Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wasze dzieci mają w pokojach komputery?

anula302

Recommended Posts

Pytanie jak na wstępie. Doradzcie proszę, bo toczę z mężem boje o potrzebe kompów w pokojach dla dzieci. - dzieciarnia wiek 7 i 8 lat. On chce im poustawiac na stałe a ja zgadzam sie tylko przejściowo dopóki nie wykończymy pokoju który w tym celu jest przeznaczony.

ma on słóżyc za komputerowy i goscinny za razem.

Każdy rodzic stanął lub stanie kiedyś przed takim pytaniem. Świat idzie naprzód, od czasu kiedy to my byliśmy w wieku naszych dzieci wiele się zmieniło i nadal zmienia w ogromnym tempie. Ja zdecydowałem się wyposażyć swoje dzieci w komputery z kilkiu powodów. Po pierwsze aby nadążały za szybko zmieniającym się światem i były w miarę na bieżąco (kiedyś prawie wszyscy uważali, że znajomość obsługi komputera nie będzie im potrzebna, dziś wszystko jest zinformatyzowane i brak tej umiejętności spycha ludzi na margines społeczny). Po drugie - obecny system nauczania powoduje, że dzieci są tak obłożone nauką, że brak im czasu na tak rozwinięte kontakty towarzyskie jakie my w ich wieku prowadziliśmy. Internet staje się więc bardzo ważnym narzędziem komunikacji, kontaktu ze światem zewnętrznym. Po trzecie - w sieci jest wiele cennych informacji, które powinny być w razie potrzeby dostępne "od ręki" (choćby w celu ułatwienia nauki).

Komputer ze swoimi możliwościami jest w tej chwili podstawowym narzędziem pozwalającym normalnie funkcjonować, czy nam się to podoba czy nie. Myślę, że powinno się postawić nacisk na prawidłowe ukierunkowanie dzieci do korzystania z niego niż ograniczanie dostępu.

Jak się zgodzisz to stracisz praktycznie kontrolę nad tym ile dzieci przy kompie siedzą a potrafią dłuuugo. Ograniczanie programowe (hasła itp) po jakimś czasie nie zdają egzaminu (nie chce się za każdym razem wpisywać, dzieci to w końcu jakoś obejdą). Dziecko samo od komputera nie wstanie, jeżeli potrafisz spowodować by korzystało z niego z umiarem (tylko jak???) to niech ma. Jeżeli nie to lepiej póki co niech to nie będzie zbyt łatwo dostępne.