Monika_A 06.09.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 W wyniku awarii pompy beton na strop został wylany po 5 godzinach. Czy jest to poprawne? Czy taki beton można było wylac na strop i jest on pełnowartościowy?Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.09.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Po pięciu godzinach beton nie nadaje się do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 06.09.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 co to znaczy że po 5 godzinach ?stał w gruszkach i sie mieszał , czy jak?czy zaczęliście lać a za 5 godzin resztę dolaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_A 06.09.2009 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Stał w gruszce ok. 5 godzin i się mieszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.09.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Stał w gruszce ok. 5 godzin i się mieszał. Tak jak pisałem wyżej, beton do wyrzucenia. Jutro na betoniarnię składać reklamację i na koszt betoniarni skuć beton, wymienić zbrojenie i zalać jeszcze raz. Beton z opóźniaczami można lać do max 2-2.5 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_A 06.09.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Tego się obawiałam. A jak mojego murarza i ekipy która przyjechała z betonem pytałam się czy lac to oczywiście powiedzieli ze wszystko jest ok. Człowiek głupi to wierzy. Daliśmy się wyrolowac. A czy przy laniu powinien byc obecny kierownik budowy? Kto powinien zadecydowac że takiego betonu się nie leje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_A 06.09.2009 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Dodam jeszcze że beton kupiłam bez faktury bo taniej i oczywiście będzie problem z reklamacją. TOTALNA KATASTROFA!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.09.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Kierbud powinien podjąć decyzję, o ile został powiadomiony o całej sytuacji. Ale chyba nie został powiadomiony i stąd ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.09.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Kierbud być powienien.Faktura PO wykonaniu usługi, do 7 dni - więc może jednak nie katastrofa ?A z reklamacją tak czy inaczej łatwo nie będzie - to fakt. Skucie, zbrojenie i zalanie będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_A 06.09.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Kierownik budowy wiedział że laliśmy ale nie przyjechał. A trudno zeby się na wszystkim znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.09.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Kierbud być powienien. Faktura PO wykonaniu usługi, do 7 dni - więc może jednak nie katastrofa ? A z reklamacją tak czy inaczej łatwo nie będzie - to fakt. Skucie, zbrojenie i zalanie będzie kosztować. Nie musi być kierownika przy laniu, odebrał zbrojenie i zrobił wpis do dziennika że można lać - przynajmniej tak powinno być, a w razie problemów powinno się go powiadomić. Przecież wiemy wszyscy na jakich warunkach są oni zatrudniani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.09.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Kierownik budowy wiedział że laliśmy ale nie przyjechał. A trudno zeby się na wszystkim znac. A powiadomiliście go o tym że beton stoi pięc godzin w gruszkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_A 06.09.2009 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 7 dni minęło. Wylewane było w zeszłą sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.09.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Kierbud być powienien. Faktura PO wykonaniu usługi, do 7 dni - więc może jednak nie katastrofa ? A z reklamacją tak czy inaczej łatwo nie będzie - to fakt. Skucie, zbrojenie i zalanie będzie kosztować. Nie musi być kierownika przy laniu, odebrał zbrojenie i zrobił wpis do dziennika że można lać - przynajmniej tak powinno być, a w razie problemów powinno się go powiadomić. Przecież wiemy wszyscy na jakich warunkach są oni zatrudniani. Przy laniu nie . Przy awarii- tak. nie wiem jak są zatrudniani - mój był przy każdym poważnym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_A 06.09.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Nie do kierownika budowy ide jutro. Oparliśmy się na wiedzy murarza i tych z betoniarni. Kierownik budowy rzadko odbiera telefony w weekendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 06.09.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 najlepiej kuć od razu , puki jeszcze świeże ,masakra jakaś , przecież betoniarnia powinna sama nie dopuścić do betonowania myślę ze gdybyś o tym nie wiedziała, to byś spała spokojnie a i strop by się nie zawalił spotkałem sie na budowie z taką sytuacją , wylali strop, wylewali ręcznie wiec ostatnia taczka wylała sie z 8 godzin po pierwszej , po robocie poszli sparawdzić jak szalunek , czy co nie siadło , a tu zonk ,jeden pokój z 15 cm ugięcia , stemple polazły do ziemi , bo to piwnica była , beton z szalunku nad tym pokojem zebrali w miarę możliwości (dodam że już wiązało,z pare godzin po wylaniu) beton odłożyli na folie , wyprostowali szalunek po czy uruchomili betoniarkę i ten beton z tej foli ,przemieszali dodając wodę i na strop , no i co ? nic , własciciel od 10lat mieszka, chodzi postropie i nic sie nie zawaliło, wiec twoja sytuacje jest lajtowa, i tak sie mieszało bez przerwy , wiec jako tako wiązanie nie doszło do skutku ,beton mieszany nie zwiąże,takie jest moje zdanie, może stroci troche na wartości ale nie zwiąże , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.09.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 No to już trochę.Jutro do betoniarni i zaprosić ich na budowę w celu sprawdzenia wytrzymałości betonu - powinni mieć urządzenie do sprawdzania.Powiadom też kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_A 06.09.2009 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Na pewno pójdę a mąz owiedzi przedstawiciela z betoniarni. Dzięi panowie za pomoc, ale spac i tak nie będziemy mogli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.09.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 najlepiej kuć od razu , puki jeszcze świeże ,masakra jakaś , przecież betoniarnia powinna sama nie dopuścić do betonowania myślę ze gdybyś o tym nie wiedziała, to byś spała spokojnie a i strop by się nie zawalił spotkałem sie na budowie z taką sytuacją , wylali strop, wylewali ręcznie wiec ostatnia taczka wylała sie z 8 godzin po pierwszej , po robocie poszli sparawdzić jak szalunek , czy co nie siadło , a tu zonk ,jeden pokój z 15 cm ugięcia , stemple polazły do ziemi , bo to piwnica była , beton z szalunku nad tym pokojem zebrali w miarę możliwości (dodam że już wiązało,z pare godzin po wylaniu) beton odłożyli na folie , wyprostowali szalunek po czy uruchomili betoniarkę i ten beton z tej foli ,przemieszali dodając wodę i na strop , no i co ? nic , własciciel od 10lat mieszka, chodzi postropie i nic sie nie zawaliło, wiec twoja sytuacje jest lajtowa, i tak sie mieszało bez przerwy , wiec jako tako wiązanie nie doszło do skutku ,beton mieszany nie zwiąże,takie jest moje zdanie, może stroci troche na wartości ale nie zwiąże , Wiem że nie spadnie strop, ale jego wytrzymałość będzie dużo słabsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_A 06.09.2009 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 A jeszcze się spytam: W projekcie bylo B15, wylaliśmy B20. Jak bardzo mogła się pogorszyc wytrzymałośc tego betonu? Chodzi mi o to czy powstał np. B10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts