piwalek 06.09.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Witam Wszystkich ! W zeszłym roku wprowadziłem się do mojego domu z kominkiem i zacząłem palić drewnem które nie było sezonowane. W tym roku już mam drewutnię i drewno jest 'ponoć' sezonowane oraz czeka sobie na sezon... Jednakże zeszłoroczne palenie spowodowało że cały kominek jest bardzo mocno zabrudzony taką smołowatą substancją - wygląda to tak jakby sadza pomieszała się ze smołą i wszystko jest tym oblepione. Z szybą nie ma problemu - zwykłe płyny do mycia kominków z Castoramy wystarczają ale co zrobić z tą grubą warstwą sadzy (smołą)? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.09.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Chciałeś palić mokrym drewnem to tak masz.Sezonowane drewno nawet po roku ma tyle wilgoci, że tak naprawdę kominek będzie w komorze osmolony.Żywicy nie wyssiesz z drzewa w 100%.W tym roku zaczynam palenie brykietem.Co do wyczyszczenia komory ....czyści się ją tak samo jak szybę.Kupiłem w OBI piankę do szyb i komora doskonale się tym także czyści.Oczywiście najpierw trzeba ją obskrobać i odkurzyć. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.09.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Może tu coś poradzą: http://forum.muratordom.pl/kominki-pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-kominkow,t36429.htm?highlight=kominki http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057.htm?highlight=kominki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 06.09.2009 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 No wiem że źle zrobiłem ale rozpoczynając budowę domu nie myślałem zbytnio o drewnie do kominka... przy drugim będę mądrzejszy Jeśli chodzi o samo skrobanie - to czy mogę wykorzystać zwykłą szczotkę drucianą jak np. do rdzy? Nic nie uszkodzę w żeliwie (jakieś powłoki do wys. temp. itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.09.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 No wiem że źle zrobiłem ale rozpoczynając budowę domu nie myślałem zbytnio o drewnie do kominka... przy drugim będę mądrzejszy Jeśli chodzi o samo skrobanie - to czy mogę wykorzystać zwykłą szczotkę drucianą jak np. do rdzy? Nic nie uszkodzę w żeliwie (jakieś powłoki do wys. temp. itp.)? Dzisiaj zrobiłem przygotowanie do sezonu.Odkurzyłem ,zeskrobałem ze ścianek skrobakiem pozostałości po ostatnim paleniu.STARWAX-pianka...... po ściankach i zrobiły się gładkie jak dup..ka niemowlęcia powierzchnie w komorze paleniskowej. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 07.09.2009 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Starwax-pianka powiadasz... no to zobaczymy! W każdym bądź razie dzięki za informację. Kupię dziś to cudo i zacznę skrobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts