freetask 08.09.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Przepraszam, że trochę emocjonalnie podchodzę do tematu Ja też przepraszam, po prostu trudno obojętnie do tego tematu się odnieść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 08.09.2009 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 wracając teortycznie do krytykowanego tu spalania smieci (prawdziwych smieci - nie kartonów trocin czy wiórów) czy ktos przemyslał co bardziej zanieczyszcza środowisko butelka PET leżaca w lesie czy na wysypisku i bedzie tam leżała przez xxx lat Czy ta sama butelka spalona w piecu - oczywiscie mądrze spalona w wysokiej temperaturze z naddatkiem powietrza.Ktos na tym forum opisywał jak spalić styropian zupełnie bezdymnie - można ten styropian poprostu wyżucić do kosza tylko co jest bardziej ekologiczne??Albo jak robi wiekszosc ekip rozpalić ognisko i nie ma scinków styropianu inwestor nawet o tym nie wie.Tylko nie piszmy o sortowaniu smieci i ich powtórnym przerobie bo to w naszym kraju długo nie bedzie istniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 08.09.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Za gaz GZ -50 0,94 zł/m3 , za przesył 0,46 zł/m3 opłaty stałe 40 zł/m-c w 3taryfie bardzo optymistyczne założenia... oczywiscie + 22% Vat jak weźmiesz rachunek z gazowni i podliczysz kwote brutto - ostateczną jaką masz zapłacić i podzielisz przez ilosc spalonycm metrów wyjdzie ci że metr gazu kosztował 2 zł albo wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.09.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 ... + solarów (na produkcję których i tak potrzeba sporo energii i surowców Dorzucę 3 grosze. Ten konkretny kolektor oddaje energię zużytą do produkcji po 1,3 roku pracy (ok. 3370kWh). http://duel.com.pl/mediac/450_0/media/ITWAqua.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.09.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Za gaz GZ -50 0,94 zł/m3 , za przesył 0,46 zł/m3 opłaty stałe 40 zł/m-c w 3taryfie bardzo optymistyczne założenia... oczywiscie + 22% Vat jak weźmiesz rachunek z gazowni i podliczysz kwote brutto - ostateczną jaką masz zapłacić i podzielisz przez ilosc spalonycm metrów wyjdzie ci że metr gazu kosztował 2 zł albo wiecej. Oczywiście vat jest już wliczony, umowe podpisywałem 27 sierpnia 2009 Ty jak cene widzisz w sklepie to też jeszcze do tego doliczasz vat np. przy kupnie butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 08.09.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Za gaz GZ -50 0,94 zł/m3 , za przesył 0,46 zł/m3 opłaty stałe 40 zł/m-c w 3taryfie bardzo optymistyczne założenia... oczywiscie + 22% Vat jak weźmiesz rachunek z gazowni i podliczysz kwote brutto - ostateczną jaką masz zapłacić i podzielisz przez ilosc spalonycm metrów wyjdzie ci że metr gazu kosztował 2 zł albo wiecej. Oczywiście vat jest już wliczony, umowe podpisywałem 27 sierpnia 2009 Ty jak cene widzisz w sklepie to też jeszcze do tego doliczasz vat np. przy kupnie butów ale wyśmiewałem cie sarkasycznie kolego?? rozmawialiśmy na temat mojego kupowania butów widze ze podpisałes umowe 2 tygodnie temu i jesteś zaj...tym znawcą na temat poczekaj rok popatrzysz na faktury za gaz nie za buty nie chce mi sie skanować i wklejać pewnie jak przepisze to powiesz ze zmyslam. moja faktura za gaz z lipca 2009 taryfa W-2 sprzedawca Mazowiecki oddział obrotu gazem PGNiG zuzycie gazu 37 metrów sześc do zapłaty łącznie brutto 132,63 Ile kosztuje metr szesć?? 0,94 czy 3,5 zł ?? oczywiście jako jeden ze składników jest Paliwo gazowe 0,9350 zł za metr szesc. - netto jak sie zuzywa wiecej gazu to teoretycznie cena jednostowa metra spada do około 2 zł. Ale to faktura z lata wiec małe zuzycie było gotowanie i troche ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 08.09.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 @jaskul - Od spalania śmieci są profesjonalne spalarnie, w których to się powinno odbywać, ponieważ zastosowane tam technologie pozwalają na bezpieczną utylizację odpadów i proces nie emituje zbyt wielu niebezpiecznych związków do atmosfery. Niestety "dziwnym" trafem funkcjonowanie firm zajmujących się przemysłową utylizacją odpadów czy ich segregacją jest w Polsce nieopłacalne... w przeciwieństwie do wyrzucania śmieci na wysypisko. Co do tych solarów to rozumiem, że chodzi o cały nakład energii na ich produkcję, czyli od wydobycia surowców z ziemi, poprzez ich przetworzenie, wykonanie półproduktów itd.? Nie twierdzę, że solary są mniej ekologiczne (cokolwiek się kryle pod tym słowem) niż np. piec na węgiel, mówię tylko, że w przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 08.09.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 ciesze sie ze wróciliśmy do meritum sprawy spalarnie oczywiscie tak tylko gdzie u nas są takie?? chodzi mi czy ktos naukowo dowiódł co bardziej zanieczyszcza srodowisko wyzucenie Peta czy jego spalenie - nie wspalarni ale z głową.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.09.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 zuzycie gazu 37 metrów sześc do zapłaty łącznie brutto 132,63 Ile kosztuje metr szesć?? 0,94 czy 3,5 zł ?? oczywiście jako jeden ze składników jest Paliwo gazowe 0,9350 zł za metr szesc. - netto jak sie zuzywa wiecej gazu to teoretycznie cena jednostowa metra spada do około 2 zł No to policzmy: sprzedawca Mazowiecki oddział obrotu gazem PGNiG ( plik taryfy pobrany z tej strony - http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa/?r,main,activeId=3220 dla Odbiorców gazu ziemnego wysokometanowego (grupy E) – grupy taryfowe W-2 zużycie 37m3 za przesył - 13,6345 zł + 13,40 zł =27,0345 zł za gaz - 34,595 zł + 7,05 zł = 41,645 zł razem 68,68 zł to skad brutto 132,63 zł ? To jaki tu vat? napewno nie 22%[/b] Warszawiak nie daj się tak ciul..ć przez te PGNIGe , niech ci to wytłumacza jak i za co płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 08.09.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 nie chce mi sie skanować faktury....przepisałem dane z faktury a ty mi piszesz teoretyczne wyliczeniajak bardzo chcesz to ci ją zeskanuje - opłaty stałe były za 2 czy moze nawet 3 (nie pamietam jestem w pracy kartka w domu została) miesiace na tej fakturze opłaty zmienne za 37 metrów gazu miłego liczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.09.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 to po co ludzi wprowadzać w błąd moja faktura za gaz z lipca 2009 taryfa W-2 sprzedawca Mazowiecki oddział obrotu gazem PGNiG zuzycie gazu 37 metrów sześc do zapłaty łącznie brutto 132,63 Jak zuzyjesz za 4 miesiące 2 m3 gazu to też powiesz , że gaz u nas po 60 zł / m3 bo taką dostałeś fakture. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 08.09.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 to po co ludzi wprowadzać w błąd moja faktura za gaz z lipca 2009 taryfa W-2 sprzedawca Mazowiecki oddział obrotu gazem PGNiG zuzycie gazu 37 metrów sześc do zapłaty łącznie brutto 132,63 Jak zuzyjesz za 4 miesiące 2 m3 gazu to też powiesz , że gaz u nas po 60 zł / m3 bo taką dostałeś fakture. a nie ?? jak zuzyje 2 metry gazu to powinienem zapłacić za 2 metry czy to dziwne?? jak zuzyję 200 to chciałbym zapłacić za 200 dlatego napisałem ze cena gazu waha sie zależy od tego ile zuzywasz najdrożej wychodzi jak zuzywasz 1300 metrów rocznie ładują cie w 3 taryfę niby pare groszy na metrze mniej ale opłaty stałe dobijają. tak samo drogo jest jak masz 350 - 400. ale poniżej 2 zł za metr to nie schodzi - przepraszam mi nie udało sie zejść moze jest to możliwe przy dobrym rozkaładzie zuzycia i abonamentu piszemy o fakturze za okres 29.04 - 16.07 w tym czasie zuzyłem 37 metrów gazu ( to ciepła woda w okresie gdy nie paliło sie w piecu) odjąć okres gdy na wakacjach byłem - za to zapłaciłem 132 zł 63 grosze kogo w błąd wprowadzam?? mam poszukać innych faktur?? pogadajmy o ekologii juz sie zanosiło na ciekawy wątek naprawde jestem ciekawy naukowych dowodów co powstaje w wyniku spalenia PETa czy jest to trujące jak ma sie to do innych paliw co powstanie w wyniku spalenia 1 kg plastiku w porównaniu np do spalenia 1 kg węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.09.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Spalanie tworzyw sztucznych w stosowanych powszechnie spalarniach ( najczęściej w temperaturze do 1000°C ), powoduje powstanie bardzo toksycznych tlenków węglowodorów w postaci dioksanów - C4H8O2 i furanów - C4H4O przedostających się do atmosfery. Dla uniknięcia emisji tych szkodliwych związków należy stosować instalacje wyposażone w tzw. komory dopalania w temperaturze min 1200°C i nadmiarze powietrza. Są to jednak instalacje niezwykle drogie, dlatego obecnie w Polsce niestety w zasadzie brak jest odpowiednich spalarni odpadów tworzyw sztucznych. Co powstaje ze spalenia tworzyw sztucznych : Dioksan - organiczny związek chemiczny z grupy cyklicznych eterów. Występuje w formie trzech izomerów o różnym ułożeniu atomów tlenu w pierścieniu: 1,2-dioksanu, 1,3-dioksanu i 1,4-dioksanu. Dostępny w handlu odczynnik, stosowany jako rozpuszczalnik, zawiera zwykle prawie wyłącznie 1,4-dioksan i dlatego często nazwa "dioksan", w uproszczonym użyciu, oznacza tylko ten jeden izomer. Substancja ta jest bezbarwną, lekko oleistą cieczą o temperaturze wrzenia 102°C. Mieszalny z wodą i praktycznie wszystkimi rozpuszczalnikami organicznymi. Dioksyna - heterocykliczny, organiczny związek chemiczny. Występuje w dwóch formach izomerycznych: 1,2-dioksyna i 1,4-dioksyna. Szkielet izomeru 1,4 obecny jest w strukturze polichlorowanych dibenzodioksyn, grupy toksycznych związków chemicznych zwanych zwyczajowo dioksynami. Dioksyny – potoczna nazwa grupy organicznych związków chemicznych będących pochodnymi oksantrenu. Składają się one z dwóch pierścieni benzenowych połączonych przez dwa atomy tlenu oraz od jednego do ośmiu atomów chloru przyłączonych do pierścieni benzenowych. Podobnymi związkami są dibenzofurany, które niekiedy zalicza się do dioksyn. Substancje szkodliwe powstałe w procesie spalania zwiększają o tyle swoją szkodliwość, że są emitowane z tzw. źródeł emisji niskiej, czyli po prostu z kominów naszych domów, które położone są na niewielkich wysokościach. Skutkiem jest to, że zanieczyszczenia nie mogą być wyniesione na duże odległości i rozproszone przez wiatr. Efekt- wszystko, co ulatuje z kominów osiada w naszych ogrodach, trawnikach, ubraniach, samochodach oraz w naszych płucach. A czego nie spalać? - drewna meblowego, zawierającego chlorowane fenole– czyli substancje do jego konserwacji oraz pozostałości farby i lakierów, które z kolei zawierają metale ciężkie (głównie I klasy, np. rtęć); - toreb plastikowych- reklamówek zwłaszcza tych z nadrukami - papieru bielonego nieorganicznymi związkami chloru zwłaszcza z nadrukiem farb kolorowych o dodatkowej zawartości różnego rodzaju metali ciężkich; - plastikowych butelek typu PET; - styropianu oraz innego rodzaju gąbek, przewodów i kabli; - ubrań, butów; - opon, dętek samochodowych i rowerowych; Temat się rozwija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.09.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 mariankossy, nie zapomniałeś przypadkiem w swoim wykazie o węglu ? O drewnie ŹLE spalanym zresztą też. To z niego właśnie powstają dioksyny.W przeciwieństwie do ... plastku w rodzaju PE i PP..., no i PET... Tu o tym piszą:http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioksyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 08.09.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 wiec wychodzi że lepiej Peta wywalić na wysypisko - wydaje mi sie że problem jest złożony co jest gorsze leżący w ziemi i rozkładający sie przez lata pet i po tych latach to co z niego zostanie też sie do środowiska dostanie czy jego utylizacja przez spalenie.Kiedyś grzebałem w podobnych tematach z ciekawosci i znalazłem naukowe obalenie pewnego mita o przepracowanym oleju z samochodu http://www.cleanburn.pl/pliki/Artyku%B3%20Energ.%20wyk.%20olej%F3w%20przeprac..doctego typu artykułów w prasie fachowej było wiele. Podobnie kiedyś został obalony mit jeżdzenia na oleju opałowym samochodem z silnikiem diesla - też pojawiały sie głosy że jest to nieekologiczne, że sie truje środowisko bo ten olej nie jest tak oczyszczany itp itd.Ciekawe czy powstało coś na temat innych odpadów - przykładowy PET mnie zaintrygowałNarazie fakty wygladają tak że jesteśmy zaściankiem w tej sprawieJest prawo zabraniające spalania odpadów, prawo dające możliwosc karania własciciela tartaku za spalanie trocin i wiórów - wszystko w zależnosci od widzimisie kontrolującego. Za to nie kontroluje sie osób fizycznych.Nie ma profesjonalnych spalarni śmieciPalenie w kotłach indywidualnych nie daje możliwosci uzyskać dobrego spalania ale mimo wszystko jest powszechne i nikt tego nie kontroluje. PS. Zbieram w sieci i w tym temacie informacje które moze wykorzystam na zajęci ze studentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 08.09.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 wiec wychodzi że lepiej Peta wywalić na wysypisko czyli jest tak: spalę w piecu albo wyrzucę do śmieci (sortowanych czy niesortowanych, skoro nie ma spalarni - wszystko jedno), nadal będę się upierał przy tym, żeby nie palić tego w piecu, niezależnie od tego czy Twoje akademickie drążenie tematu prowadzi Cię do wniosku, że to wszystko jedno, bo coś trującego dostanie się do środowiska, czy też nie. Z mojego lokalnego punktu widzenia, lepiej, żeby było to wyrzucone na śmieci, to jest obszar do tego przeznaczony, nikt tam domów nie buduje, nie chcę miec amatorskiej spalarni za płotem... Nawet jeżeli globalnie miałoby wyjść na to samo... To samo jest z kanalizą, jakoś nikt nie wyprowadza rury z kanalizacji bezpośrednio na ulicę, a przy kominie takie rozważania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.09.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Moge zrozumieć fakt , że kogoś nie stać na kupno wegla czy drewna do palenia ( np. emeryt co ma 700zł emerytury i nie stac go na dodatkowy pojemnik na śmieci ) lub ludzi co nie mają świadomości jakie związki powstają ze spalania plastików i palą czym się da ( duuużo starsze osoby ode mnie). Ale nie popieram tych , których wiedzą o zagrożeniach i stać ich na bardziej przyjazdne dla srodowiska paliwa a jednak decydują się na spalanie smieci . Wyobrażcie sobie małżenstwo z wyższym wykształceniem ( ona jest lekarzem ), budują dom i nie wyobrazają sobie innego sposobu ogrzewania jak kotłem " na wszystko". Pan domu juz wie , ze "bedzie palił w nim wszystko co się da spalić " " Taniość przedewszstkim" to jego motto życiowe. Takich sąsiadów co pracuja i mogliby nie smrodzić , a smrodza szczególnie wieczorem mam kilku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.09.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Moge zrozumieć fakt , że kogoś nie stać na kupno wegla (...) I co ? Kupno węgla oczyszcza sumienie ? Nie widziałeś i nie czułeś, co się dzieje po napaleniu węglem w zabudowanym terenie zimą przy braku wiatru ? Mały wtręt osobisty: tak się składa, ze pałę węglem i drewnem bezdymnie i prawie bezwonnie w kotle własnego wykonania. Czasem, przy mrozie leci z komina para wodna tak jak w awatarku. Zdarza mi się wrzucić eksperymentalnie kawałek PP czy PE lub nawet (o zgrozo !) PET, by przekonać się, że dalej spala się czysto. Ba, nawet wredny styropian też tak się spala... Czy mam się bać lub mieć wyrzuty sumienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 09.09.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Moge zrozumieć fakt , że kogoś nie stać na kupno wegla (...) I co ? Kupno węgla oczyszcza sumienie ? Nie widziałeś i nie czułeś, co się dzieje po napaleniu węglem w zabudowanym terenie zimą przy braku wiatru ? Mały wtręt osobisty: tak się składa, ze pałę węglem i drewnem bezdymnie i prawie bezwonnie w kotle własnego wykonania. Czasem, przy mrozie leci z komina para wodna tak jak w awatarku. Zdarza mi się wrzucić eksperymentalnie kawałek PP czy PE lub nawet (o zgrozo !) PET, by przekonać się, że dalej spala się czysto. Ba, nawet wredny styropian też tak się spala... Czy mam się bać lub mieć wyrzuty sumienia ? B. dobrze to przyjedż do mnie mam 3 m3 styropianu ( w kawałkach ) to oddam za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 09.09.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 bez utarczek słownych panowie wydaje mi sie ze zbliżamy sie do wniosku że kluczem do bedymnego/bezwonnego - dobrego spalania są warunki spalania a nie to co sie pali. Jak mój sąsiad dowali do pieca to chce wytruć okolice a założe sie o dużo że węglem pali... wiec kupowanie węgla nie jest lekarstwem na całe zło.... co prawda węgiel jest najwygodnieszy obsługa pieca raz na dzień tylko nikt nie da chyba odpowiedzi na 100% co z tym naszym PETem wyżucić czy lepiej spalić. Ciekawe tylko czy kiedyś ktoś naukowo obali kolejny mit że lepiej peta spalić niz wyżucić tak coś czuje ze jeśli by przeprowadzić badania to taki byłby wniosek moze podsunąc pomysł Pogromcom Mitów z Discovery ... PS aby nie być posądzony o palenie plastikiem powiem ze w mojej gminie posegregowane odpady w workach odbierane są za darmo wiec tam lądują i od tego czasu jest czyściej w okolcznych lasach i wrzucanie tego do pieca straciło sens ekonomiczny bo za darmo odbiorą. Wiec nie trują mnie sąsiedzi śmieciami trują złym spalaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts