Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DECYZJA ŚRODOWISKOWA

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Mam dosyć szczegółowe pytanie dot. uzyskania decyzji środowiskowej. A mianowicie: Na podstawie startego planu zagospodarowania gmina wydała mi decyzję WZ na działkę. Decyzja ta była ważna przez pięć lat, w czasie ważności decyzji WZ wystąpiłem z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę, niestety okazało się że parę miesięcy wcześniej weszła w życie ustawa prawo ochrony środowiska nakazująca konieczność uzyskania decyzji środowiskowej. Moje pytanie jest następujące: czy ktoś wie gdzie szukać przepisów przejściowych bo może dla WZ-etek wydanych przed wejściem w życie w/w ustawy a co za tym idzie i pozwoleń na budowę nie jest konieczne uzyskanie decyzji środowiskowej (albo jest). Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Marcin

patrzysz nie od tej strony co trzeba

zapewne chcesz budować coś, co mieści się w katalogu inwestycji mogacych znacząco oddziaływac na środowisko. Sama ustawa o udziale społeczeństwa... nie nakazuje uzyskania decyzji środowiskowej lecz precyzuje sposób postępowania. rozporządzenie kwalifikujące jeśli dobrze pamiętam było nowelizowane w 2007 roku i to na jego podstawie ustala się, czy inwestycja jest znacząco oddziałująca, czy moze być znacząco oddziałujaca

Reasumując konieczność uzyskania decyzji środowiskowej jest warunkowana przepisami odrębnymi od WZ (ustawa o udziale społeczeństwa (nowa środowiskowa) i odpowiednie rozporządzenie kwalifikujące jako przepis wykonawczy do niej) i ze względu na charakter Twojej inwestycji i tak musiałbyś wystąpić o DŚ przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Róznica jest tylko taka, że przed wejściem w życie nowej ustawy postępowanie w sprawie decyzji środowiskowej przeprowadzano całkowicie odrębnie a teraz moze byc ono przeporwaznoe w toku postępowania o wydanie WZ lub w toku postępowania o wydanie pozwolenia na budowę. W praktyce i tak wniosek o DŚ musisz złożyć samemu bo urzędy idą na łatwiznę i zawieszają postępowanie wzywając jednocześnie do uzupełnienia wniosku o DŚ.

pozdrawiam

witam

Widzisz moja inwestycja wcale nie miesci sie katalogu przedsiewziec mogacych znaczaco oddzialywac na srodowisko. Niestety zadnemu z urzednikow nie chce sie albo sie boja podjac decyzje wiec "na wszelki wypadek" zaliczyli moja inwestycje do tzw trzeciej grupy i kazali zrobic raport. Moje pytanie jest jednak troche inne czy w przypadku wprowadzenia ustawy prawo ochrony srodowiska istnial obowiazek wykonania (uzyskania)decyzji srodowiskowej czy moze dla wydanych WZ-tek takiego obowiazku nie bylo.

Pozdrawiam

witam

Widzisz moja inwestycja wcale nie miesci sie katalogu przedsiewziec mogacych znaczaco oddzialywac na srodowisko. Niestety zadnemu z urzednikow nie chce sie albo sie boja podjac decyzje wiec "na wszelki wypadek" zaliczyli moja inwestycje do tzw trzeciej grupy i kazali zrobic raport. Moje pytanie jest jednak troche inne czy w przypadku wprowadzenia ustawy prawo ochrony srodowiska istnial obowiazek wykonania (uzyskania)decyzji srodowiskowej czy moze dla wydanych WZ-tek takiego obowiazku nie bylo.

Pozdrawiam

urzednik nie zalicza wg widzimisię - jest rozporządzenie dot. kwalifikacji i nim należy sie posługiwać. Co chesz budować ?

Na Twoje pytanie udzieliłem odpowiedzi - decyzja środowiskowa jako akt prawny została wprowadzona w roku bodaj 2004 nowelizacją prawa ochrony środowiska a zeszłoroczna ustawa zmieniła nieco "sposób i warunki" jej wydawania - w dużym uproszczeniu.

WZ nie ma tu nic do rzeczy - jeśli inwestycja jest kwalifikowana jako wymagająca uzyskania DŚ to niezależnie czy masz miejscowy plan, czy masz WZ decyzję nalezy uzyskać. Czyli dodatkowo precyzując odpowiedź przed ubiegłoroczna ustawą nie było obowiązku uzyskania DŚ DO WZZIT (na etapie postępowania o wydanie WZZIT), DŚ uzyskiwało się OSOBNO.

Nowa ustawa wydanie DŚ związała z POSTĘPOWANIEM w sprawie wydania WZZIT - ale tylko z postepowaniem administracyjnym.

Czyli podsumowując podsumowanie

jesl iTwoja inwestycja wymaga sporządzenia roportu i uzyskania DŚ to

rok temu - musiałbyś uzyskać WZZIT, równolegle DŚ i z tymi dwoma dokumentami wystąpić o pozwolenie

dziś - składasz wniosek o WZZIT - na etapie wydania WZZIT uzyskujesz DŚ i z tymi dokumentami występujesz o pozwolenie

jasniej nie potrafię

niestety nie ma takich przejściowych

USTAWA z dnia 3 października 2008 r.o udostępnianiu informacji o Środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska

oraz o ocenach oddziaływania na środowisko

w tej ustawie jest cały dział Przepisy przejściowe i końcowe, mało tego, przeczytaj Art. 72. 7

Art 86

Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach wiąże organ wydający decyzje, o których mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1—13.

Art. 72. 1. Wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach następuje przed uzyskaniem:

1) decyzji o pozwoleniu na budowę,

3) decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu — wydawanej na podstawie ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym;

Art. 72. 2 Ciebie nie dotyczy

wpadłam na chwilkę :cry: pozdrawiam, mam nadzieję że się toczy..

Witam

Moi drodzy decyzję środowiskową usiłuję uzyskać od czterech lub już chyba pięciu lat. pytanie które zadałem dotyczy okresu roku 2004 w którym to weszła w życie owa nieszczęsna ustawa. Z tego co piszecie rozumiem że mimo posiadanej WZ-ki po wejściu w życie ustawy miałem obowiązek uzyskania decyzji środowiskowej (miałem nadzieję doszukać się przepisów właśnie w tamtej ustawie że WZ-tki wydane wcześniej nie będą potrzebowały decyzji) spóźniłem się jednak ze złożeniem dokumentów w starostwie.I uzyskaniu pozwolenia na budowę.

W nowej ustawie z 03,10,2008 którą przytacza dusia jest ciekawy 154 art. na który powołałem się występując o wydanie warunków środowiskowych to po pierwsze wójt w ogóle nie wszczął postępowania nie podając przyczyn i przepisów na których się oparł a na żądanie podania takowych bądź wszczęcia postępowania wysłał dokumenty do starostwa powiatowego wydz. architektury (u którego leżakują projekty budowlane). Goście z gminy grają na zwłokę chcąc zakończyć postępowanie.

Bardzo dziękuję za Wasze dokładne i wyczerpujące odpowiedzi. Jeżeli mogę mam jeszcze jedno krótkie pytanko: w których artykułach ustawy z 08,10,2008 znajdę procedurę uzyskiwania decyzji środowiskowej. Chodzi mi konkretnie o to gdzie gmina zasięga opinii przed wydaniem decyzji.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Marcin.