magdyla 16.06.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dzieki,serdeczne.Jesli idzie o pozbycie sie calkowite rury,to raczej nie mozliwe,dlatego byla zalozona-miedzy innymi,poniewaz czasami iskry lecialy z komina,a przed zalozeniem tej rury sadze zapalily sie w kominie i musiala przyjechac straz pozarna.Tylko ze strachu zostala ta rura zalozona,zreszta caly komin byl od podstaw przebudowany,ze wzgledu na ta rure.A po drugie przeciez zakladali ja specjalisci,chyba z bozej laski,bo strazak krecil sie tylko ze dwa tygodnie,a potem przestal,chociaz moja sasiadka ma identyczny i wklad i tego samego strazaka i u niej chodzi idealnie,caly zreszta czas.Tylko u mnie nie.Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.Acha, a ta rura jest podwojna,czyli co,jest izolacja,czy jej nie ma-jesli jest rura w rurze?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 17.06.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Miałem na myśli pozbycie się części, która wystaje ponad komin, a nie całości. Skoro jednak piszesz, że masz rurę dwuścienną, to (zapewne) porada jest na nic, bo rura (zapewne) ma ocieplenie. Widocznie strażak był marnej jakości albo palisz mokrym drewnem lub z ograniczonym dopływem powietrza ( i / lub cugiem). Prawdopodobnie powstająca wilgotna sadza unieruchomiła strażaka w jednej pozycji. Masz możliwość rzucenia okiem jak wygląda rura od środka? Niestety jej zastosowanie nie daje gwarancji, że unikniesz pożaru sadzy w przyszłości. Musisz przemyśleć sposób, w jaki palisz, żeby ograniczyć powstawanie sadzy, szczególnie szklistej. No chyba, że strażak po prostu zardzewiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 19.06.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Nie wiem,o co chodzi z ta rura.No jest jedna w drugiej,a zajrzec niestety nie moge bo jest wysoko,a tam sie niestety nie dostane,mam lek wysokosci.Piszesz,ze strazak byl marnej jakosci,ale jest z tego samego materialu (tak widac),a z tym zapaleniem sie sadzy,to prosze nie strasz mnie,bo i tak juz jestem wybita z rozumu.Ale jak tu przemyslec palenie w piecu?i jak ograniczyc powstawanie sadzy,czy to jest w ogole mozliwe?.Pale tylko weglem,nie pale w ogole drewnem,jesli jakis kawalek wrzuce do pieca,to jest suchy na mur.Mozliwe,ze to wina wegla?.To jaki mam kupowac wegiel,zeby byl dobry.Mam piec ten nowoczesny z komputerem i wentylatorem,zamontowany jest od wrzesnia 2010 roku.Bede wdzeczna za i te porade.Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 20.06.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Skoro wcześniej miałaś pożar sadzy, a teraz masz zniszczonego w krótkim czasie strażaka, to domyślam się (jedynie mogę się domyślać), że z jakiegoś powodu powstają u Ciebie duże ilości sadzy. Dlatego też pytałem, czy masz możliwość zajrzenia do rury, żeby to zweryfikować. Nie wiem w jaki sposób można na powstawanie sadzy wpłynąć w kotle węglowym, ale np. w kominku zasadniczo znaczenie ma paliwo oraz sposób palenia. Trzeba czyścić sadzę regularnie i tyle. Zdaje się, że trzeba to robić cztery razy do roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 23.06.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 W sumie kominiarz przychodzi raz w roku.A ten piec w ktorym sie pali czyszczony jest prawie co dwa tygodnie z sadzy.Jest tam tyle tych drzwiczek,ze po ich otwarciu musze wszystkie przeczyscic.Ale dziekuje serdecznie za uwage.Oczywiscie za porady rowniez dziekuje.A co do zajrzenia w rure,to nie da rady,raz ze jest wysoka,a dwa nie mam jak tam wejsc do niej.Kominiarz jak przychodzi,to wie co i jak.Nie boi sie wysokosci,a ja niestety tak.Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.Jesli bede miala cos jeszcze odezwe sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 04.07.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Mi zmontowali właśnie komin z pustaków od Avanta, w środku jest rura 80. Na dole ten wkład z kwasówki stoi na podstawie betonowej i zakończony jest kolankiem. Mam pyatnie, jak później uszczelinić połączenie rury powietrzno spalinowej podłączonej do kotła. Chodzi o przewód do zasysania powietrza. Bo na razie jest tylko wykutu otwór w pustaku i świeci dziura z której wystaje ta rura 80-ka. Ona wiadomo będzie podłączona na uszczelką z rurą 80, która idzie do kotła. Ale jak uszczelnić ten szacht powietrzny. Czy są jakies gotowe elementy do tego? I drugie pytanie. Czy przy kondensatach nie ma jakijs wyczystki lub cos w tym stylu? U mnie jest tylko kolano i wychodzi na to,ze kondensat bedzie wracal do kotła. Czy tak moze byc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts