Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do domu anny

an.i

Recommended Posts

My zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazem - choc gotowanie z kolei będzie na indukcji :)

Gazownia nam dociągnie swoje rurki za kilka lat , więc na razie zbiornik na gaz.Własnie wczoraj kopara wykopała mi dziurę i zbiornik sobie w niej stanął.

Wygląda jak żółta łódź podwodna .Też nie wyobrażałam sobie ,żeby na działce stanął taki butlowy grzmot -więc zbiornik wkopywany. Będzie wystawało tylko 10 cm konieczne do zatankowania butli raz w roku.

Obsadzę to roslinkami i nikt tego nawet nie zauwazy :)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jagna :oops: trzymaj kciuki albo żeby Cię za bardzo nie absorbowały nie trzymaj - tylko pomyśl od czasu do czasu i zajrzyj ze swoim mądrym i dobrym ciepełkiem do mnie. Już to buduje a z resztą będę radziła sobie jakoś.... :oops:

i pisała z jakim skutkiem.

dobroszka :oops: dzięki, że znajdujesz chwilę dla mnie w swoim zaganianym świecie.

Podobnie myślałam o gazie.Tak różnie mówią o kolektorach, o kominkach i podobnych. Kiedy nie ma prądu - wszystko siada ~ czy to prawda? jeszcze nie wiem. Ale gaz w butli i jeszcze zakopanej - to pewność, że chociaż to zależy od nas.

Czy to prawda z tym tankowaniem raz w roku? czy tylko pobożne życzenie?

Nasz dom ma 190 m pow użytkowej , 240 całkowitej. Mamy rekuperator z GWC. Pierwszy rok jest najgorszy , więc może nie starczyć jedno tankowanie - trochę możemy więcej zużyć.Ale od drugiego roku powinno być raz na rok.Zbiornik 2700.

A na wypadek wyłączenia prądu mamy zrobiony wtyk do agregatu prądotwórczego - one mogą być spalinowe , ale jak się właśnie dowiedziałam,mogą być też na gaz :) Wtedy trzeba od głównej rurki gazowej zrobić mniejsza rurkę i z tej samej butli w razie czego ciągnąć gaz. I piec wtedy dalej hula.

Droga Anno, Zeljka bardzo dobrze napisała i powiem ci szczerze, że mam na to dowody. Mam koleżankę,która jest w identycznej sytuacji jak ty. Bardzo przeżyła swoją samotność, a teraz, po upływie czasu, jest szczęśliwa i, jak sama mówi, nareszcie WOLNA !!!! Teraz wie, że żyje. Robi to na co ma właśnie ochotę, kiedy chce i jak chce. A tymi co się od ciebie odwrócili, daj prztyczka w nos i .......zbuduj swój DOM :p :p :p :p :p

A na wypadek wyłączenia prądu mamy zrobiony wtyk do agregatu prądotwórczego - one mogą być spalinowe , ale jak się właśnie dowiedziałam,mogą być też na gaz Wtedy trzeba od głównej rurki gazowej zrobić mniejsza rurkę i z tej samej butli w razie czego ciągnąć gaz. I piec wtedy dalej hula.

Pogrubiłam tekst aby o nim nie zapomnieć bo to cenna podpowiedź. Całkiem niedawno jeden z Panów z którym rozmawiałam, wspomniał też o agregacie. A inny mówił o piecach kondensacyjnych, które zamontowane do zbyt niskiego komina ? spalają dużo więcej niż powinny. Niestety przy zakupie nikt nie informuje klienta o tym.

Tylko czy ja to wszystko zapamiętam. Robię tak dużo notatek, że niedługo zginę w nich.

Całkiem niedawno jeden z Panów z którym rozmawiałam, wspomniał też o agregacie. A inny mówił o piecach kondensacyjnych, które zamontowane do zbyt niskiego komina ? spalają dużo więcej niż powinny. Niestety przy zakupie nikt nie informuje klienta o tym.

Tylko czy ja to wszystko zapamiętam. Robię tak dużo notatek, że niedługo zginę w nich.

Zaraz, zaraz - zbyt niskiego to znaczy ile metrów?? Mówił coś konkretnego ten Pan? Bo mnie się wyłączał piec (i podobno więcej palił), bo zasysał własne spaliny, cos tam z wkładem do komina było pokręcone..

:wink: sprzeczność interesów - to dosyć powszechne ale u mnie dotyczy czasu

Z powodu wieku - wolałabym aby czas nie gnał tak bardzo :wink:

Z powodu tego co dzieje się w moim życiu, chciałabym aby już był 2011

i żebym już miała wszystko za sobą, może wtedy będę mogła powiedzieć jak

Twoja koleżanka " jestem wolna" albo " jestem szczęśliwa".

tak powiedział bardzo wyraźnie, że są dwa rodzaje - najczęściej sprzedawane, dla czegoś najpopularniejsze - potrzebują komina około 8 m - czyli piętrowego budynku. Niestety często montowane są w budynkach parterowych i dlatego są z nimi kłopoty. Ale dla mnie to jeszcze odległy termin wobec czego to tylko zapamiętałam.

W czwartek będę się z nim znowu widziała - jak chcesz podpytam dokładniej.

Pogrubiłam tekst aby o nim nie zapomnieć bo to cenna podpowiedź. Całkiem niedawno jeden z Panów z którym rozmawiałam, wspomniał też o agregacie. A inny mówił o piecach kondensacyjnych, które zamontowane do zbyt niskiego komina ? spalają dużo więcej niż powinny.:o :o :o

chyba go straszy :evil:

bzdury opowiada,

pomyliło mu się z kotłami atmosferycznymi, :roll: