Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz wymarzony dom z bali - komentarze

mypink

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w końcu udało się nadrobić zaległości, ale naprawdę sporo się ostatnio działo i nie było wcześniej czasu.

AgaJeżyk musimy przyznać się bez bicia, że jeżyki były naprawdę wyśmienite! .. w każdym wydaniu są, więc myślę, że musicie przyjąć to jako pochwałę!

Co do legarów to mamy je rozłożone co 60 cm a są szerokie na 10 cm i grube na 6. W projekcie było 10x8, ale nasi cieśle zarzekali się, że cieńsze wystarczą a będzie taniej. Pozostało nam się tylko przychylić do sugestii.

Teraz musimy potwierdzić czy naprawdę wełny powinno dawać się troszkę 'chudziej' niż szerokość legara.

kala67 te schody to wyszarpaliśmy jako gratis w ramach kryzysu - ciężko przecież teraz o klienta, więc klient może troszkę warunków postawić ;)

Poza tym to jeszcze nie jest koniec schodów, bo barierki z tralkami cierpliwie czekają gdzieś na uboczu na spokojniejszy okres budowy.

Cześć

widziałem wasz dom . Fantastyczny !

Własnie jestem na etapie wyboru firmy. Trafiłem do Naturadom (tam znalazłem link do waszej relacji) i z rozmowy telefonicznej wydają się być ok.

Czy jesteście z niej zadowoleni tak na 90%

Dlaczego wybraliście sosne ?

Czy szukając wykonawcy kierowaliście się materiałem czy raczej opiniami innych?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie dla początkującego "Boba budowniczego"javascript:emoticon(':)') . mam już mętlik w głowie po tych 20 rozmowach z różnymi firmamijavascript:emoticon(':o').

:) :) :)

Cześć tima!

No więc jeśli chodzi o współpracę z Natura-Dom to myślę, że spokojnie mogę powiedzieć, że układa się pomyślnie.

Na samej budowie jak to na budowie - człowiek może chciałby zmienić poniewczasie kilka rzeczy, ale .. :)

Dla nas jest to pierwsza tego typu przygoda więc sporo się uczymy i pewnie przy drugim podejściu (którego tak na prawdę nie zamierzamy mieć) bylibyśmy sporo mądrzejsi.

Co do materiału, czyli sosny, to taki nam zaproponowano i w sumie nie zastanawialiśmy się zbytnio dlaczego akurat tak - po prostu zdecydowaliśmy się na taką technikę i na wykonawcę a to najczęściej determinuje już materiał z jakim pracują.

Co do wykonawcy, to po trudach poszukiwań i eliminacji, wyszło nam, że tutaj mamy ekipę miejscową, sprawdzoną na kilku innych okolicznych budowach a i cenowo oferta była porównywalna z innymi.

Jeśli chodzi o inne uwagi i sugestie to poproszę albo o wizytę osobistą (szczerze zapraszamy do oględzin budowy!), albo szczegółowe pytania bo inaczej to można by się tu rozpisać na śmierć ;)

A jeszcze nie dawno byliśmy na tym samym etapie :cry:

Tak mnie przegonić ! Oj ja wam pokaże na wiosnę :wink:

U mnie tymczasem ...hibernacja. Dom osiada bo z zielonych bali to inaczej ociupinę wygląda i trza sobie cierpliwości zadać . Ale na wiosnę to się rzucę na wykończeniówkę ... jak "świnia na chwast" :lol: :lol: :lol:

A teraz wam pozazdroszczę jedynie ...

Powodzenia

• 2 weeks później...

to mój pierwszy post na tym forum :)

bardzo ale to bardzo podoba mi się wasz dom jest piękny i ogromnie gratuluję trzymam kciuki i będę podglądać wasze zmagania z budową :)

może i na wiosnę was odwiedzę w drodze na studia :wink:

nam też taki domek się marzy ale najpierw studia muszę skończyć

teraz mamy etap szukania działki też na Dolnym Śląsku tylko my koło Kamiennej Góry :)

Pozdrawiam i trzyma kciuki :)

• 2 months później...

Przegoniliście nas już dawno, dawno temu :lol:

Wczoraj miałam niezły ubaw z siebie.

Wymailowałam z gościem z polecanego przez Ciebie składu drewna cenę legarów i podbitki, więc dzwonię, żeby zamówić. Gościu mojego maila z zamówieniem szuka, bo nie on mi go wysyłał a kolega, szuka i szuka. Nie znalazł. Poszuka i oddzwoni. Dzwoni i mów, że nie znalazł. Pytam, czy mają taką i taką podbitkę i legary. Hmmm... Legarów nigdy nie mieli w takim rozmiarze, a podbitka w tym rozmiarze już się dawno rozeszła :o I więcej nie będzie..

Już miałam zacząć się wściekać :lol:

Podziękowałam. Patrzę w telefon i mnie olśniło - dzwoniłam do innego składu drewna :o

Jak ocieplanie u Was?? Końcówka? :lol: :wink:

Pozdrawiam cieplutko :p

Cześć Aga agagaj :)

To musiało być naprawdę ciekawe odkrycie :D .. chyba takie pomyłkowe telefony to nic strasznego w natłoku różny spraw i numerów, co?

My kładziemy ocieplenie podwójnie i pierwszą warstwę już dość dawno (pojęcie bardzo bardzo względne) skończyliśmy. Wraz z drugą warstwą montujemy od razu deski wykończeniowe, wiec nie idzie to zbyt szybko, zwłaszcza, że robimy to z wujem i udaje się średnio 2 razy w tyg (jeden dzień tygodnia + sobota) :/

Na szczęście został nam już tylko pokój nad garażem i jeśli jutro będziemy mieli dobry dzień to może poszczęści się nam i zakończymy tę część.

Za to w tzw. międzyczasie, czyli dokładnie dziś, zaczęliśmy kolejny etap - ostatni niemalże z wykończeniówki - malowanie desek! Postaram się zaraz wrzucić fotkę Agi przy tej ciężkiej robocie ;)

A Wy nad czym teraz deliberujecie? :)

kala67, co do sypialni to nie mamy jeszcze sprecyzowanych planów kolorystycznych, czytaj: Aga nie ma ;), więc i z farbą jest niewiadoma.

Jednak zaczęliśmy już malowanie korytarza i sufitu. Aga po prostu pojechała do sklepu, wybrała i zakupiła Tikkurile Valtti Akvacolor [http://www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/produkty/produkty_zewnetrzne/powierzchnie_drewniane/valtti_akvacolor.493.shtml] .. co jak się właśnie doczytałem jest farbą do zewnątrz :-?

Podobno sam sprzedawca jednak polecał, więc jeśli farba nam zaszkodzi jakoś, to będziemy wiedzieć kogo trzeba pogonić za to :)

PS. Dzięki za wpisy .. to chyba oznacza jakieś przebudzenie po zimowej hibernacji dziennikowej, co? ;)

• 2 weeks później...

hej kala67!

To jest lina jutowa fi 30mm. Znaleźliśmy bez problemu na alledrogo ;) Średnice można sobie wybrać i zamówić niemalże dowolnie, a cenę oczywiście ponegocjować przy większej ilości. Oczywistą oczywistością jest, że im grubiej w średnicy tym drożej :)

Z impregnacją to musimy jeszcze pokombinować i pomyśleć, ale na razie nad garażem zamontowaliśmy taką jaką dostaliśmy.

Grubość dobraliśmy tak 'na oko' i chyba dobrze się spasowała .. na razie polegamy na własnej ocenie, a szczere komentarze innych będą mile widziane :)

• 2 weeks później...

Witojcie Mypinki :) My się do Was cały czas wybieramy. Może, gdybyśmy na własne oczy zobaczyli, jak Aga te dechy pieknie maluje, dostalibyśmy kopa i zebrali zadki na budowę :)

Masakra z tym forum...

Jeżyk coś mi pisać chciał na PW, ale podobno moja skrzynka zapchana, tak?? Usunęłam już wsio :) Takie poświąteczne porządki :)