dostaje za to dodatkowych pieniędzy. Gdyby ktoś z waszych znajomych potrzebował dobrego murarza - szczerze polecam.Zawsze z wyprzedzeniem - bo jest dobry i trzeba trochę wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 23.04.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 An.i ... ja mam okna i drzwi ... a zimno jak cholera ! Otworzyłabym wszystko bo tynki ( zaraza ) wilgotne to łeb chce urwać. Taka wiosna wredna:x A forum mnie tez się zawiesza. Mam świeżo przeinstalowany komputer - hula jak halny ... a FM do dooopy chodzi. Cały post czasem zeżre i przegladarka sie wywali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.04.2010 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 tak jest też u mnie, tylko że ja denerwuję się tym niepotrzebnie. A może potrzebnie, bo w związku ze sprzedaniem mieszkania zwyczajnie jestem przerażona.Tyle nowych obowiązków i czasu na to potrzeba.Kurcze - przydałoby się żeby doba miała ze 12 godzin więcej.Tynki ! - dziś spytał mnie majster jakie tynki będę robiła?Nie wiem - odpowiedziałam. A on zaczął opowiadać ile za metr... za tynki takie i za inne, za ocieplanie dachu, za ocieplanie domu i takie tam.Musze grac w totka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.04.2010 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Projekt był robiony na miarę małżeństwa - inne możliwości finansowe - teraz będę miała pod górkę ale nic to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.04.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Dziękuję. Dach jest ale przeciągi się porobiły. Stoję sobie tam- w salonie - fajnie brzmi - i jest zimno , bardzo zimno, powiedziałam to głośno a jeden z murarzy mówi - " bo nie zamknęła Pani okien" na to Agnieszka dodaje " może włączymy ogrzewanie?" Aaaaaaaaleeeeeeee niecierpliwa Zaraz będą okna i już można pić !!! Ania - popoatrz na to jak na świetną przygodę - taką co się ją ma raz w życiu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.04.2010 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 jak Gosiek - będziemy się cieszyły samą możliwością zamieszkania tam a że nie wszystko będzie zrobione - nic to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.04.2010 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Nefer - piękna nasza. Przepraszam Cię, bo już raz mi przywaliłaś za to - ale taki śliczny ten Twój awatar, że zawsze tak o Tobie myślę.Zapraszam Was na to picie - oczywiście. Nawet gdyby dom nie zmieścił nas to jest mnóstwo miejsca i damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.04.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 tak bym chciała - chociaż do jednej łazienki wybierać krany i płytki. Tymczasem mam problem organizacyjny. To dużo jak dla mnie . Najlepiej byłoby wziąć firmę i kończyć, jednak zwyczajnie nie stać mnie na to. Tymczasem nie wiem w jakiej kolejności dalej, wpuszczać kolejnych fachowców - no i dziś ta rozmowa z elektrykiem, chyba nie zdawałam sobie sprawy, że to idzie w takie tysiące złotych. 75 zł za punkt? a w domu 200 m żeby nie wiem jak rozumnie, bez szaleństwa projektować te punkty - będzie ich dużo. Nogi się pode mną ugięły kiedy podał mi cenę ~lekko przybliżoną za prace w podobnym domu. Nic to - Zbierz kilka ofert. Co do kolejności : Ja bym jak najszybciej zamknęła dom , żeby nie rozkradli tego co dalej tam zrobisz. Czyli drzwi i okna i brama do garażu. I oczywiście alarm Reszta - potem. I możesz się nie spinać. a to z forum - może pomoże : STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 23.04.2010 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 już wcześniej kiedy podałaś mi link do tego - zapisałam. Teraz robię 2-3 tygodniową przerwę.Musimy wyprowadzić się, to duża rzecz. W międzyczasie spróbuję znaleźć elektryka i hydraulika, też mam jakieś wcześniejsze namiary z FM. Elektryka chyba mam.Okna - bardzo zmienione, potrzebują kolejnych pomiarów i wyceny a z jakichś budowlanych powodów, najpierw muszę robić ocieplenie i tynki zewnętrzne a potem blachę na dachu. Taką kolejność sugeruje kier bud i majster. No i ocieplenie w niektórych miejscach stropów w innych dachu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 24.04.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Milowy krok w kierunku domu! Wiecha to taki bardzo optymistyczny symbol, prawda? Teraz już pójdzie "z górki"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.04.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 już wcześniej kiedy podałaś mi link do tego - zapisałam. Teraz robię 2-3 tygodniową przerwę. Musimy wyprowadzić się, to duża rzecz. W międzyczasie spróbuję znaleźć elektryka i hydraulika, też mam jakieś wcześniejsze namiary z FM. Elektryka chyba mam. Okna - bardzo zmienione, potrzebują kolejnych pomiarów i wyceny a z jakichś budowlanych powodów, najpierw muszę robić ocieplenie i tynki zewnętrzne a potem blachę na dachu. Taką kolejność sugeruje kier bud i majster. No i ocieplenie w niektórych miejscach stropów w innych dachu...... Słuchaj kierbuda- są budynki, gdzie najpierw ocieplenie, bo po położeniu dachu nie da się podejść i będą mostki cieplne. A tego nie chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 26.04.2010 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Tak właśnie jest - z tymi mostkami. Pierwszy raz od wczesnej jesieni ubiegłego roku nie martwię się, że P A D A. Bo u mnie teraz pada. Wiecie - jakie to luksusowe uczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.04.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 U mnie też pada się cieszę, że napada na moje świeżo posadzone roślinki Wiem jakie to uczucie - bossssssssskie Gratuluję A jak dojdą okna i drzwi to będzie nirwana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 27.04.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Potwierdzam - okna i drzwi to absolutny odlot ! W domu chudziak i pokundlone kable na ścianach a ja czułam, że to juz jest dom ... Moge go zamknać na klucz ( ręce mi drżały ) i jest mój ... i moge w nim spać choćby na tym chudziaku ... bo moge go zamknąć ... Czad ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 27.04.2010 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Za chwilę jadę ostatecznie pożegnać się ze swoim majstrem. Żeby to tylko pożegnanie - to nie bolałoby tak bardzo- tymczasem trzeba sięgnąć głęboko do pustego już worka.Potem chwila przerwy na wyprowadzkę i dalej.Znowu pada.Zamknięcie domu przewiduję na lipiec - jest jakiś problem z organizacją pracy.Bo dużo okien stoi na podłodze a podłogi - ni ma.Hydraulik - według sugestii kierbud powinien pokazać się po tynkach a hydraulik to też ogrzewanie podłogowe- przede wszystkim w salonie.Jak więc zmierzyć okna przed ostatecznym poziomem podłogi.A okna będą się przecież robiły jakiś czas.Potrzebna mi zasmucona buźka ale - nie wiem jak.Widzę na zdjęciach że podłogówka jest robiona jak stoją już okna - w zamkniętych pomieszczeniach i słusznie ale jak machnie się poziom podłogi ??????Tak - tak - to tylko mój brak wiedzy na dzień dzisiejszy......Aga - wiem co czujesz - cieszę się z TobąA "boskie" kojarzy mi się jeszcze z projektami pewnej pani - której styl bardzo mi odpowiada, niestety to kanadyjka.Candice Olson - boskie wnętrza chyba na Zone Club Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 27.04.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 An.i - zacznij może od wstepnej rozmowy z wylewkarzem. Naniesie ci poziom wylewki i będziesz miała orientacje na jakiej wysokości okna. Dobry hydraulik tez naniesie poziomy - zagadaj faceta. Pewnie to on będzie ci rozkładał styropian pod podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts