Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć drewniane słupki przy budowie płotu

Recommended Posts

Jak zabezpieczyć drewniane słupki przy budowie płotu.

Muszę już w najbliższych dniach wybudować płot typu Ranczo wzdłuż działki na odcinku ok 400 mb.

Mam słupki z olchy grubość 90 mm wysokość 2300 mm, mam też deski z olchy nie obrzynane różnej szerokości i długości 3000 mm .

Jeśli wkopię słupki bezpośrednio do ziemi to obawiam się że szybko zgniją. Jeśli je wbetonuję to czy to jest to samo ? czym je zabezpieczyć zaimpregnować ?

Czy może należało by wydać dużo więcej i zabetonować ocynkowane kotwy i dopiero w powietrzu zamocować słupki ale to straszny wydatek bo przy 400 m ogrodzenia i słupach co 3 m potrzeba 135 kotew po ok 15 zł to 2000 pln za same kotwy.

Otwory w ziemi zamierzamy wiercić wirtnicą mechaniczną.

Czym też zabezpieczyć te dechy.

Przykładowy płot :

Proszę o porady, bardzo proszę.

http://foto1.m.onet.pl/_m/6e4f9134c4cf382f4d7895356164b739,10,19,0.jpg

Moje olchowe dechy.

http://foto3.m.onet.pl/_m/76fd487608b8ca882ca3600fd3b4b797,10,19,0.jpg

Olcha nie nadaje się do wkopania! Nie lubi kontaktu z ziemia i zgnije bardzo szybko. Natomiast jako deska na płot to najlepszy moim zdaniem materiał. Do wkopania najlepiej użyć akacji ewentualnie dębu. Popytaj w leśnictwach czy mają na sprzeda. (cena to około 140 za mp). Można posmarować abizolem lub opalić, w ostateczności przepracowany olej silnikowy (ale ta ekologia).