an.i 10.06.2010 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 do jutra - może:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 11.06.2010 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Aniu jeśli chodzi o tynki to sama mam zagwozdkę. Byłam dziś zobaczyć gipsowe ledwo co przeschnięte. Nie wiem czy to prawda, że nie trzeba już na nie kłaść gładzi. Tych które widziałam nie pomalowałabym farbą bez ich wcześniejszego wygłaskania;) A ekipa z tych super (podobno) robiących.I jakieś takie miękkie za bardzo mi się wydawały. Muszę się bliżej przyjrzeć cementowo wapiennym (dobrze rozumiem, że są dwa rodzaje? myślałam ,że tynki dzielą się tylko na gipsowe i cementowo wapienne) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 11.06.2010 00:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 tak - są tynki cementowo wapienne - z gotowych mieszanek - pakowane w worki papierowe - jak kleje wszelkiego typu. Bardzo krytykują je starzy tynkarze.I tynki robione na budowie z piasku kwarcowego i białego cementu. Te krytykują młodzi tynkarze.Ja zgłupłam i nic nigdzie nie mogę zobaczyć - każdy ma jakiś argument żeby nie ....... wiem tylko że tych super gładkich - nazywam je " wyślizgane ściany" - nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 11.06.2010 01:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 na te cementowo wapienne też można kłaść gładź - lub nie - prawdopodobnie zależy to od fachowości tynkarza. Bo można je zrobić tak, że już niczego nie potrzebują - ale czy to prawda - właściwie to tę wiedzę mam od swojego elektryka - starszy Pan, który nie ma interesu żeby .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.06.2010 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Białym cementem ? nie wiem ale kwarcem to dopiero zaciera się gotowy tynk to on nadaje strukturę takich drobnych ziarenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.06.2010 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 tynk na kominie - jeśli będzie - można będzie zatrzeć innym kolorem lub pomalować, ale mozaika zostanie na stałe. Idź do wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159264-Porz%C4%85dny-system-elewacyjny-na-lata... i zadaj pytanie np do Fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.06.2010 01:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 an.i piaskowiec, który tak Cię drażni obsadź roślinami a wtopi się w krajobraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 11.06.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Wydaje mi się, że tynk - gotowa mieszanka jest bardziej "przewidywany" - w każdym worku są takie same proporcje, wystarczy tylko dolać określoną ilość wody. Jak będą robić na budowie, to jak majster się "zagapi" to sypnie raz więcej czegoś, raz mniej i może być to widać. Takie jest moje zdanie...Sama mam tynki gipsowe - na poddaszu panowie bardzo się starali i są super - na tyle gładkie że fajnie wyglądają po malowaniu. Ale na parterze się spieszyli, bo dlużej im zajęła moja budowa niż się spodziewali. I tu gładź by się przydała, bo niektóre miejsca są nierówne. Czyli: da się, ale potrzeba bardzo porządnej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.06.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Ba ale gotowa mieszanka to znacznie wyższe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 11.06.2010 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 w czasie ostatnich kilku dni nabyłam taką wiedzę - z gotowych tynków metr - 27 zł ( według starszych fachowców nadają się do naprawiania uszkodzeń w już istniejących tynkach a nie ..... z robionych 18 - 20 zł robocizna plus materiał - lub 27 zł za metr kwadratowy. Już mam dosyć - bo wychodzi że cena taka sama. Tak czy inaczej duuuuuuuuuuuuuuuuużo:( Nie wiem dokładnie ile jest tych metrów ale domyślam się, że setki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 14.06.2010 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 smutno jakoś tak - pada nie wiem czy w taką pogodę jest ktoś u mnie na budowie. wczoraj byłam u przemiłej mładej pary u której niedawno ocieplała dom i kładła tynk ekipa pracująca u mnie. Refleksja Zrobią - dobrze ale trzeba stać nad nimi z batem - łaaaaauuuuuuu:( jak mam to zrobić ? Kiedyś na drogach ustawiali takich fałszywych " milicjantów" przydałaby mi się taka plastikowa ( bo tekturowa szybko padłaby na deszczu) inwestorka. Najlepiej z papierosem w zębach - trochę zła i schowana gdzieś za drzewem....poniosło mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 14.06.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 teraz to papierowa by nie przeszła, ale taki obraz holograficzny czy coś podobnego to tak - i mogłabyś czasem pokrzyczeć i marsową minę zrobić Ale może być jakiś emeryt lub rencista co to nudzi się - będzie miał zdanie bojowe i zrobisz go kierownikiem i ekonomem w jednym Myśmy przed laty (jak jeszcze nie budowaliśmy) korzystaliśmy czasem z usług dalszego sąsiada - był bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 14.06.2010 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 tak - muszę poszukać jakiegoś dziarskiego emeryta:yes: to dobry pomysł dziś nikogo nie było ..... bo raz na 3 godziny pokropił deszcz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 dzień dobry wszystkim.... nie mam czasu połazić po Waszych stronach ale u mnie jakiś dziwny zastój towarzyski w i o s n a i koncentracja prac na budowach - tak to sobie tłumaczę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 15.06.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Cześć Ania. Taka smutna jestem to sobie poczytuję cudze dzienniki. Poczytałam o twoich rozterkach z tynkami. U mnie są cementowo-wapienne. Po 12 zł/m2.Panowie się starali bardzo i pięknie im to wyszło tylko miejscami niewielkimi czuło się ziarenka piasku. I tu leży pies pogrzebany, bo ja chciałam żeby na całości czuć było ten piaseczek a skoro oni tak gładko zrobili to te pojedyncze miejsca trzeba było poprawić. No to narzucili gładzie (a ja tak nie chciałam) i teraz mam gładko (choć nie wszędzie idealnie bo tu już się mniej jakoś przyłożyli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Cześć Ania. Taka smutna jestem to sobie poczytuję cudze dzienniki. Poczytałam o twoich rozterkach z tynkami. U mnie są cementowo-wapienne. Po 12 zł/m2. Panowie się starali bardzo i pięknie im to wyszło tylko miejscami niewielkimi czuło się ziarenka piasku. I tu leży pies pogrzebany, bo ja chciałam żeby na całości czuć było ten piaseczek a skoro oni tak gładko zrobili to te pojedyncze miejsca trzeba było poprawić. No to narzucili gładzie (a ja tak nie chciałam) i teraz mam gładko (choć nie wszędzie idealnie bo tu już się mniej jakoś przyłożyli). Też tak chcę - chcę ten piaseczek......a kiedy robiłaś że tak tanio, to cena robocizny? Mnie kolejny raz dziś powiedziano 27 za metr z materiałami z gotowych tynków i załamałam się. Gdzieś pod czytałam - może u Ciebie, że sufity - gipsowe a ściany z tą fakturą - cementowo wapienne i bardzo przypadł mi do gustu ten pomysł. Ale nijak nie mogę znaleźć wykonawcy coby pokazał mi tak wykonaną robotę. A ja jestem zołza w takich przypadkach i chyba kazałabym aby ten " piaseczek" mi od nowa wszędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Łe tam - w domu jestem odważna a potem robi się ze mnie cienki bolek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 A smutna jesteś bo kotek ma się ??? jak - mam nadzieję że będzie lepiej -... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 15.06.2010 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 kto mnie zna - ten wie , że kiedy tak dużo gadam to muszę być bardzo, bardzo zdenerwowana:sleep:a nagadałam się dziś ................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an.i 17.06.2010 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 no zobaczymy jak to będzie - jadę zmierzyć się z 3 metrowym drągiem i mikrą........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts