pierwek 07.09.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Przy ocieplaniu poddasza natrafiłem na taki zonk. Płatew pośrednicząca (czy jak się tam zwie to dziadostwo) jest umiejscowiona w taki sposób że leży praktycznie tuż przy kominie. między nią a kominem jest szczelina z 5mm (a może i mniej). Komin jest od kominka. Systemowy - rura ceramiczna + wełna + pustaki. Ale akurat w pewnym miejscu zaczynają sie cegły i tam akurat jest ta drewniana belka. W miejscu styku komin zamiast pustaka jest obmurowany już cegłami - i tak już do samej góry (w środku oczywiście rura ceramiczna + wełna ). Jest to część komina znajdująca się oczywiście pod dachem. Od trójnika będzie to ze 4m a do wylotu komina jest jeszcze 2m. Kierbud więźbę oglądał przed położeniem dachówki ale niestety tego nie zauważył. Teraz plecie dyrdymały że można blachę włożyć i takie tam... taki mądry to ja sam jestem - generalnie nic się nie da już zrobić bo po prostu tam nie ma miejsca żeby wcisnąć jakąś termoizolację.... Co mi da blacha skoro jeżeli komin będzie gorący to ona też się nagrzeje. Osobiście mam wrażenie że praca kierownika budowy jest najprostszą robotą pod słońcem. Gościu nic nie robi, ogląda jakieś etapy budowy i mówi że może być albo się krzywi i mówi że może być. W razie jak coś się zawali ubezpieczenie płaci za niego kasę... Gdyby to nie był przewód dymowy od kominka to bym się tak nie przejmował. Pocieszam się jedynie, że jest to komin systemowy - czyli jest ta rura ceramiczna w środku. Mogę coś jeszcze zrobić żeby to jakoś lepiej zabezpieczyć? Na oko to pomiędzy tą belkę a komin raczej nie jestem w stanie wcisnąć nic grubszego niż blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 07.09.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Może pianka, taka jak do ocieplania rur? Coś w ten deseń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 07.09.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Ale w czym problem, bo nie rozumiem? Boisz się pożaru z tego powodu? U mnie krokwie praktycznie przylegają do komina (nie mówiąc o pokryciu OSB), daje się blachę stalową pomiędzy i można spać spokojnie zwłaszcza jeśli komin systemowy. Co mają powiedzieć użytkownicy drewnianych domów. Nie gniewaj się na KIERBUDA, może on jednak ma czasem rację. Pozdrawiam i nie stresuj się takimi rzeczami bo budowa cię wykończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 07.09.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 A jak sądzisz, do jakiej temperatury nagrzeje się ten komin? Jak piszesz, między wkładem a pustakiem masz jeszcze wełnę - czyli izolator. Ostatnio przyszli znajomi oglądać moją budowę, a że padało, posiedzieliśmy trochę w salonie(stan surowy, bez okien) do komina, gdzie w przyszłości będzie wpięty kominek, podłączyliśmy kozę. Cug był taki, że momentami iskry wylatywały górą, ponad dachem. Takie "fajerwerki". Mimo kilku godzin palenia ścianki pustaków były zimne. To rura ceramiczna ma być rozgrzana a nie pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 07.09.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 u mojego znajomego krokiew praktycznie miała wejść w komin. Cieśle to wypatrzyli od razu (ale nie kierbud, o nie ) i zrobili coś, co się WYMIAN nazywało. Dzięki temu nic do niczego nie przylega i w nic nie włazi. Dom stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.09.2009 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Ale w czym problem, bo nie rozumiem? Boisz się pożaru z tego powodu? U mnie krokwie praktycznie przylegają do komina (nie mówiąc o pokryciu OSB), daje się blachę stalową pomiędzy i można spać spokojnie zwłaszcza jeśli komin systemowy. no czytałem gdzieś, że elementy drewniane więźby powinny być oddalone od komina o 30cm. Komin może się nagrzać. U mnie ta wełna stabilizacyjna w kominie nie opatula całej rury (tak jak w Shiedlu) więc teoretycznie cegły mogą się solidnie rozgrzać dlatego się martwię. BTW - co ta blacha stalowa niby ma robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 07.09.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 To co Ty masz za system kominowy? U mnie Leier i wełna otula cały wkład. Ona nie ma robić za "stabilizację", ale za izolację termiczną. Dzięki temu szybciej nagrzewa się ceramika i poprawia się ciąg kominowy, a temperatura ceramiki nie przechodzi na pustak keramzytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.09.2009 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 ano skusiłem się na system komwent i w tym kominie co kupiłem wełna służy raczej do stabilizacji rury ceramicznej w pustaku a nie ociepleniu - daje się tej wełny 4 paski (pionowo, wzdłuż rury) tak żeby rura nie latała w pustaku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 07.09.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 ano skusiłem się na system komwent i w tym kominie co kupiłem wełna służy raczej do stabilizacji rury ceramicznej w pustaku a nie ociepleniu - daje się tej wełny 4 paski (pionowo, wzdłuż rury) tak żeby rura nie latała w pustaku... No ale kom-went oferuje też pełne ocieplenie. Sam go mam. Kupowałem wiosną tego roku i były dwie wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.09.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam.Du.a nie kierbud!Dlaczego? Bo po to są przepisy, by je przestrzegać. A przepisy budowlane mówią jasno w jakich odległościach mogą być elementy palne od jakiegokolwiek komina.I teraz wszystkich zwolenników "przylepiania" więżby do komina zaskoczę:odległość ta ma znaczenie przede wszystkim w czasie ewentualnego pożaru sadzy, gdy w kominie jest 1200 stopni i pęka wszystko z czego komin ceramiczny czy ceglany jest zrobiony. Wełna też się wtedy topi. Jeżeli jest odpowiednia odległość od drewnianych elementów więźby, to ogranicza się do minimum ryzyko zajęcia się podczas takiego pożaru dachu i co za tym idzie całego domu.Ot i tyle filozofii co do przestrzegania przepisów budowlanych...Pozdrawiam i życzę jasności umysłu.Pierwek ją zachowuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 07.09.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 ....I teraz wszystkich zwolenników "przylepiania" więżby do komina zaskoczę: odległość ta ma znaczenie przede wszystkim w czasie ewentualnego pożaru sadzy, gdy w kominie jest 1200 stopni i pęka wszystko z czego komin ceramiczny czy ceglany jest zrobiony. Wełna też się wtedy topi. Jeżeli jest odpowiednia odległość od drewnianych elementów więźby, to ogranicza się do minimum ryzyko zajęcia się podczas takiego pożaru dachu i co za tym idzie całego domu.... Dobrze prawisz. Ciekawe czy to co napisałeś dotrze do ludzi którzy uważają, że wstawienie komina i kominka do gotowego domu to prosta sprawa. Znam takiego który tak myślał i mu się połowa dachu spaliła właśnie przez to o czym tu napisałeś (w zimie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.09.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam. Du.a nie kierbud! Dlaczego? Bo po to są przepisy, by je przestrzegać. A przepisy budowlane mówią jasno w jakich odległościach mogą być elementy palne od jakiegokolwiek komina ... a skąd wiesz czy kierownik odbierze to dziadostwo ? a wogóle przepisy p.poż. to broszka głownie kominiarza ... kierownik budowy nie musi sie znac na wszystkich branżach - dlatego tez przed podpisaniem odbioru żąda protokołów innych branzystów /instalatora, gazownika, czy kominiarza/ stwierdzajacych, ze wszystko jest zgodne z przepisami i dopiero na tej podstawie podpisuje odbiór ... Mogę coś jeszcze zrobić żeby to jakoś lepiej zabezpieczyć? Na oko to pomiędzy tą belkę a komin raczej nie jestem w stanie wcisnąć nic grubszego niż blacha. tak, możesz uciąc kawałek płatwi /jesli w tym miejscu nie opiera sie na niej krokiwew/ lub zadac pytanie projektantowi /jesli tu jest oparta krokiew/ - w jakiej firmie ubezpieczeniowej go ubezpieczyli ... p.s. oczywiście - jesli ciesle wykonali to zgodnie z projektem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.09.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam.brzoza - idąc dalej tym tokiem myślenia, można zaryzykować stwierdzenie że kierownik budowy musi umieć się tylko podpisać...całą resztę roboty załatwią mu inni...No chyba nie o to tutaj chodzi?Kominiarz nie ma obowiązku oglądać komina wewnątrz domu. Ma stwierdzić stan przewodów kominowych - spalinowych, dymowych i wentylacyjnych. Nawet gdy trafi się porządny kominiarz, któremu zechce się np. oglądnąć czy komin jest z zewnątrz na całej długości otynkowany (tego wymaga prawo), czy wymyśli inne "fanaberie" by dopuścić taki komin do użytkowania, to przecież wielu rzeczy może nie zauważyć już w wykończonym domu. Np. jak przebiegają elementy więźby w pięknie wykończonym i zakrytym płytami poddaszu czy strychu. Bo ich nie widać już przecież.I od tego jest "kierbud" by takie sprawy wychwytywać na bieżąco w trakcie posuwania się prac budowlanych. Nie mówiąc już o tym że pierwszą rzeczą jaką kierbud powinien zrobić, jest oglądniecie projektu - czy wszystko zgadza się z przepisami, np. umiejscowienie komina względem elementów więźby dachowej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 08.09.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 a jak to się wszystko ma do np. pełnego deskowania? dechy też są blisko komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 08.09.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Komin może być otoczony konstrukcją drewnianą i jest to bardzo powszechna sytuacja tyle , że musi być zabezpieczony blachą stalową.Ciekawe czy ktoś deskuje dach zostawiając przerw 20cm przy kominie?Blacha nie jest w tym przypadku izolatorem termicznym bo komin swoją temperaturą jest całkowicie poza zasięgiem temperatur zapłonu drewna, tylko właśnie na wypadek zapłonu sadzy ma powstrzymać płomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.09.2009 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 trochę mi rozjaśniliście... co do projektu - płatwie pośrednie zostały dołożone extra przez cieślę żeby więźba była mocniejsza... ZTCP kierbud oglądał więźbę przed położeniem dachówki i nie miał uwag (komin już stał). temperatura spalin normalnie ma około 250 - 300 stopni C. Czyli jakbym obłożył komin pod dachem blachą ocynkowaną (wydaje mi sie to realne w wykonaniu) powinno być ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2009 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Witam. brzoza - idąc dalej tym tokiem myślenia, można zaryzykować stwierdzenie że kierownik budowy musi umieć się tylko podpisać...całą resztę roboty załatwią mu inni... tak - wystarczy ze napisze, ze dom wybudowano niezgodnie z projektem, nie nadaje sie do uzytkowania, pod tym podpisze, przybije pieczątke i zgarnie kase - reszte załatwią inni ... No chyba nie o to tutaj chodzi? Kominiarz nie ma obowiązku oglądać komina wewnątrz domu ... tak ? ciekawe rzeczy prawisz ... a jak stwierdzi czy komin jest wyfugowany lub otynkowany ? na macanego" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 10.09.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 No chyba nie o to tutaj chodzi? Kominiarz nie ma obowiązku oglądać komina wewnątrz domu ... tak ? ciekawe rzeczy prawisz ... a jak stwierdzi czy komin jest wyfugowany lub otynkowany ? na macanego" ? Żeby zamacać, to i tak musi wejść do domu Poza tym istnieje coś takiego, jak lustereczko (powiedz przecie...) na wysięgniku - wkłada je do wyczystki i wszystko widzi. Nie musi się wspinać na dach, żeby zajrzeć do komina. Z resztą od góry i tak g... zobaczy, bo na dole zwykle ciemno temperatura spalin normalnie ma około 250 - 300 stopni C. Chyba tylko w kozach i kominkach i to bez odzysku ciepła... W przypadku kotłów i kominków z odzyskiem ciepła (np. płaszczem wodnym) temperatura spalin idących w czopuch ma poniżej 100 stopni. Część temperatury (nawet dość znaczną) odbiera sam czopuch, a resztę temperatury odbiera komin. Na wylocie komina dobrze jest, jak spaliny mają 40 stopni I tu jest zaleta kominów izolowanych, bo te odbierają mniej temperatury od spalin (zwłaszcza przy dłuższym paleniu) i spaliny na wylocie są cieplejsze, a co za tym idzie jest lepszy cug w kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 10.09.2009 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 [quote name='Forest-Natura temperatura spalin normalnie ma około 250 - 300 stopni C. Chyba tylko w kozach i kominkach i to bez odzysku ciepła... W przypadku kotłów i kominków z odzyskiem ciepła (np. płaszczem wodnym) temperatura spalin idących w czopuch ma poniżej 100 stopni. Część temperatury (nawet dość znaczną) odbiera sam czopuch, a resztę temperatury odbiera komin. Na wylocie komina dobrze jest, jak spaliny mają 40 stopni I tu jest zaleta kominów izolowanych, bo te odbierają mniej temperatury od spalin (zwłaszcza przy dłuższym paleniu) i spaliny na wylocie są cieplejsze, a co za tym idzie jest lepszy cug w kominie I taka jest prawda. Ja w trakcie palenia mogę trzymać rękę na czopuchu - piec miałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2009 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 No chyba nie o to tutaj chodzi? Kominiarz nie ma obowiązku oglądać komina wewnątrz domu ... tak ? ciekawe rzeczy prawisz ... a jak stwierdzi czy komin jest wyfugowany lub otynkowany ? na macanego" ? Żeby zamacać, to i tak musi wejść do domu Poza tym istnieje coś takiego, jak lustereczko (powiedz przecie...) na wysięgniku - wkłada je do wyczystki i wszystko widzi. Nie musi się wspinać na dach, żeby zajrzeć do komina. Z resztą od góry i tak g... zobaczy, bo na dole zwykle ciemno nie piszcie, ze kominiarz odpowiada wyłącznie za wnetrze komina /a komin od strony zewnetrznej juz go nie interesuje - bo tak nie jest !/ istnieje cos takiego jak odbiór kominów w stanie surowym i uzytkowym KB powinien opierac sie na dwu protokółach - natomiast czesto opiera sie na jednym - tym uzytkowym gdzie więżba rzeczywiście często bywa zasłonieta /tu fragment cennika kominiarskiego gdzie wyraźnie widac, ze nawet ceny za odbiór sa zróżnicowane w zalezności czy to stan surowy czy uzytkowy " ... 36. Odbiór przewodów kominowych w budynkach nowowybudowanych, przebudowanych – za 1 przewód: a) o przekroju do 154 cm2, do III kondygnacji: - stan surowy - 26,60* - 33,30** - stan użytkowy - 40,00* - 53,00** - za każdą dalszą kondygnację - 9,30* - 12,00** b) w budynkach powyżej 164 cm2 do III kondygancji: - stan surowy - 53,00* - 60,00** - stan użytkowy - 66,50* - 73,00** - za każdą dalszą kondygnację - 13,30* - 20,00** ... " http://www.sprindt.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=38 Poza tym istnieje coś takiego, jak lustereczko (powiedz przecie...) na wysięgniku - wkłada je do wyczystki i wszystko widzi. Nie musi się wspinać na dach, żeby zajrzeć do komina. Z resztą od góry i tak g... zobaczy, bo na dole zwykle ciemno z góry / w słoneczny dzień/ tez widzi z góry wpuszcza sobie takiego słonecznego "zajaczka" i oswietla komin lepiej niz najlepszą latarką chyba jeszcze mało widziałeś ... a tu nieprawidłowości / z tej samej strony/ http://www.sprindt.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=34 http://www.sprindt.pl/images/fotki/DSC02001m.jpg tytuł zdjecia "belka w kominie" gdzie widac, ze kominiarza równiez wyraźnie interesuje komin od zewnatrz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts